Reklama

Leuku 6-first wood :)

Zaczęty przez PrzemoBK, 29-04-2010, 18:25:50

PrzemoBK

Leuku  6 . (birka shop)

Nie ma się co rozpisywać, wszystko widać.  Nożem robiliśmy cokolwiek poza szatkowaniem kartek na paseczki po raz pierwszy.  Przed zabawą jak i po nóż ciął papier jak brzytwa. Drewno było suche (śliwa), jak i w miarę świeże (reszta). Żadne drzewo nie ucierpiało podczas zabawy. Badyle pochodziły  z ,,prześwietlania"  drzew piłą bagnetową.
Zdanie wyróbcie sobie sami, my jesteśmy mocniej niż zadowoleni.

[youtube=425,350]

http://www.youtube.com/watch?v=je1uYSVDP9I [/youtube]

demon

Nacięcia jak na kiełbasie ;P A poważnie - to jeszcze nóż czy już maczeta ?

Chwilowo nie mam czasu. Takie tam, różne...

Tu wrzucić jakiś mądry / szokujący cytat - najlepiej po angielsku lub po łacinie, ewentualnie nazwę zespołu o którym nikt nie słyszał.

PrzemoBK

Nóż. Spory, ale nie wielki.

FAZIK

Już dawno nie widziałem czegoś tak paskudnego :rzyga: . Dzięki :D.
Tak na serio to przypomina mi to tego powiększonego mutanta opinela. Robisz wielkość X ileś i już :).

Life's a game with save and load features disabled.

kangoo

Ależ on nie jest x ileś ,to klasyczna użytkowa wielkość w jego ojczyźnie . Są też sporo większe ;) .

kooniu

nozyk zacny, ale z chwytem za dupke rąbanie idzie znacznie lepiej - zyskujemy 2 cale "noża"  :shades:

ps. ile ostrza ma to wasze leuku? 17 cm?

" border="0

robię drogo ale za to bardzo chujowo ;)
Cytat: bataki
.... Nie ma noży idealnych bo gdyby były to ktoś by już je robił. I tyle. ...

PrzemoBK

Dokładnie ma 176mm.

PS-kangoo trzymał za dupkę, szło nam średnio bo ręka przyzwyczajona do kukri.

rybak

Cytat: PrzemoBK

Dokładnie ma 176mm.

PS-kangoo trzymał za dupkę, szło nam średnio bo ręka przyzwyczajona do kukri.

Panowie, na forum byl gdzies filmik, chyba... Heimdall wklejal...? szukalem i d..., nie znalazlem, jak kolezka biega po lesie z 8 calowcem Stromenga i pokazuje, jak sie tego mniej wiecej uzywa.

Troche jest tez tu:

http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,88280.0.html

Cos od 2:44 sie zaczyna, jak trzymac przy rabaniu jest od ~5:40.

Moge potwierdzic, tak jest najwygodniej i najmniej sily potrzeba, tak zupelnie luzno z nadgarstka sie tym macha u duza czestotliwoscia i pozwala latac "samemu".

Albo "saamemu" - sie nazywa przeciez "Saami knife" ;)

Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

kangoo

Wiemy ,wiemy ,ale weź się Pan przestaw z siłowego rąbania kukrasem ,na finezyjne Leuku w 5 minut :D.

Do tego obaj mieliśmy strach w oczach, bo to ostre jak żyletka .

rybak

Cytat: kangoo

Wiemy ,wiemy ,ale weź się Pan przestaw z siłowego rąbania kukrasem ,na finezyjne Leuku w 5 minut :D.

Fizole ;P
Cytat: kangoo

Do tego obaj mieliśmy strach w oczach, bo to ostre jak żyletka .

Bardzo rozsadny mlody czlowiek ;)
Pewnie dlatego tez fachowcy ;P lapia jak najdalej od ostrza, jak chca cos porabac ;)

kangoo

Bardziej ,to ja się o palce u nóg bałem , bo w kapciach wyleciałem z domu . Przemo mniej leniwy buty ze stalowymi noskami założył :D .

rybak

Aaaa... Jasne.

Ale to tez tylko argument zeby mniej sily uzywac, bo sie latwiej klinge kontroluje wtedy ;)

PS. a, mam go, ale z yt bezposrednio

http://www.youtube.com/watch?v=tRl3-dza4VQ

zakuty

Cytat: FAZIK w 29-04-2010, 20:05:09

Już dawno nie widziałem czegoś tak paskudnego :rzyga: . Dzięki :D.
Tak na serio to przypomina mi to tego powiększonego mutanta opinela. Robisz wielkość X ileś i już :).

:dodge: :dodge:

Ty tak o zupełnie normalnym leuku?
Tzn. normalnym poza tą pogrzebaczową grawerką na rękojeści?

Paranoja w małych dawkach nie szkodzi zdrowiu. A wręcz jakby przeciwnie...

yetisize

Cytat: FAZIK w 29-04-2010, 20:05:09

Już dawno nie widziałem czegoś tak paskudnego :rzyga:

Coś się przyczepił, normalne kapciuszki :rotfl:
A tak na serio to wielkie bydle, dopiero na filmiku zobaczyłem jego rozmiar

Sprzedam:

Noże
Mac Mini

porcelanowy

POwitoł
Prawda to. Przy zabawach o ociosywanie 9" kabarem trzeba się było przestawić z siły na płynność ruchu ręki. O wiele efektywniej niż siłowa rąbanka siekierą :)

Robiliście coś chłopaki z krawędzią tnącą? W moim, mniejszym o rozmiar, leuku krawędź jest dosyć mocno zaznaczona. Kartki tnie pieknie, ale w drewno mogłaby lepiej wchodzić. Pewnie przerobię ją na zero, albo prawie zero.

Pitt

Cytat: porcelain w 30-04-2010, 08:35:11

Robiliście coś chłopaki z krawędzią tnącą? W moim, mniejszym o rozmiar, leuku krawędź jest dosyć mocno zaznaczona. Kartki tnie pieknie, ale w drewno mogłaby lepiej wchodzić. Pewnie przerobię ją na zero, albo prawie zero.

Tak się wetnę między wódkę a zakąskę.
Używam taką samą głownię w oprawie topka. Moja miała fabrycznie szlif na zero. Ostrość na poziomie golenia.
Stal potrafi się wywinąć na twardym sęku; przez inne materiały przelatuje niemal bez oporu.
Uwaga - nieogarniam paczkomatów, wysyłam tylko DPD

milord

Moje 3 grosze jeszcze  ;)  rozumiem, ze to jest lapin leuku ??
Do moich lapek troche mniej wygodna rekojesc niz w Strömeng. Srömeng´iem tez IMHO lepiej sie rabie (< patrz Rybak bez "om" za to "a" z ogonkiem  ;-)  juz kumam  - teraz dobrze co?  :D )
Wypalane wzorki pomagja w trzymaniu? A sam filmik fajny - lubie takie ogladac  :D  dzieki panowie za dzielenie sie wrazeniami.  :D
Po paru latach uzywania stwierdzam : Leuku ROCKZZZ!

A dodam - po Pittowym poscie- ze leuku do rabania brzózek jest - swiezych  przewaznie - i  innych krzaków. Twardego drewna suchego z sekami - nikt tam raczej nie rabie  ;)  Tak mysle, ze dlatego oni leuku uzywaja, a u nas raczej siekierki ida w ruch - juz nie wspominajac o podanych powodach przez kolege "Edgepal" z KF - Rybak raz wkleil tu na forum - typu zmeczenie i mróz...

FAZIK

Cytat: zakuty w 30-04-2010, 01:27:38

:dodge: :dodge:

Ty tak o zupełnie normalnym leuku?
Tzn. normalnym poza tą pogrzebaczową grawerką na rękojeści?

O gustach się nie dyskutuje :P.
Pewnie dlatego że nie gustuje z nożach z tamtych stron. Normalnie po prostu je pomijam, ale ten to brzydal i tyle ;).
Life's a game with save and load features disabled.

elkrakerso

Leuku fajnym jest, choć nigdy nim nie pracowałem. Nie podoba mi się natomiast to że trzeba spłaszczać pochwę przy wyjmowaniu, ble.
Zdziwiło mnie, że przy rąbaniu wyłamujecie na bok, byłem przekonany że krawędź jest do tego zbyt delikatna i szybko by się uszkodziła.
No i co jak co ale takie leuku ze względu na ten "obrączkowy chwyt" powinno mieć dziurkę na linewkę :)

Mine is Strength... and Lust... and Power!

kangoo

Krawędź była prawie na zero ,tylko ją trochę przygładziłem. Pogrzebaczowa grawerka "na szybko" sprawdziła się już w moim karesuando, mniejsza o estetykę ,nie ślizga się . Goli i tnie papier, po suchej śliwie i zupełnie suchym grzdylu z onej ,uszkodzeń nie zauważono.

Sorry ,że dopiero teraz odpowiadamy i hurtem ,niestety nie mogliśmy wcześniej.

Edzia/ yes my lord ,this is Lapin Leuku. :D