Reklama

Nóż do 300 PLN, proszę o radę.

Zaczęty przez Unspoken, 08-05-2010, 22:14:30

Unspoken

Witam miłośników noży w moim pierwszym poście :)

Od dłuższego czasu nosze się z zamiarem kupna noża. Nóż ma służyć zarówno w domu do krojenia mięsa i kości (zwierząt oczywiście  ;-) ) jak i do prostszych prac w lesie - struganie kijków itd. Spędziłem kilka godzin w Internecie na czytaniu o nożach i przeglądaniu dziesiątek modeli. Po tym czasie udało mi się stwierdzić mniej więcej czego chce ;)

A więc chce noża:

- z na stałe przytwierdzoną głownią
- długość głowni 15-20 cm (max)
- z wygodną rękojeścią, która się nie ślizga
- wytrzymałego na lata
- z pochewką, którą można przytroczyć do paska spodni i która nie będzie mi zbytnio przeszkadzać w bieganiu po lesie
- najlepiej aby miał tą czarną warstwę ochronną

Znalazłem kilka noży, które mi się podobają, co o nich sądzicie?

Propozycja 1:

Link: http://www.militario.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=155&category_id=7&option=com_virtuemart&Itemid=1

Piłka na górnej krawędzi wydaje mi się ciekawym rozwiązaniem. Na ogół piłka jest z tego co zauważyłem na dolnej krawędzi co utrudnia nieco struganie. Nie wiem tylko po co są tutaj te trzy kółeczka? To chyba tylko bajer który osłabia wytrzymałość głowni. Stal 440 nie jest chyba zbyt wytrzymała?

Propozycja 2:

http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=1336

Czytałem, że macie różne opinie o tym nożyku. Od początku mi się spodobał i coś o podobnej konstrukcji bym chciał nabyć.

Z góry dzięki za Wasze sugestie i porady.

hiko

Zamiast czytać kilka godzin internet - poczytać kilka godzin forum. To powinno zawęzić i skrystalizować oczekiwania. Po pytaniu o stal 440 wnioskuje że te kilka godzin było mało owocne...

Moja rada: SRK

Mario

zefir15

z takim nożykiem to możesz dołączyć do piratow z karaibów, i to od razu w randze starszego majtka pokładowego 8D

Unspoken

Haha no dzieki :) Nie znam sie dlatego pytam...

Szabas

Kup Fallknivena F1 z drugiej ręki i staniesz się "lepszym" człowiekiem. ;)

Dylu dylu na winylu...

>El Solo Lobo<

ganglion88

Cytat: Szabas w 08-05-2010, 22:54:23

+1

You are not great enough not to know hatred and envy. Then be great enough not to be ashamed of them.
-Friedrich Nietzsche

Unspoken

Cytat: Szabas w 08-05-2010, 22:54:23

Ah wiec kupiłes wersje F1 ;-)

Wlasnie jestem w trakcie lektury: http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,75649.60.html  :D

kooniu

w tej cenie , do tych zadań to polecilbym jakies leuku  - takie na przyklad Lappland Leuku 6 spokojnie daje radę i na piwo jeszcze zostanie

" border="0

robię drogo ale za to bardzo chujowo ;)
Cytat: bataki
.... Nie ma noży idealnych bo gdyby były to ktoś by już je robił. I tyle. ...

Szabas

Cytat: Unspoken w 08-05-2010, 22:57:44

Ah wiec kupiłes wersje F1 ;-)

Wlasnie jestem w trakcie lektury: http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,75649.60.html  :D

Kupiłem F1 a S1 dostałem. ;)
Miłej lektury. :kosunia:
Dylu dylu na winylu...

>El Solo Lobo<

Unspoken

Cytat: kooniu w 08-05-2010, 23:00:08

w tej cenie , do tych zadań to polecilbym jakies leuku  - takie na przyklad Lappland Leuku 6 spokojnie daje radę i na piwo jeszcze zostanie

Dzieki! Wyglada pieknie tylko gdzie go w Polsce kupic? Bo widze na razie tylko na e-bayu :|

kooniu

" border="0

MichaelD

1. W kuchni do ciecia kości służy tasak, lepiej kupić nawet jakiś najtańszy niż używać do tego celu normalnego noża.
2.) W podanym budżecie i długości ostrza Cold Steel SRK  będzie b.dobrym wyborem.  

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

kooniu

jak dorwalem w lapki moje 15cm leuku od YP to pierwszą myslą bylo "to takie SRK w tradycyjnym wydaniu" -tak więc wybór zalezy bardziej od gustu niż innych cech, w tej grupie również którys z ratów (5 lub 7 ) by się pewnie znalazl i wiele innych noży - tak że no offens  ;-)

" border="0

kali

żaden nóż nie nadaje się do cięcia kości. tzm. do cięcia mięsa i strugania kijków po cięciu kości ;)

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

Unspoken

Cytat: kali w 09-05-2010, 07:47:21

żaden nóż nie nadaje się do cięcia kości. tzm. do cięcia mięsa i strugania kijków po cięciu kości ;)

No ale jak się nadaje do rąbania drewna to do cięcia kości nie uradzi? ;-) nie chodzi mi tu o kość bawołu czy też nosorożca, myślałem raczej o kurczaku  :P.

Przeglądałem fińskie konstrukcje i ten nóż ujął me serce ;-)

http://www.kellamknives.com/index.php?main_page=product_info&cPath=1_33_36_41&products_id=4

Ale z tego co czytałem na forum, nie ma polskiego dystrybutora  :(

kali

Cytat: Unspoken

No ale jak się nadaje do rąbania drewna to do cięcia kości nie uradzi? ;-)

do rąbania drewna są siekiery, a nie noże. szczególnie takie z 15 cm głownią...

Cytat: Unspoken

http://www.kellamknives.com/index.php?main_page=product_info&cPath=1_33_36_41&products_id=4

Ale z tego co czytałem na forum, nie ma polskiego dystrybutora  :(

zero grind rąbać kości... powodzenia

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

kooniu

" border="0

Piniolski

Benchmade rant sobie zobacz :)

- w przyzwoitej cenie
- 440c od Benchmade to klasa sama w sobie
- wykończenie głowni stone wash
- wygodna rękojeść
- skórzana pochwa
- do wyboru bowie bądź drop point

Mialem, sprzedalem i zaluje :shy:

Większość pieniędzy wydałem na noże i alkohol. Resztę po prostu zmarnowałem ;-)

Unspoken

Cytat: kooniu w 09-05-2010, 12:44:24

kości są materialem wyjatkowo skutecznie niszczącym glownię - popatrz tu http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,85755.msg563308.html#msg563308

Dzięki, to dało mi do myślenia.  :? W tym momencie naprawdę nie wiem już co kupić. Przecież skoro mam wydać niemałe pieniądze na nóż "myśliwski" to oczekuje, że nie wyszczerbi mi się on po oprawieniu kurczaka np. Nie chce na ten nóż dmuchać i chuchać jak na rodową porcelanę prababci.
Cytat: Piniolski w 09-05-2010, 12:56:50

Benchmade rant sobie zobacz :)

- w przyzwoitej cenie
- 440c od Benchmade to klasa sama w sobie
- wykończenie głowni stone wash
- wygodna rękojeść
- skórzana pochwa
- do wyboru bowie bądź drop point

Mialem, sprzedalem i zaluje :shy:

Rozumiem, że mimo że stal ma oznaczenie 440 to jednak w zależności od firmy, która ją produkuję jej jakość różni się?