Reklama

Pillnitza noży chrzanowanie

Zaczęty przez Pillnitz, 13-05-2010, 22:00:11

Pillnitz

Witajcie :) ...

Fakt, iż kilku osobom spodobały się efekty mojego chrzanowania węglówki, a także ten wątek:
http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,93402.0/highlight,czemu+nie+piszesz+na+forum.html  ;P
skłoniły mnie do napisania kilku słów w tym małym tutorialu. A nuż ktoś kiedyś wystuka w szukajkę "chrzanowanie" celem ozdobienia swojej pociechy,
miejmy nadzieję, że komuś się to przyda ;).
Tak więc... :

"Dawno, dawno temu, w krainie Moria, w samym sercu groźnych gór i głęboko pod ziemią, rosła od czasów niepamiętnych stal...
A nie była to zwykła stal, lud krasnoludzki bowiem przy używaniu zacnych swych wyrobów ze stali owej zauważył,
iż przy kontakcie ze strawą kwaśną tajemnym nalotem się pokrywa, woń przedziwną przy tym wydzielając.
Starszyzna miejscowa mawiała, iż woń ową przedstawiciele ludów barbarzyńskich "zapachem" niekiedy nazywali, ale oni się nie znali i w ogóle ;P .
Z biegiem czasu mężowie co niektórzy zaczęli dostrzegać, iż nalot tajemny pomaga chronić stal przed działaniem niecnym Rudego Ducha,
który to miecze i topory krasnoludzkie od wieków psował... Postanowili tedy fakt ów wykorzystać i za sprawą strawy kwaśnej
poczęli broń swą patyną przedziwną pokrywać, a takie przy tym na krasnoludzkich klingach przednich wzory tworzyć,
że nierzadko władcy ludów postronnych im efektów tej wiedzy tajemnej zazdrościli. Ale to już inna historia ;)... "

Tak więc rzecz się rozchodzi z grubsza o to, żeby zmajstrować sobie coś mniej więcej takiego:

Potrzebne więc będą:

- chrzan,
- spirytus / jakiś preparat na bazie alkoholu / benzyna ekstrakcyjna,
- waciki kosmetyczne,
- pałeczki do uszu / wykałaczka / zaostrzony patyk,
- suszarka do włosów,
- zmywak do naczyń,
- pasta do zębów / pasta polerska
- i oczywiście nóż z węglówki, Opinelek na ten przykład:

No to działamy :) :

1. Najpierw musimy postarać się o odpowiedni specyfik do naszego procederu, to jest chrzan. No ale ba - to nie może być byle jaki chrzan, należy tu bezwzględnie zastosować specjalny chrzan dla nożorobów, który dostaniemy w wyspecjalizowanym sklepie tuż za rogiem ;P . Mi przemiła pani Jadzia doradziła świetny produkt - stwierdziła, iż skoro jest sygnowany logiem jednego z najlepszych polskich knifemakerów, to jest zajebisty i nie ma ch*** żeby się nie udało :D.

Ok, mamy już odpowiedni, markowy produkt, tak więc

2. Odtłuszczamy klingę. Nic prostszego - bierzemy wacik kosmetyczny, nasączamy spirytusem lub innym specyfikiem umożliwiającym odtłuszczenie, przecieramy dokładnie klingę i wycieramy do sucha. Ja osobiście odtłuszczam też dłonie.

3. Nanosimy na klingę chrzan. Ja robię to w ten sposób, że najpierw smaruję klingę odciekiem, który zbiera się na powierzchni, a następnie oklepuję ją palcem umoczonym w chrzanie, starając się rozprowadzić go jak najbardziej równomiernie i w nie za dużej ilości (wzór z reguły nie tworzy się pod grudkami chrzanu, a pomiędzy nimi, więc jeśli damy za dużo - wzór będzie bardzo rzadki lub jedyne punktowy). Pamiętamy, żeby paćknąć nieco chrzanu i na grzbiet klingi ;>.

4. Odczekujemy chwilę, aż pomiędzy grudkami chrzanu stal zacznie nieco ciemnieć - widzimy wtedy z grubsza, jak będzie kształtował się wzór i, jeśli uznamy to za konieczne, poprawiamy ułożenie grudek przesuwając je tak, by stworzyły nam ładny, w miarę regularny układ. Ja robię to pałeczką do uszu, która przy okazji wchłonie nam nieco ewentualnego nadmiaru odcieku.

Tak powinno to mniej więcej wyglądać przed zostawieniem w spokoju do wyschnięcia:

Punkt 3. i 4. powinniśmy wykonać możliwie szybko, z uwagi na postępujące już trawienie, jednak dokładnie.

5. Pozostawiamy nożyk do wyschnięcia, dobre będzie do tego w miarę ciepłe miejsce. Czas? Nie wiem - na oko :), przeważnie czekam około 30 minut.

6. Utrwalamy wzór. W tym celu traktujemy klingę suszarką do włosów w trybie o największej temperaturze. Czas suszenia - dosyć długo, można potrzymać i po kilka minut na stronę, pozostałości chrzanu powinny dobrze obeschnąć.

Po wysuszeniu będzie to więc wyglądało mniej więcej tak:

7. Dokładnie myjemy klingę pod ciepłą wodą, usuwając pozostałości chrzanu.

8. Traktujemy klingę zmywakiem i pastą do zębów / pastą polerską. Po umyciu klingi wzór jest dosyć ciemny, w ten sposób możemy więc go rozjaśnić do pożądanego odcienia, uważając jednak aby nie przedobrzyć.

9. Myjemy klingę oraz wycieramy do sucha...

... i gotowe :) :

Chciałbym zaznaczyć, że efekt jaki widzicie powstał na nożu, który był już uprzednio chrzanowany. Został wyczyszczony na potrzeby tego tutka, co nieco wygładziło klingę przed kolejnym chrzanowaniem. Moim zdaniem najładniejszy wzór powstaje zaś na firmowym satinie (tu w przypadku Opinela), co widać na dwóch pierwszych fotkach.

Mamy więc swój zachrzanowany kozik, z naprawdę dość trwałą powłoką, której nie straszne ogóry, bagietki, tudzież pleśniowe serki, a nawet Pan Rzodkiewa ;P:

Pozdrawiam więc, zachęcam do psucia swoich ostrzy i życzę powodzenia :).

* zacnie ostrzyżony hetero sapiens *

Szabas

Kawał dobrej roboty Pillnitz.
Wszystko jak w książce. ;-)

Dylu dylu na winylu...

>El Solo Lobo<

Bródkes

Wielkie ci dzięki za ten tutek  8D 8D 8D
Będę próbował... :]

Pillnitz

Cytat: Szabas w 13-05-2010, 22:04:33

Kawał dobrej roboty Pillnitz.
Wszystko jak w książce. ;-)

Dzięki ;) .
Cytat: dekster-11 w 13-05-2010, 22:10:25

Wielkie ci dzięki za ten tutek  8D 8D 8D
Będę próbował... :]

Próbuj próbuj, ale uprzedzam - eksperymenty z Opinelem uzależniają ;) .
Ja następnym razem spróbuję się zabawić w chrzanowanie kontrolowane, powiedzmy w coś a'la tiger stripe :?...

PrzemoBK

Bardzo przyjemnie się czytało  :D. Fajnie napisany tutek.
Dzięki  :P.

Teuril

Piękny efekt przy zastosowaniu minimalnych środków.
Więcej takich poradników!  8D

Teu.

Apartamenty w Chorwacji -> PM.

KoleC

Super tutek!
Przekonałeś mnie do kupienia opinela i zrobienia chrzanowania :P

There's a hole in the world like a great, black pit and it's filled with people who are filled with shit.
18/7

inox

Dzięki za tutorial - świetnie zrobiony.

Jak rozumiem jest to specjalny Chrzan Kresowy Do Noży Od Mistrza Bony?   ;)

Cytat: Pillnitz w 13-05-2010, 22:00:11

Cytat: mgr_scout[...] w zasadzie każdy ultralightowiec jest minimalistą, ale to też oszołomy i fanatycy

Pillnitz

Cytat: inox w 13-05-2010, 23:19:06

(...)
Jak rozumiem jest to specjalny Chrzan Kresowy Do Noży Od Mistrza Bony?   ;)

No przeca ;P
Cytat: Pillnitz w 13-05-2010, 22:00:11

(...) skoro jest sygnowany logiem jednego z najlepszych polskich knifemakerów, to jest zajebisty i nie ma ch*** żeby się nie udało :D.

topek

Jakby to powiedziec........? Przepyszny tutek :)
I do tego talent pisarski Waszmosc posiadasz - Gratki :)

rot

Świetnie napisane, świetne fotki, profesjonalna robota :)
Poprawiłeś mi z rana humor znacznie tym tutkiem, dzięki.

inox

Cytat: Pillnitz w 14-05-2010, 00:40:40

No przeca ;P

:dodge: czytanie z uwagą i zrozumieniem chyba mi wczoraj nie poszło
Cytat: mgr_scout[...] w zasadzie każdy ultralightowiec jest minimalistą, ale to też oszołomy i fanatycy

Muchomoor

Świetnie poradnik! Aż szkoda, że trafił mi się używany INOX  ;P

milord

Tutek jest wysmienity - taki  kragly tresciowo i w formie - zajebista robota - ide chrzanic swoje weglówki!
Dzieki!!

Pillnitz

Dzięki Wam za uwagę i miłe słowa :)

dziab

No to mnie namówiłeś, żebym zmienił wzór Mory  :D
Dzięki za tutka, świetna robota!

"Wałbrzych - szary to też kolor!" :D
"Never let an anchor drop"

mich123

WarDog

No efekt jest niesamowity! Custom, jak żywy. Mam inoxa, idę do sklepu po carbona i taktyczny chrzan.

PrzemoBK

Chrzanowałeś jeszcze jakiegoś Opinela? Jak tak to się pochwal  ;).

Siper

fajny tutek  :D dzięki śliczne.
Po Twoim tutku zbieram się do chrzanowania  8D