Reklama

Pi-Knives - blokada AX

Zaczęty przez rumcajs, 14-04-2010, 09:43:36

rumcajs

Kolejna nowa firma ze świeżym podejściem do konstrukcji noży - zresztą nazwa obowiązuje - Pi = Progress through Innovation  ;P
Model Dobolock będzie produkowany w 4 różnych wersjach okładzin i pokrycia ostrza .
Pre production run wystartował w marcu 2010 i będzie liczył łącznie 100 sztuk .

Trochę danych :
Ostrze AUS 8 ,4 mm 4 cale KT
Rękojeść Aluminium T6061 z wstawkami z G10  o długości 5,2 cala
Waga całości .... 130 g  8D

I fotki :

W akcji

Cena jak za semi custom z tak skomplikowanym mechanizmem niezbyt wygórowana - 190 euro

Więcej fotek - http://www.pi-knives.com/galerie/galerie.htm

"Combat Knife is actually 10% weapon and 90% tool." Al Mar

łuki

Ciekawe rozwiązanie i nożyk ogólnie mi się podoba . Sądzę jednak że to miejsce może być słabym punktem całej konstrukcji :

Zahaczy się o coś przy energicznym rozkładaniu/składaniu i łup ..  mamy rękojeść w 2 połówkach .

rotpin

Taki w stylu Eda Van Hoy'a. A zawias to IMO chyba długo nie pożyje.

FAZIK

Śmieszny. Pewnie masakrycznie niewygodny przy otwieraniu/zamykaniu (niby na fotkach 1 ręką to robi, ale mam wątpliwości). Zawias niepokoi. No i sztywność konstrukcji mnie zastanawia. No i BP pewnie na boki będzie. Za to pionowego brak ;).
190 może i bym się zastanowił żeby podotykać dziwadło.

*edytka*
Dopiero teraz zauważyłem ze zwolnienie blokady jest w "jelcu", na którym zwyczajowo trzymasz palce! Coś chyba nie jest tak ...

Life's a game with save and load features disabled.

graf

Niezależnie od tego jak "płynnie" zrobią zdjęcia i tak nie uwierzę że jest to równie wygodne jak nóż który otwiera się w jednym ruchu.
Tutaj mamy dwie ruchome części i 2(a właściwie 3) ruchy  które muszą być wykonane w odpowiedniej kolejności.

Najlepsze polskie noże do rzucania
http://grafknives.pl
Polub na FB
https://facebook.com/grafknives

PrzemoBK

Nie podoba mi się. Nie wzbudza we mnie poczucia bezpieczeństwa (blokada blisko kciuka). Otwieranie raczej utrudnione.

Fred

Kombinowanie na siłę a nie innowacyjność  :dodge:
Taktyczny folder, którego nie da się szybko otworzyć - czyli bez sensu. Kolejna ślepa uliczka ewolucji blokady noża.

Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje - Stefan Kisielewski

Dexameth

Ładny ale nieporęczny i niepraktyczny gadżet.

Zawsze jest gdzieś piękny poranek , nawet w dniu naszej śmierci .

elkrakerso

Ostrze mi się podoba, resztę uważam za cyrk.

Mine is Strength... and Lust... and Power!

kucol

Ten nóż to jakiś niewypał, ciekawe czy zablokowane ostrze nie będzie się gibać na boki.

brony_

Ładny, ale nic poza tym  ;>
W folderze czym więcej elementów i komplikacji tym gorzej  :/
... a tu jeszcze taka >>> "blokada"   ;)

K O Ł O B R Z E G   ---> www.rezydencja.fajnewczasy.com

qkiel

nozyk bardzo mi sie podoba (pomyslowy), podzielam jednak obawe o zawias
jako, ze do eXtremalnej samoobrony mam ladybuga hawhbill to w Dobolocku dlugi czas otwierania zupelnie mi nie przeszkadza
jeszcze jakby go odtaktycznili

"A mądrość zawsze oznacza brak pewności czegokolwiek. Poza tym może, że niczego się nie wie." Jacek Sobota "Głos Boga" str. 132
Wiedza jest jak spirytus, tylko tęgiej głowie sluży.
Czas to Szczescie.

Beer

Ciekawe czy da się machać jak takim "zboczonym" motylkiem  :D

mathu

mgm

Cytat: łuki w 14-04-2010, 09:50:25

Ciekawe rozwiązanie i nożyk ogólnie mi się podoba . Sądzę jednak że to miejsce może być słabym punktem całej konstrukcji:
[...]
Zahaczy się o coś przy energicznym rozkładaniu/składaniu i łup ..  mamy rękojeść w 2 połówkach .

Podzielam Twoje obawy, zwłaszcza iż wydaje się istnieć ogranicznik rozwarcia okładzin.
To błąd, powinny mieć jak największą swobodę przy jak najmniejszym przekazywaniu obciążeń na oś obrotu - łatwe w wykonstruowaniu, a i zużycie materiału niewiele by wzrosło, choć pewnie design by stracił. Co do drugiego łamania, to mam nadzieję, że trzpień mocujący ostrze przechodzi przez nie na wylot i nie jest to wyłącznie obustronny docisk na płytkim nawiercie - to drugie niezależnie od rozwiązania słabe miejsce.
Ciekawy projekt, przyjemny dla oka design, tylko konstrukcyjnie leży.
... i czy to rozbieralne?

Beer

Cytat

Facepalm.

Pomyśl tylko jak efektownie by to wyglądało  :rotfl:
Myślę że BP nie będzie problemem, ze względu na to, że na obu wewnętrznych częściach okładzin są duże płaskie powierzchnie, które stabilizują ostrze. Oczywiście o ile blokada będzie odpowiednio mocno ściskać - mam nadzieję że jest tam sprężyna.

Edit: Przyglądam się temu nożowi już dość długo,oglądnąłem też to:

http://www.youtube.com/watch?v=SMmmGb0w9kY&feature=player_embedded

chyba ta ruchoma część okładzin nie ma nic do blokowania, cała blokada opiera się na osi głowni. Zdecydowanie nie wzbudza to zaufania

SMF spam blocked by CleanTalk