Reklama

Jakość wykonania japońskich nozy np KAI SHUN ???

Zaczęty przez KAMIENNY71, 09-04-2010, 18:39:16

KAMIENNY71

Cześć !

Czy warto płacić za markowe JAPOŃSKIE noże ?
Otóż w ubiegłym roku w sklepie Rossi.pl kupiłem noż kucharski KAI SHUN za ponad 700 zł !
Wszystko niby ok ,jest ostry itd ale...?!
Wydaje się ze aby ostrze było dokładnie na środku rdzenia ( w symetrii do jego grubości) to rdzeń stali VG10 po obu stronach powinien być odsłonięty na tą samą szerokość.A jest dokładnie odwrotnie - jak na jednej stronie rdzeń jest odsłonięty np na 5mm to w tym miejscu ale po drugiej stronie jest odsłonięty na tylko 2mm.W zasadzie szlif faluje sobie jak chce po całej długości i inaczej po kazdej ze stron. Jak się przyjrzeć dokładnie fotkom to prawie każdy nóż KAI SHUN na fotkach w ROSSI.PL jest OSZLIFOWANY INACZEJ - prawie jakby decydował o tym przypadek a nie mistrzostwo "knife makera"
PYTANIE  - na czym polega ta dominacja jakościowa wykonania JAPOŃSKICH NOŻY ? Co sadzicie o KAI SHUN - czy to rzeczywiście PROFESJONALNE wykonanie ?
Z góry dziekuję !

przeszczep

Tobie chyba chodzi nie o szlif a o odsłonięty rdzeń. Bo szlif jest raczej równy.

Scattergun

Cytat: KAMIENNY71 w 09-04-2010, 18:39:16

Jak się przyjrzeć dokładnie fotkom to prawie każdy nóż KAI SHUN na fotkach w ROSSI.PL jest OSZLIFOWANY INACZEJ - prawie jakby decydował o tym przypadek a nie mistrzostwo "knife makera"

Zdjęcie byłoby jak najbardziej wskazane  :idea:
Jeśli "rysunek" został wyeksponowany dla celów estetycznych, to chyba lepiej że nie jest jedną kreską, jak od linijki?

Tnie? Krawędź tnąca wyprowadzona dobrze? Czy oprócz estetyki jest o.k.?
Jeśli TAK, to chyba nie ma co na siłę szukać problemów  :shades:

I like what I like 'cause I like it.

KAMIENNY71

Cytat: przeszczep w 09-04-2010, 19:14:16

Tobie chyba chodzi nie o szlif a o odsłonięty rdzeń. Bo szlif jest raczej równy.

No tak ,o szerokość odsłonietego rdzenia.Przy rdzeniu o grubosci np 1mm samo ostrze powinno być w odległosci 0,5mm od obu zewnetrznych brzegów rdzenia t.j dokładnie na srodku tej warstwy - tak przynajmniej wyobrażam sobie dobrą precyzję wykonania !?

KAMIENNY71

Cytat: Scattergun w 09-04-2010, 20:11:44

Zdjęcie byłoby jak najbardziej wskazane  :idea:
Jeśli "rysunek" został wyeksponowany dla celów estetycznych, to chyba lepiej że nie jest jedną kreską, jak od linijki?

Tnie? Krawędź tnąca wyprowadzona dobrze? Czy oprócz estetyki jest o.k.?
Jeśli TAK, to chyba nie ma co na siłę szukać problemów  :shades:

No właśnie chodzi o krawędź tnącą - jęzeli odslonięcie rdzenia jest inne po kazdej ze stron to nie jest ona na środku.
Tym samym jest źle czy dobrze wyprowadzona !?

yetisize

Możesz wskazać dokładnie o który nóż z tej strony Ci chodzi?
Bo te które widzę są z damastu, i rdzeń nigdy nie będzie równy, na tym właśnie ich piękno polega

Scattergun

Cytat: KAMIENNY71 w 09-04-2010, 23:29:55

No właśnie chodzi o krawędź tnącą - jęzeli odslonięcie rdzenia jest inne po kazdej ze stron to nie jest ona na środku.
Tym samym jest źle czy dobrze wyprowadzona !?

Jeśli na KT masz rdzeń kanapki, czyli tą część która ma ciąć, to nie przejmowałbym się tym  :shades:
Kompozyt z którego nóż zrobiono to wyrób huty nie laboratorium. M. inn. dzięki temu "słoje" na bokach układają się fantazyjnie - a nie od linijki, podobnie jak wyjście rdzenia. Estetykę poprawiają, a na użytkowość wpływu nie mają.

No chyba że wychodzi ekstremalnie nierówno, grożąc tym że miękka okładzina wyjdzie na KT - ale jeśli rdzeń jest odsłonięty po obu stronach KT, to chyba można wrzucić na luz  :shades: Po prostu masz one-of-a-kind nożydło, jak każde inne z tej serii  ;>  A przy cienkim ostrzu minimalne różnice grubości wyjdą przy szlifowanie - takie już piękno tej bestii...

Cytat: yetisize w 09-04-2010, 23:37:01

Bo te które widzę są z damastu, i rdzeń nigdy nie będzie równy, na tym właśnie ich piękno polega

Yeti był szybszy  :D

MichaelD

Rożnica w różnej szerokości rdzenia ( a raczej jak bardzo jest przysłonięty przez plaży) wynika z niesymetrycznego szlifu głównego ( przeważnie 70/30) do tego b. często dochodzi również niesymetryczna krawędź tnąca.

Wow. Cena w Rossi.pl to praktycznie 2x tyle za ile można ściągnąć sobie z Japonii czy z USA.

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

KAMIENNY71

Cytat: yetisize w 09-04-2010, 23:37:01

Obierak w 1/3 od czubka ,podobnie w nożu do plastrowania też w ok 1/3 od czubka

KAMIENNY71

Dzięki za komentarze ale w ich świetle wydaję sie ze mozna sobie oszlifować DAMASCUSA jak sie chce bo i tak wszystko TO JEGO PIĘKNO. Dalej nie wiem i nikt mi nie wyjasnił na czym polega ta  JAPOŃSKA PRECYZJA I DOKŁADNOŚĆ w wykonaniu noży - bo jezeli zakładamy aż tak daleko idacą tolerancję to czym jakosciowo róznią się CHIŃSKIE produkcje i po co tyle płacić za "JAPOŃCZYKA"
Cos mi tu w tych wyjaśnieniach nie gra.

Scattergun

Cytat: KAMIENNY71 w 12-04-2010, 19:37:29

Dzięki za komentarze ale w ich świetle wydaję sie ze mozna sobie oszlifować DAMASCUSA jak sie chce bo i tak wszystko TO JEGO PIĘKNO. Dalej nie wiem i nikt mi nie wyjasnił na czym polega ta  JAPOŃSKA PRECYZJA I DOKŁADNOŚĆ w wykonaniu noży - bo jezeli zakładamy aż tak daleko idacą tolerancję to czym jakosciowo róznią się CHIŃSKIE produkcje i po co tyle płacić za "JAPOŃCZYKA"

:dodge:  a kolega to te noże do oglądania używa, czy do krojenia  :question:

Hinc

Panie, są damasty bardziej i mniej regularne, ba, nawet mozaikowe! Zamów explosiva od PI, a potem mu nawrzucaj, że gówno z niego, nie knifemaker, bo wzór nie jest symetryczny na całej powierzchni. Jak masz fantazje i kase, to zapewne nawet sobie fraktala możesz w stali strzelić, tylko po co?
Poczytaj co to jest damast, jak się go robi.

jabberwocky

@Kamienny. Tak, szlif w japońskich nożach jest asymetryczny celowo... Tak, szukajka prawde Ci powie :>

-Is there anything worn under the kilt?
-No, nothing worn, everything in perfect working order!

MichaelD

Cytat: KAMIENNY71 w 12-04-2010, 19:37:29

Dzięki za komentarze ale w ich świetle wydaję sie ze mozna sobie oszlifować DAMASCUSA jak sie chce bo i tak wszystko TO JEGO PIĘKNO. Dalej nie wiem i nikt mi nie wyjasnił na czym polega ta  JAPOŃSKA PRECYZJA I DOKŁADNOŚĆ w wykonaniu noży - bo jezeli zakładamy aż tak daleko idacą tolerancję to czym jakosciowo róznią się CHIŃSKIE produkcje i po co tyle płacić za "JAPOŃCZYKA"

Mówiąc ogólnie, jakoś wykończenia Japońskich noży produkowanych masowo troche odbiega od tego co mamy np w Wusthof czy Zwilling.
Ale mamy tez noże firm jak Misono ( seria UX) czy Nenox  gdzie szlify położone są idealnie, brak jest niedoróbek w spasowaniu rękojeści.

Wiec po co płacić tyle za Japońskie noże ??
1. wysokoweglowa stale
2. wysoko zahartowane ostrza (od 58 do 66 HRC)
3. geometria (asymetryczne szlify, bardzo niewielka grubość nad krawędzią tnąca)
4. niższa waga niż jest to w Europejskich nożach.

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

TRADER55

Cytat: TomaSH w 12-04-2010, 20:12:01

Poczytaj co to jest damast, jak się go robi.

Mozna go zrobić tak jak wszystko albo DOBRZE albo ŹLE - im równiej oszlifowany rdzeń tym bardziej precyzyjna i DOBRA robota.
To jedno z podstawowych kryteriów oceny WYKONANIA damasta
To tylko noże ,trochę rzemiosła i masowa produkcja - sądzisz ze jak Japonia to już samuraje ?
Czasami dobrze jest pomyśleć a nie tylko wierzyć w to co się gdzieś wyczyta...

MichaelD

Kolego Trader55, proszę zapoznaj się bliżej jak produkuje się stal damasceńską, bo to piszesz nie pokrywa się praktyka. Szlifuje się już przekuty pakiet stali, nie można osobno oszlifować rdzenia.

Shun'y wykonywane są w duzej części ręcznie co można zobaczyć z poniższego filmiku.  Jeżeli nóż nie ma wady która uniemożliwiać by właściwe użytkowanie, to nie ma IMHO powodu do reklamowania.

http://www.youtube.com/watch?v=i2mNYd6QRAE

Hinc

Pardon, a co jest rdzeniem w pakieciku o powiedzmy 1200 warstwach?
MichaelD dobrze radzi...

TRADER55

Cytat: MichaelD w 20-04-2010, 20:03:18

Kolego Trader55, proszę zapoznaj się bliżej jak produkuje się stal damasceńską, bo to piszesz nie pokrywa się praktyka. Szlifuje się już przekuty pakiet stali, nie można osobno oszlifować rdzenia.

Shun'y wykonywane są w duzej części ręcznie co można zobaczyć z poniższego filmiku.

http://www.youtube.com/watch?v=i2mNYd6QRAE

na filmie widać proces ostrzenia nożą czy też szlifowania który odsłania rdzeń.I to miałem na mysli - bardzo dobrze wykonany noż powinien mieć po obydwu stronach podobne odsloniecie warstwy rdzenia .Wycofuje sie z forum.Pozdrawiam.

rybak

Ile razy jeszcze sie bedziesz "wycofywal z forum"?

Jak sa z tym jakies problemy, to chetnie pomozemy.

Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

MichaelD

Przecież już wspominałem ze Japońskie noże (w tym Shun'y) maja CELOWO zrobiony niesymetryczny szlif główny, dlatego tez są te różnice w odsłonięciu rdzenia. Mamy np tradycyjne noże Japońskie ( Wa- bocho) a tam występuje jednostronny szlif,  czy to znaczy ze nie są zrobione dobrze czy precyzyjnie  :question:

Poniżej zdjęcie geometrii nożna Suisin Kiritsuke z jednostronnym szlifem. Rdzeń wykonany jest z wysoko węglowej stali ( to jaśniejsze), plaży wykonane są z nisko węglowej stali/ żelaza ( to ciemniejsze)

Tak wyglądają różnice pomiędzy szlifami. Przepraszam za jakość, ale rysunki robiłem naprędce.

SMF spam blocked by CleanTalk