Reklama

mlot resorowy a siknik od pralki

Zaczęty przez Napoll, 07-04-2010, 20:05:19

Napoll

witam chcia bym zbudować mini power hammer lecz narazie posiadam tylko silnik od pralki myślał ktoś już o czymś takim?

czy silnik od pralki się nadaje czy może zainwestować w nowy??

Trollsky

Ludzie wybaczą Ci wszystko, oprócz tego ze Ci coś wyszło.

piotrbati

Napoll

Właśnie o coś takiego mi chodzi małe zgrabne i poręczne ma ktoś może jakiś schemat jak to zbudować

Witold Strycharz

No ja też się zaczynam zastanawiać, dzisiaj jak kułem pręt NC6 20mm żeby z niego zrobić nożyk to rozwaliłem 2 młotki jeden topexa i top toolsa każdy w taki sam sposób- uderzenie silne w kowadło i młotek się rozpryskiwał jak żeliwo... ;/ więc teraz przeszedłem do fazy szukania elementów na młot bo śliników mam od metra w piwnicy po pralkach i maszynach :P

3,14

no raczej za slaby  bedzie.mlot musi miec pier...niecie  a to zwiazane jest z sila silnika

NIe posrednicze w kontaktach z Papsem:)
The Hawk Family Supplier

WIERZE W MIŁOSC OD PIERWSZEGO WŁOZENIA:D

ROZBIERANIE SIE W MIEJSCACH PUBLICZNYCH TO PRAWDZIWA MĘSKA PRZYGODA!

Napoll

NO tak ale np. jak budujemy młot taki jak na filmie to możliwe ze da rady Silnik OKC 2-2/12D ma 250 W. A w dodatku pralki za zwyczaj maja jakieś 4,5 do 5 kg wsadu suchego prania po zalaniu woda ta waga znacznie się zwiększa wiec silnik musi to pociągnąć do tego dochodzi jeszcze ciężar bębna. Wiec jeśli by zastosować bijak O wadze 8-10 kg to silnik od pralki powinien dać rade ponieważ prócz mocy silnika dochodzi jeszcze prędkość opadania swobodnego a to tez swoje robi... Być może się mylę jeśli tak to proszę mnie poprawić

3,14

to zalezy od ciebie czy chcesz popukac po plaskowniku czy skuc spory pakiet damastu? silnik to niewielki wydatek a jest istotnym elementem mlota i to on decyduje o jego mocy.imho  nie oplaca sie budowac mlota z malym silniczkiem..moj ma cos kolo 3-4 kw i jeszcze mi malo

NIe posrednicze w kontaktach z Papsem:)
The Hawk Family Supplier

WIERZE W MIŁOSC OD PIERWSZEGO WŁOZENIA:D

ROZBIERANIE SIE W MIEJSCACH PUBLICZNYCH TO PRAWDZIWA MĘSKA PRZYGODA!

wojtekn

Cytat: Napoll w 07-04-2010, 22:53:40

Być może się mylę jeśli tak to proszę mnie poprawić

mylisz sie
popraw sie ;)
NIE ROBIE NOZY NA ZAMÓWIENIE
koń roboczy nie musi być uwalony gównem po samą grzywę, żeby był roboczy[pecado]
Cytat: Dagorn w 10-05-2006, 08:55:16
Nie każdy chce żeby jego wiedza (i niektóre kruczki podnoszące jakość i estetykę) wyszła, że tak napiszę - na jaw!

Napoll

Czy moc silnika od pralki wystarczy do skucia jakiegokolwiek pakietu czy to za mało?? jeśli się mylę możesz wskazać mój błąd... oczywiście uwagę przyjmuje tylko czy cały tok rozumowania jest zły czy któraś z myśli

Witold Strycharz

Jestem zdania że na pewno taki młot będzie miał większe pierdolniecie niż ja młotkiem :) a to mi już wystarczy bo mi po dzisiejszym ręka odpada...

Napoll

A tak poza tematem w poszukiwaniu schematu młota resorowego natknąłem się na coś takiego bardzo fajne urządzenie projekt numer 2 do wykonania zaraz po młocie http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1532487.html

pig

A schematu mlota nadal nie ma ... czy silnik ma miec hamulec ?
ok nie zauwazylem ze jest to kilka filmow :)

Napoll

Jako hamulec służy napinacz od paska klinowego... sterowany nożnie.... schemat już znalazłem jutro wrzucę na chomika i podam link :)

Dobranoc:)

Napoll

http://chomikuj.pl/napoll w folderze kowalstwo znajduje się schemat młota resorowego

edzia: przepraszam za jeden pod drugim

Pokim

Tu jest do ściągnięcia bez rejestracji:
http://ftpforge.chez-alice.fr/krusty.pdf
Możecie teoretyzować i eksperymentować, ale w praktyce tej wielkości młot resorowy wymaga
silnika ~1,5KW (i więcej) żeby działał z odpowiednią prędkością i miał dostatecznie silne uderzenie. Praw fizyki nie da się zaczarować.
Napinacz to nie hamulec, lecz rodzaj sprzęgła ciernego, który przez zmianę naprężenia paska reguluje
szybkość poruszania się bijaka młota i jego zatrzymanie.

Na przekór Hanysom, mieszkom za Brynicą

Grzegorz K.

Powymyślali te młoty bo siły w rencach nie mieli  ;P Co będziesz kuł na tym młocie?

Napoll

Grzegorzu nie chodzi o brak siły ale młot jest bardzo pomocny w czasie gdy przydała by się 3 ręka :)

Grzegorz K.

Zrób sobie jakieś zmyślne trzymadełko. Ja swojego damaściaka kułem samodzielnie dwuręcznym młotem.

Napoll

Widziałem Grzesiu twoje trzymadełko nawet go używałem... Ale z młotem w moim przypadku chodzi jeszcze o to ze po całym dniu dzwigania w pracy nie zawsze mam sile tłuc jeszcze młotkiem o kowadło... To taki niby kolega do pomocy ja trzymam on bije :)

SMF spam blocked by CleanTalk