Reklama

Crawford Lift Lock

Zaczęty przez kali, 13-04-2010, 18:17:19

kali

Pat & Wes Crawford to jedni z niewielu knifemakerów, których nóż chciałem zawsze ;) Po prostu fajne projekty mają. Najbardziej znana jest chyba współpraca z Bobem Kasperem, choć mi akurat ten nóż podoba mi się najmniej z ich oferty ;)

Może kojarzycie noże z ich blokadą, rękojeść z jednego kawałka stali nierdzewnej (440C chyba) z integralną blokadą przypominającą nieco te z Okapi czy noży navaja.

(www.steeladdictionknives.com)

Sebenza jest prosta? ;) Nota bene: to jest pierwotny frame lock, frame lock Chrisa Reeve to tak naprawdę integral lock, nie wiem kiedy zaczęto tą blokadę nazywać nie swoją nazwą :)

Nie jest opatentowana, za porozumieniem stron wykorzystana została w AG Russell One-Hand Knife, choć nie jest markowana nazwiskiem.

AG Russell One-Hand Knife (www.agrussell.com)

Pojawiła się nowa modyfikacja:

(http://www.truenorthknives.com/vcom/product_info.php?cPath=345_440&products_id=2314)

http://www.youtube.com/watch?v=hbUqHobFCug

Fajne? mi się podoba :)

Więcej noży (niezłe ceny, 425$ za custom folder zasłużonego knifemakera...):
http://www.crawfordknives.com/crawford%20locks-1.htm

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

ordo

Ta garda mnie nie zachęca :?
Mooożna.

Reality has a well known liberal bias

kali

Cytat: rustle w 13-04-2010, 18:34:45

Ta garda mnie nie zachęca :?
Mooożna.

jaka garda? :? widziałeś w ogóle filmik? ta "garda" to właśnie innowacja w lift locku...
FP

ordo

Tak, obejrzałem.
No dobra, nie garda, "unlock extension on the guard", nie wiedziałem jak to po ludzku przetłumaczyć.
Rozumiem działanie, nie mam zastrzeżeń co do działania blokady. Mam raczej co do ograniczeń jakie nakłada wybór takiej blokady na projekt.
Nie chciałbym używać takiego noża, bo po prostu nie wydaje mi się to wygodne.
Najbardziej lubię, kiedy rękojeść przechodzi gładko w klingę, ewentualnie może być jakaś drobna rampa.

pecado

W młotkowym bez znaczenia, a to w nim stosujemy największe przyłożenie siły.
Przy delikatniejszych pracach zazwyczaj łatwo znaleźć jakieś względnie wygodne ułożenie.
Osobiście dałbym P.C. pewien kredyt zaufania, on te noże jakiś czas robi, można domniemać, że nie proponuje bo musi, tylko dlatego, że uznał to za dobry pomysł ;)

pozdrawiam
pecado
Fanklub Taktycznej Rusałki |#| Barankom mówię moje stanowcze nie :mad:
hokka hey hadree hadree succomee succomee
PGK swoich i świadków nie zostawia.

ordo

Nie mówię, że to nie ma sensu, po prostu JA bym takiego nie chciał, bo przy moim profilu użytkowania zalety nie przeważyłyby, preferencje wyjaśniłem wcześniej i wynikają one właśnie ze stosowanych chwytów ;>
Jest to pewna ciekawostka, ma swoją niszę i przeznaczenie, wypowiadam się wyłącznie w swoim imieniu ;)

qkiel

jakis czas temu horowalem na Russellowa odslone, bardzo mi sie ta blokada podoba
natomiast wersja "wspolczesna" zupelnie nie nadaje sie do ekstremalnej samoobrony, juz widze gdy przechwytujemy wlasna klinga noz przeciwnika, slizg po grzbiecie i blokada zostaje zwolniona w najgorszym dla nas momencie
komandosi tego nie kupia i beda mieli racje! wybiora umazanego
sam poprosze stalowa sztuke 2.5"  :D (za gora 50$  ;>)

"A mądrość zawsze oznacza brak pewności czegokolwiek. Poza tym może, że niczego się nie wie." Jacek Sobota "Głos Boga" str. 132
Wiedza jest jak spirytus, tylko tęgiej głowie sluży.
Czas to Szczescie.

kali

Cytat: qkiel w 14-04-2010, 01:14:24

juz widze gdy przechwytujemy wlasna klinga noz przeciwnika

doceniam Twoje poczucie humoru :]

FP

qkiel

Systema rowniez docenia, ale podatnosc na marketing mundurowych wszelkiej masci
wlasnie kreca szkoleniowke jak zlozyc ten noz przeciwnikowi w jego wlasnej rece  :grin:
na 99 i pol sposobu

edzia: ciekawe jak podatna na niedorobki jest ta blokada, wydaje sie na tyle prosta, ze moglaby byc pomocna przy rozowoju polskiego nozorobtwa skladakow

"A mądrość zawsze oznacza brak pewności czegokolwiek. Poza tym może, że niczego się nie wie." Jacek Sobota "Głos Boga" str. 132
Wiedza jest jak spirytus, tylko tęgiej głowie sluży.
Czas to Szczescie.

wojtas13

Czy mi się wydaje, czy to po prostu taki odwrócony back lock. Odwrócony w sensie użytkowym, zamiast naciskać podnosimy? A sama blokada, to jednak ząb jak z back locka?

Crusader Forge/Trident Knives addict.

Seeker.

www.acousticblades.pl

http://www.facebook.com/profile.php?id=100001627722838

kali

jup. tylko w tym wypadku nie ma osobnej sprężyny blokady, sama dźwignia jest sprężyną.

FP

kosma

ten nóż z pierwszej fotki -  :slini: :slini: :slini: :slini:

SMF spam blocked by CleanTalk