Reklama

kamień do pizzy - możecie polecić?

Zaczęty przez na chwile, 08-04-2010, 16:00:53

na chwile

Po przeczytaniu wątku kulinarnego ze szczególnym uwzględnieniem podobno super przepisu na pizzę (piszę "podobno", bo jeszcze wg niego nie robiłem) postanowiłem kupić kamień do pieczenia pizzy. Znalazłem na allegro kilka wynalazków:

http://www.allegro.pl/item953475426_kamien_do_pizzy_chleba_wersja_domowa_za_99_zl.html
http://www.allegro.pl/item954078429_weber_kamien_do_pizzy.html
http://www.allegro.pl/item975972119_kamien_do_pieczenia_pizzy_i_chleba_baumatic_bps2.html

i jeszcze kilka innych, ale to nie najistotniejsze. Pytanie do fachowców/użytkowników brzmi:
- czy każdy kamień się do tego nadaje? (granit, marmur, onyx, kwarcyt, bazalt itd)
- jaka musi być grubość kamienia? (2cm, czy 1cm wystarczy?)
Pytam, bo wykombinowałem sobie, że zamiast kupować na allegro, kupię sobie tutaj:
http://www.marmurowe.pl/plytki-marmur-granit.html
jedną polerowaną marmurową (czy inną) płytkę za 30-50zł i też będzie dobrze.. tylko właśnie kwestia, która się nadaje i jakie muszą być parametry (poza tym, że musi mi się zmieścić do piekarnika ;>)
Już mi np miła pani doradziła, że lepiej brać taki bez żył, bo z żyłami może pęknąć.

mialo byc na chwile, ale nie zostane chyba dluzej ;)

Sławosz(+)

Z tego co się orientuję to w piecach do pizzy używa się płyt szamotowych.
Marmur, granit... no nie wiem :D , szukaj płyt szamotowych.

na chwile

Właśnie na allegro granitowe też są, a o marmurowym z kolei w książce Olivera czytałem

Rademenes.

Zacznę od tego, że zdaję sobie sprawę, że odkopuję temat sprzed ponad 6 lat. Ale nie widzę sensu zakładać kolejnego, dokładnie takiego samego. Tak więc tu spytam - czy przez te 6 lat "formumowa mądrość" w tym temacie wzrosła? Ktoś coś miał, sprawdził, może polecić/odradzić? Widziałem, że baw gdzieś napisał, że ma "Carnetti", ale ani nie wiem czy jest zadowolony, ani czy ciągle ma i poleca.
Z góry dzięki!

na chwile

Ja kupiłem tutaj, ale widzę, że chyba się firma zwinęła :( Szkoda, bo dobry jest
http://home-pizza-stone.blogspot.com/2013/03/kamien-do-pieczenie-pizzy-co-to-jest-i.html

a może się przenieśli? :?
to dokładnie taka promocja była, tylko mieszczą się gdzie indziej chyba teraz:
http://pizzastone.pl/pizza-z-grilla/

Rademenes.

Dzięki! Niestety widzę  na stronie "kamienie wyprzedane", ale nie mam parcia - zajrzę za jakiś czas.

Przy okazji, jako ciekawostka napiszę, że Jeff Potter w swojej książce poleca "upgrade piekarnika" przez włożenie kamienia do pizzy - podobnież wszystko wtedy piecze się lepiej. Link: http://www.cookingforgeeks.com/blog/posts/the-two-things-you-should-do-to-your-oven-right-now/

na chwile

u mnie kamień jest na stałe, chyba, że coś tak dużego pieczemy, że się z kamieniem nie mieści :)

Rademenes.

I rzeczywiście lepiej się piecze (w sensie nie tylko pizzę, ale ciasta itd.) z takim kamieniem, czy pic na wodę, fotomontaż?

edit:ort

baw

To Carnetti jest fajne ze względu na grubość, jak się porządnie nagrzeje, to naprawdę można zrobić fajną, cienką pizzę z chrupkim spodem, jest tylko jeden problem z tym kamieniem- ma chropowatą powierzchnię. Wszelkie przypalenia (a tego chyba się uniknąć nie da, ot co po prostu kawałek mozarelli spadnie na kamień) szoruje się tragicznie. Szukałbym czegoś o wypolerowanej powierzchni, ale równie grubego.

Otchłań czeka

Kam6

Czyli jak to w prawdziwym neapolitańskim piecu do pizzy - jak się przypali to tylko czekać aż się wypali :P

baw

Tylko, że w tym piecu to jednak trochę wyższą temperaturę mają ;P Poza tym, jak już mam ochotę na klasyczną pizzę w stylu neapolitańskim, to idę do Mąki i Wody, a na deser zarzucam "budino". Swoją drogą chyba wrócił do karty tatar, także czas się wybrać :D

Otchłań czeka

Kam6

Ooo tak, Mąka i Woda jak najbardziej!

Wracając jeszcze do chropowatości kamienia. Z racji, że obecnie pracuję we włoskiej knajpie to jest mi czasem dane robić te placki. Nie, nie jestem specem - do pizzaiolo mi jeszcze brakuje. Uwierzcie..., ale człowieka łapie wk**w, gdy ta mega cieniutka pizza się rozwali w piecu... ani tego z sensem wyciągnąć, ani wyczyścić, czas leci, a człowieka tylko trafia... zdecydowanie wolę swoją sekcję :P

winiarFR

G3 ferrari pizza oven.  Właśnie czekam na taki wynalazek.  Rozgrzewa się do 390C a po kilku modyfikacjach,  nawet więcej.   Bez modów pizza piecze się ok 4 minuty.  Po modyfikacjach czas spada nawet do 1.5 min.  Z wyglądu pizza jak z pieca neapolitanskiego.  Już nie mogę się doczekać wypróbowania :)

baw

Myślę, że opinia zyskałaby na wartości, gdybyś ją napisał po własnych doświadczeniach, bo jak na razie ma ona walor równy baśniom Andersena.

Otchłań czeka

Rademenes.

Cytat: winiarFR w 03-05-2016, 13:51:14

G3 ferrari pizza oven.  Właśnie czekam na taki wynalazek.  Rozgrzewa się do 390C a po kilku modyfikacjach,  nawet więcej.   Bez modów pizza piecze się ok 4 minuty.  Po modyfikacjach czas spada nawet do 1.5 min.  Z wyglądu pizza jak z pieca neapolitanskiego.  Już nie mogę się doczekać wypróbowania :)

Na zdjęciach wynalazek wygląda OK, ale jednak mam jakieś wewnętrzne obawy przed używaniem w domu, na kuchennym stole, czegoś, co rozgrzewa się do 400stopni. Zresztą Potter w książce pisze, że udało mu się "shackować" piekarnik, tak, że rozgrzał się do podobnej temperatury. Pękła szyba w drzwiczkach, a i meblom obok nie zrobiło to dobrze ;)
Ale jak wypróbujesz, to daj znać - ciekaw jestem czy to w domu ma sens. No i czy naprawdę rozgrzewa się do 390 stopni...
Cytat: baw w 30-04-2016, 21:44:45

To Carnetti jest fajne ze względu na grubość (...) Szukałbym czegoś o wypolerowanej powierzchni, ale równie grubego.

I to mnie przekonuje - żona znalazła coś poleconego na jakiejś babskiej grupie, ale miało chyba ze 2cm grubości i jakoś tak... niesolidnie wyglądało.

Puma

Na Youtube jest dużo wideorecenzji tego Ferrari. Wygląda naprawdę ok. Sam myślałem nad zakupem, ale na razie szkoda mi 400 zł na kolejny szpargał w kuchni.

na chwile

Kamien za 50zl naprawde robi robote.

Wysłane z mojego SM-G800H przy użyciu Tapatalka

Jan Kowalski

a mnie recenzje na YT nie przekonaly, sprawily na mnie wrazenie przygotowania fast foodu a samo ciasto jakies takie blade wychodzilo
mysle ze przygotowanie pizzy to pewien rytual (podobnie jak przygotowanie fajki do palenia) a odejscie od oryginalnego pieca im dalsze, tym gorszy produkt finalny
czytam temat z zaiteresowaniem bo sam planuje zakup kamienia z szamotu ale chetnie przeczytam recenzje winiarFR z 'jazdy' Ferrari ; )

pozdrawiam

Rademenes.

Cytat: Jan Kowalski w 03-05-2016, 18:38:06

(...) odejscie od oryginalnego pieca im dalsze, tym gorszy produkt finalny

No, ale przecież mało kto postawi sobie "prawdziwy" piec do pizzy, żeby sobie raz na jakiś czas smacznie zjeść. Więc tu nie chodzi o to, czy ten "opiekacz" ferrari jest jak prawdziwy piec, tylko czy jest lepszy od piekarnika. Inna opcja to rożne "tricki" typu pizza z grilla, albo z patelni. Ale ja tego nie ćwiczyłem - grilla nie chce mi się rozpalać dla jednej pizzy, a pomysł z patelnią wydaje się jakiś karkołomny.
Cytat: na chwile w 03-05-2016, 18:10:51

Kamien za 50zl naprawde robi robote.

Ale któryś konkretny? Wprawdzie to nie jest coś, co kupuje się co miesiąc, więc wydanie kilkudziesięciu złotych więcej to nie taki problem, ale jak masz jakiś sprawdzony za 5 dyszek...

na chwile

A czytales moje wczesniejsze posty w tym temacie? :)

Wysłane z mojego SM-G800H przy użyciu Tapatalka

Edzia: a przepraszam, widze ze ostatnio 100 kosztowal, mam wrazenie ze ja ok 50 placilem

SMF spam blocked by CleanTalk