Reklama

wykopane coś

Zaczęty przez hiko, 12-05-2010, 09:16:10

hiko

Znajomy wykopał w sadzie. Ktoś może ocenić co to? pamięta Viktorie Wiedeńską czy likwidacje targowiska na stadionie 10-lecia?

Vick

Viktorię Wiedeńską na pewno nie, prędzej pewnie I wojnę światową.

kali

mi wygląda na trochę starsze niż 1WŚ. nie wiem jakie to duże, ale widziałem gdzieś na zdjęciach rapiery (czy może już szpady) w identycznej oprawie.

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

Vick

Może być i starsze. Może być że około 1800 r
Pokop po fotkach na internecie, może znajdziesz coś podobnego.
Szukałbym pod hasłem: szpada

karud

Ten ogród to pod którym zaborem? Może troche ułatwić szukanie... Szpada na bank, podejrzewam ze urzędnicza. Tarczka jest jedna czy po obu stronach, stała czy na zawiasach? może jakieś ornamenty, napisy czy cóś innego widać... Da się wyjąć głownię?

zapraszam do sklepu www.birkashop.pl

жизнь, как посмотришь с холодным вниманьем вокруг –
такая пустая и глупая шутка...

Yahoo

sąsiad do mnie tez znosi ostatnio takiego :P

oznaczenia odczytane wg Kruga :

Max druga połowa 19wieku Niemcy, szpada oficerska piechociarska
Na okuciu pochwy i tarczce masz cechę przynależności do:  R.- regiment S-? i numer 11.
(Trzeba poszukać jakie tam regimenty w okolicy stali)
Wyżej na tarczce w poprzek  pod koroną literka oznaczająca króla, cesarza księciunia(odbiór wojskowy - ustalisz datę z jakiego okresu)nie wyraźne "R" czy "K".

jeżeli "k" pod koroną to Karol - Wirtembergia panował 1866-1891
R - infanterie regiment,  tu masz pochyłe "R" -  więc może-reserwe infanterie regiment, S - signal ,łaczność

Raczej więc będzie to przepisowy kujak a nie własny oficerski , a tym samym da radę ustalić model.

"knife makers don't make mistakes, they make smaller knives"

hiko

Ostrza nie da sie wyjąć podobno, chyba że podpowiecie jakiś sposób. Co do miejsca to mówimy tu o Galicji - okolice Krakowa

karud

Czyli trzeba szukać w austryjackich albo rosyjskich, sporo tego było... dobrze że chociaz Prusy można ze sporym prawdopodobieństwem wykluczyć.

zapraszam do sklepu www.birkashop.pl

жизнь, как посмотришь с холодным вниманьем вокруг –
такая пустая и глупая шутка...

hiko

Na południe od Krakowa, obstawiał bym raczej Austryjaków

LUCYFER

Popróbuj, wlać do pochwy oliwę z oliwek, a nawet zanuż w niej całośc i pozostaw na jakieś 3 tyg, potem powinno wyjść.

Wzywam posłańców przeznaczenia! - niech uderzą z ponurym zachwytem w ofiarę, którą wybrałem. Milczący jest ten ptak, co żywi się mózgiem tego, co mnie prześladuje, a jego  agonia niech odbędzie się w skomleniu i bólu, i niech będzie to ostrzeżeniem dla tych, co mego jestestwa nienawidzą...

bucek

walnij to wszystko do ropy i zostaw na pół roku

XkondorX

Cytat: bucek w 27-05-2010, 08:29:28

walnij to wszystko do ropy i zostaw na pół roku

Dokładnie, albo do przepracowanego smaru. :)

The true rebels always walk alone anyway.

LUCYFER

Cytat: XkondorX w 27-05-2010, 10:40:13

Dokładnie, albo do przepracowanego smaru. :)

Ni chuja panie, smar tu nie pomoże :mad:, jak już to nafta prędzej ;P
Wzywam posłańców przeznaczenia! - niech uderzą z ponurym zachwytem w ofiarę, którą wybrałem. Milczący jest ten ptak, co żywi się mózgiem tego, co mnie prześladuje, a jego  agonia niech odbędzie się w skomleniu i bólu, i niech będzie to ostrzeżeniem dla tych, co mego jestestwa nienawidzą...

XkondorX

Cytat: ARMAGEDDON w 27-05-2010, 11:13:42

Ni chuja panie, smar tu nie pomoże :mad:, jak już to nafta prędzej ;P

Właśnie! Chodziło mi o naftę... :rolleyes: Porypało mi się, bo dawno się nie bawiłem... :rolleyes:

The true rebels always walk alone anyway.

bucek

na mój nos jest to angielska szpada z ok.1750 roku---pozdrawiam

SMF spam blocked by CleanTalk