Reklama

Nóż kabłąkowy

Zaczęty przez Nomad, 04-05-2010, 21:15:32

Nomad

Dzisiaj skończyłem robic nożyk kabłąkowy.
Zrobiłem zbyt krótką rękojeśc, bo przy skręcaniu skurczyło się bardziej niż przewidziałem, i tak wyszło troche krótkie, no ale można nim w miare jakoś wygodnie pracowac.
Materiał to pierścień z łożyska hartowany oczywiście w oleju, można nim nacinac niskowęglową stal bez uszczerbku na ostrzu, co mnie cieszy bardzo,
Krash testy także przeszedł pozytywnie.

http://picasaweb.google.pl/117577970697720653989/NozykKabAkowy#5467493701655396162

***kuki***

ciekawie wygląda - ale ostrze byłoby moim skromnym zdaniem ładniejsze jakby było takie jak w jataganie albo clip point
czy przy rąbaniu rękojść nie dociska się do ostrza? czy nie sprężynuje?

Pig & Elephant DNA just won't splice!!

http://forum.knives.pl/index.php/topic,173283.0.html
siekiery na sprzedaż

Nomad

Nic takiego się nie dzieje, jak się z całej siły ściśnie 2 rękami, to wtedy się lekko wygina, więc nie ma mowy o sprężynowaniu.
Bardzo fajnie się trzyma, tylko właśnie szkoda, że takie krótka rękojeśc.

simon

a jaką długość ma rekojeść?
bo jakoś dziwnie wygląda. albo długie bardzo ostrze..

Jestem żonaty 8D i mam syna!!!
Aambeld pokazał nóż (swój) ;P

Grzegorz K.

Nie dopieściłeś go mości Nomadzie. To wywinięcie, ten jakby jelec, mogłeś trochę pociągnąć i płynniej zagiąć. Przejście ostrza w rękojeść też IMO do poprawy.

wrath

... a mnie się podoba i ch.......
dopieścić szlif, wymodelować czubek i bardzo fajny brutkowy siekacz będzie.....
Nomad - jakbyś go chciał wyrzucić - rzucaj w moją stronę - serio, serio

HA! HA! ten arszenik był zatruty!

Grzegorz K.

Wrath i o to chodzi  :D Demokracja nastała  ;P

PrzemoBK

Cytat: wrath

... a mnie się podoba i ch.......
dopieścić szlif, wymodelować czubek i bardzo fajny brutkowy siekacz będzie.....
...

+1

Grzegorz K.

kezsel

Cytat: Grzegorz K. w 07-05-2010, 09:37:10

Nie dopieściłeś go mości Nomadzie. To wywinięcie, ten jakby jelec, mogłeś trochę pociągnąć i płynniej zagiąć. Przejście ostrza w rękojeść też IMO do poprawy.

Jeszcze można ciekawe nacięcia porobić na rękojeści i go bardziej dopieścić, Pozdrawiam Grzesia :D

Grzegorz K.

Niebawem będę miał dla Ciebie dobre wiadomości :-)

Nomad

A no nie dopieściłem go, to właściwie robiłem dla kolegów, żeby im pokazac podstawy, więc musiałem się spieszyc.
Wymiary to ostrze: 20 cm, częśc gdzie sie trzyma ma 6 cm!, a całośc 30.
Nie będę go raczej przerabiał.

Grzegorz K.

E jak tak tylko to gites majonez.

ghandi20

Coś mi się zdaje że kolega wzorował się na nożu z Assassin's Creed 2. Mam rację?

Nomad

Nie.
Może podobny, ale już całkowicie nie pamiętam jak tamte noże wyglądały - dawno nie grałem.
Tak jak pisałem wcześniej robiłem na szybko, i nie miałem czasu na poprawki. Gdyby nie to wyglądałby on inaczej.

nieustraszony

Nomad to na tym swoim palenisku robiłeś ?

Nomad

Wszstko na swoim palenisku robie :D

nieustraszony

A to nieźle Ci to idzie 8D pokaz jakiś damaścik jak masz gotowy i na moje pytania z PW odpisz, bo stoje z robotą. :]

Nomad

WojaK

nio bardzo orginalny jest jakąś nutkę świerzości wprowadza :D ładnie pozdrawiam  :slini:

W imieniu wytwórni filmowej "Wild Mountain"i"Wieczorek Expeditions Team" zapraszam do oglądania filmów i seriali o tematyce Survivalowej, Turystycznej i Ekspedycyjnej.
Wszystkie nasze filmy znajdziecie na www.wildmountain.republika.pl oraz www.extreme-survival.pl Posiadamy kanały na "FB" i "YT"