Reklama

Nóż polowy

Zaczęty przez inżynier, 15-04-2010, 13:43:14

inżynier

Witam szukam dobrego noża polowego i liczę na Wasze profesjonalne doradztwo w tej materii.
Uprzedzając co niektórych co chcieli by już mieć ubaw ;) nie takiego do pracy na polu ziemniaków.

Kilka cech które musi spełniać owo coś co jak mam nadzieję uda się nam znaleźć musi posiadać.
Nożyce do drutu - mają przecinać drut kolczasty i kabel telefoniczny od PKL-ki. Słowem wyjaśnienia nie zamierzam i nie będę nosić multitoola (nie trawię ich) ani osobnych narzędzi tylko do tego.
To ma być w nożu.
Pochewka kompatybilna co najmniej z systemem Molle inne opcje mocowania np. do pasa 1 i 3/4 cala mile widziane możliwość noszenia rękojeścią do dołu również.
Piłka do drewna - tak tak wiem noszę ogrodniczą fiskarsa za 30 zł, jest genialna i lekka ale nie zawsze mam ją przy sobie bo jako że służy do prac obozowych to mam ją 3-ciej linii czyli w plecaku a ten jak się okazało nie zawsze mam na sobie kiedy potrzebuję piłki, której z kolei targanie po kieszeniach również mi się nie uśmiecha.
Powinien mieć też pancerny czubek bo w moim obecnym Glocku 78 co róż go wyginam przy pracy.

Nóż będzie służyć do budowania schronienia i różnych innych dziwnych drewnianych konstrukcji rozmaitego przeznaczenia. Ma również być nożem przetrwaniowym i ogólnie terenowo wyprawowoym. Czyli będzie miał całą masę różnej roboty, czasem pokroi kiełbaskę , czasem otworzy rację żywnościową, jakąś puszkę czasem prze cały dzień będzie przerąbywał drzewka na pół. Tu kolejna uwaga nie zamierzam nosić dwóch noży wiem że np. kiełbaskę można pokroić lepiej nożem do kiełbasek ale to akurat nie jest problem dla mnie. Jadałem już Glockiem znaczy da się, i nie widzę przeciw wskazań.
Kolejna informacja to taka że nie może mieć seratacji na ostrzu nie lubię tego i uwarzam że jest bez sensu marnując moją długość krawędzi tnącej którą i tak zrobię wszystko na jakieś bezużyteczne wzorki których nie chcę i nie będę używał. Ot personalna fanaberia.
Brzmi już pewnie strasznie ale nie jest tragicznie mamy pole do popisu w innych miejscach.
Waga nie jest tu tak bardzo istotna to będzie ciężkie to, to ja wiem.
Materiały głowni i inne zupełnie mnie nie obchodzą ze swojego Glocka ze zwykłej sprężynówki i zwykłego plastiku jestem bardzo zadowolony, może prócz tego gnącego się czubka i braku cech które wymieniłem.
Cena jest także mało ważna na razie mam na ten cel 600zł będzie trzeba więcej to uzbiera się.

Na koniec proszę tylko o nie zamieszczanie propozycji typu a może Fallkniven a zastanów się czy nie Rat-7.
Propozycje muszą spełniać te wymagania które podałem.

forester

chyba jedyne co można Tobie zaproponować, to najbliższy salon Ery.

Pozdrawiam, Kamil.

Yachieku

This is my knive. There are many like it, but this one is mine. My knive is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life. My knive, without me, is useless. Without my knive, I am useless.

Mario

Nie ma noża który spełniłby Twoje oczekiwania.

MSc04

hmmm, moze nie zaraz w Erze, ale budzet bedzie trzeba ze 2 lub 3 razy zwiekszyc ;)

moj strzal to Strider MT-SS

Kilka fotek: http://www.mdtactical.com/strider/MT-SS.html

EDZIA: przyrzadu co ciecia drutu nie ma, ale krawedz jest na tyle szoroka, ze da spokojnie rade

"The belief in a supernatural source of evil is not necessary; men alone are quite capable of every wickedness." - Joseph Conrad

Mario

Jak już pisałeś sam brak nożyc do drutu a ta piła na grzbiecie to taka sobie do drewna i budowania schronienia itp.

Edzia:
Jeśli już to raczej CRK Mark IV ale tu choć piłka lepsza to nadal brak nożyc. No i pochewka nie taka jak trzeba.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/15/CRK_Mark_IV.JPG

forester

To ja przebijam asem wprost z rękawa: mora 2000
:jezor:

Pozdrawiam, Kamil.

inżynier

Są noże które spełniają te wymagania kilka z nich jest nawet dostępnych w Polsce.
Liczyłem że zaproponujecie coś co je spełnia a o czym nie wiem.
Może trafiłem na złe forum.

Dexameth

Najwidoczniej trafiłeś na złe forum  :D

Zawsze jest gdzieś piękny poranek , nawet w dniu naszej śmierci .

Fred

Extrema Ratio Fulcrum Bayonet

BTW
to może pokaż te, ktore spełniają Twoje wymagania, może się czegoś sami nauczymy  ;>

Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje - Stefan Kisielewski

Mario

Cytat: Fred w 15-04-2010, 14:17:45

Extrema Ratio Fulcrum Bayonet

Ale to typowy bagnet.
Choć "ma" nożyce" to jest również ostrze combo i brak piły.

Założeń nie spełnia.  ;P

MSc04

Cytat: inżynier w 15-04-2010, 14:16:37

Są noże które spełniają te wymagania kilka z nich jest nawet dostępnych w Polsce.
Liczyłem że zaproponujecie coś co je spełnia a o czym nie wiem.

dawaj Twoje typy, to moze na cos nas naprowadzisz...  :shades:

a czy to zle forum, to juz sam musisz sobie odpowiedziec  ;>

"The belief in a supernatural source of evil is not necessary; men alone are quite capable of every wickedness." - Joseph Conrad

grumic

Nożyce do cięcia drutu to chyba tylko bagnety mają, ale noże użytkowe to z nich średnie.

edit. Ontario M9 Bayonet chyba spełnia wymagania?
edit2. O, jeszcze taki pokrak wzorowany na M9: http://www.military.pl/smith-amp-wesson-noz-spec-ops-challenger-m9-od_8838t.html

Mario

Cytat: MSc04 w 15-04-2010, 14:21:51

dawaj Twoje typy, to moze na cos nas naprowadzisz...  :shades:

Przykłąd takich typów już chyba nawet padł  :rotfl:
Cytat: Yachieku w 15-04-2010, 13:53:03

http://www.allegro.pl/item967659984_noz_rambo_czarny_oksydowany_zobacz_tanio.html ;P

Cytat: inżynier w 15-04-2010, 14:16:37

A to pominę milczeniem żeby nie wyszło że znów niedobry jestem.

elkrakerso

Ja proponowałbym koledze skupić się na jakimś porządnym nożu terenowym. Piły, nożyce i inne rambopierdoły bym odpuścił.

Mine is Strength... and Lust... and Power!

MSc04

Cytat: MC Mario w 15-04-2010, 14:26:00

Przykłąd takich typów już chyba nawet padł  :rotfl:

;)

Co do tematu, to chyba faktycznie zamkniemy sie na bagnetach lub tanich g... z allegro. Z bagnetow, tak na szybko to chocby: amerykanski M9 (zdaje sie, ze byla wesja z pila) lub  cos Aitora - junle king (czy cos podobnego) mial chyba pile i nozyce.

EDZIA: Zeby nie bylo. O jakosci w tej chwili juz nie dyskutuje, skupiam sie tylko na spelnieniu wymagan autora watku   ;>

inżynier

Nóż rambo za 20 zł rzeczywiście spełnia wymagania, choć prawdopodobnie użytkownicy proponujący coś takiego nie spełniają wymagań intelektualnych dla tego wątku.

Bagnet M9 rozważałem ale po 1. nie podoba mi się po drugie to jednak bagnet i choć nie napisałem że nie może nim być to jednak nie bardzo mam ochotę tragać cały ten niepotrzebny mi bagnetowy osprzęt czyli stalowe oczko i zatrzask.
Słyszałem także że tego bagnetu to już bodajże 3 edycja ze zmianami bo coś tam było nie tak i cały czas poprawiają a dla mnie z tym bagnetem to trochę jak z M16 każda kolejna wersja jest lepszy a żołnierze nadal są niezadowoleni.

MSc04

Cytat: inżynier w 15-04-2010, 14:43:42

Bagnet M9 rozważałem ale po 1. nie podoba mi się po drugie to jednak bagnet i choć nie napisałem że nie może nim być to jednak nie bardzo mam ochotę tragać cały ten niepotrzebny mi bagnetowy osprzęt czyli stalowe oczko i zatrzask.

OK, to moze podaj te propozycje, o ktorych wspomniales, ze sa nawet dostepne w Polsce.

LUCYFER

Gówno prawda, wszyscy się chuja znacie, koledze chodzi o bagnet od AK, o taki;
allegro.pl/item1000899484_bagnet_ak_47_ddr_nowka_romper_pomper.html
no i może zaprośmy go do wątku;
http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,93900.0/topicseen.html

Wzywam posłańców przeznaczenia! - niech uderzą z ponurym zachwytem w ofiarę, którą wybrałem. Milczący jest ten ptak, co żywi się mózgiem tego, co mnie prześladuje, a jego  agonia niech odbędzie się w skomleniu i bólu, i niech będzie to ostrzeżeniem dla tych, co mego jestestwa nienawidzą...

adonay

ja wiem!, ja wiem! - taki nóż jaki miał Charlie Sheen w Hot Shots 2 - tam i nożyce były, i piła łańcuchowa i kilka innych patentów  :rotfl:

pozdro

Nie lubię noży...zwłaszcza Seben..........ZMIENIŁEM ZDANIE, SEBENZA JEST COOL!!!...ale i tak sprzedałem...

SMF spam blocked by CleanTalk