Reklama

Cold Steel Bushman

Zaczęty przez kortas, 15-05-2010, 10:42:09

kortas

Witam
Przedstawiam wam moje pierwsze zdjęcie pierwszego i na pewno nie ostatniego noża Cold Steel Bushman

Troche ostrość w złym miejscu ale nie najgorzej wyszło  ;)

Na rękojeść nawinąłem zwykłą owijkę tenisową  :D

Mario

Niestety moim zdaniem do atelier powinny iść fotki.
Ale próbuj, kombinuj i sie nie zniechęcaj.

reglass

zgadza się powinny się znaleźć w atelier..

musisz poćwiczyć jeszcze nad kompozycją obrazu fotograficznego.. czyli mocne punkty obrazu kadrowanie..  etc.

Take care of your knife and it will take care of you ......."

"Obawiać trzeba się nie tych, co mają inne zdanie, lecz tych, co mają inne zdanie, lecz są zbyt tchórzliwi, by je wypowiedzieć."

Napoleon Bonaparte (1769-1821)

Grzdylu

gdyby tło nie było takie 'domowe' i gdyby nie te kawałki gazety (?) to wyszłoby to dużo lepiej... no, przynajmniej 1 zdjęcie :D

mileniusz

Witam , pragnę się pochwalić kilkoma godzinami pracy :D

CIACH !

Opolk231

"Bunkrów nie ma ale też jest zajebiście" ;>

Życie jest przecież takie proste: ile w nie włożymy tyle dostaniemy.

Opolk231

No i mam problem nie wiem który z bushmanów wybrać

Życie jest przecież takie proste: ile w nie włożymy tyle dostaniemy.

Redux

Cytat: mileniusz w 22-01-2011, 11:30:35

Witam , pragnę się pochwalić kilkoma godzinami pracy :D

Fajny ale sprawdzałeś ,czy podczas mocnego rąbania nie zwija się i nie spada ?

vi3dr0

Witam,

Właśnie wróciłem ze sklepu z własnym Bushmanem  :shades:

Czekałem na dostawę żeby móc porównać bezpośrednio obie wersje i dopiero wybrać. Bowie ma inaczej rozłożoną masę (no dziwne...), kwestia preferencji, ale dla mnie wrażenie jak z trzymania łopatki ogrodniczej, a nie noża. Ale co ważniejsze, a czego się nie spodziewałem - "normalny" ma minimalnie dłuższą rękojeść. Ta różnica to <1cm, ale trzymając oba w ręce te kilka mm zrobiło dla mnie taką różnicę, że musiałem brać drop pointa. Może mam duże łapska, nie wiem.

A, k****, bowie mi się bardziej podobał :P

Iiiii pytanie - owinięty paracordem wchodzi do tej fabrycznej pochwy?

edit: a to mój pierwszy post tutaj był :) Powitać, powitać.

mileniusz

Cytat: boncki w 13-04-2011, 14:30:12

Fajny ale sprawdzałeś ,czy podczas mocnego rąbania nie zwija się i nie spada ?

Cudowałem z nim na wszelkie sposoby i było ok;)

Jeden z kolegów prosił o tutek - http://coldsteelforums.com/tm.aspx?high=&m=8203&mpage=1

CIACH !

V_N_Cf

Witam
Chciałem się oficjalnie przywitać na forum :)
Dzięki za linka, na kolejnej stronce jest mała podpowiedź żeby po owinięciu rękojeści  namoczyć paracord , który po wyschnięciu jeszcze mocniej się zaciśnie :)
rexxumus
"BTW, after you wrap the handle in paracord, wet it slightly and then let dry. The cord will shrink a bit (about 10%) to a really tight fit. It's the filler strands that shrink."

Nakky

Też sobie tak zrobiłem rękojeść(tzn.tak jak mileniusz,a wgl.dzięki za ten link ) i wygląda zaje*iście,dorobiłem mu też prowizoryczny jelec z taśmy izolacyjnej koloru czarnego  ;)

ptaq

Witajcie!

Planuję kupić sobie ten nożyk i tu mam pytanie:
Czy rękojeść owinięta paracordem jest wygodna. A właściwie to czy paracord się nie zwija, nie zchodzi i czy wbijając nóż w coś twardego nie ma możliwości ześlizgnięcia się ręki (safety first)?

No i po drugie czy warto? Bo czytałem trochę na tym forum że nóż dobry (o ile nie używa się jak oszczep), ale mimo wszystko chciałbym jeszcze usłyszeć jakieś jedno zdanie na temat tego nożyka od Was (jakość pochwy zestawowej, czy nie wypada z niej i siedzi pewnie, czy da się do paska przymocować, czy naostrzę go w miarę ostrzałką http://blacktrack.pl/89-165-thickbox/ostrzalka-kieszonkowa-lansky-quick-fix-pocket-lcstc.jpg, czy dobrze trzyma ostrość i czy powłoka antykorozyjna trzyma się klingi).

Z góry wielkie dzięki za pomoc :)

EDYTA: czy jest ktoś może ze Szczecina, kto ma taki nożyk i mógłby pokazać, żebym zobaczył? :D

Mario

Przy tej cenie nie pytaj o nic tylko kupuj.
Swojego mam od wieluuuu lat.
Używałem jako oszczepu i w różnych ciężkich pracach. Pościerany, obity młotkiem ale działa.
Trzymanie ostrości w moim przypadku bardzo dobre. A powłoka też trzyma się tak, że zastrzeżeń nie mam.

Grzdylu

Cytat: ptaq w 26-12-2011, 10:16:39

Witajcie!

Planuję kupić sobie ten nożyk i tu mam pytanie:
Czy rękojeść owinięta paracordem jest wygodna. A właściwie to czy paracord się nie zwija, nie zchodzi
mysle, ze rekojesc z paracordem moze sie rozwalac, ale to zalezy od wiazania
i czy wbijając nóż w coś twardego nie ma możliwości ześlizgnięcia się ręki (safety first)?
jest mozliwosc zeslizgniecia sie, dlatego mozna sobie przytrzymywac kciukiem za dol rekojesci

No i po drugie czy warto?
Bardzo warto
Bo czytałem trochę na tym forum że nóż dobry (o ile nie używa się jak oszczep),
wtedy to dopiero jest dobry, swietna zabawa z oszczepem jest, robilem tak wiele razy, noz wyginal sie nawet na 40~ stopni, a pozniej i tak wracal do swojego normalnego ksztaltu :D
ale mimo wszystko chciałbym jeszcze usłyszeć jakieś jedno zdanie na temat tego nożyka od Was (jakość pochwy zestawowej, czy nie wypada z niej i siedzi pewnie,
jesli przechylisz w dol i masz wyrobiona pochwe to wypadnie
czy da się do paska przymocować,
jasne
czy naostrzę go w miarę ostrzałką http://blacktrack.pl/89-165-thickbox/ostrzalka-kieszonkowa-lansky-quick-fix-pocket-lcstc.jpg,
'w miare' to tak
czy dobrze trzyma ostrość
dobrze, ale najlepszy w tym nie jest
i czy powłoka antykorozyjna trzyma się klingi).
trzyma swietnie

Z góry wielkie dzięki za pomoc :)

EDYTA: czy jest ktoś może ze Szczecina, kto ma taki nożyk i mógłby pokazać, żebym zobaczył? :D

no, to by tak bylo :D polecam bardzo nozyk

ptaq

No to w takim razie nasuwają mi się ostanie 2 pytania:
1. czym naostrzę ten nóż lepiej (do 100 zł powiedzmy) Bo wyżej pokazana ostrzałka jest w moim EDC i ostrze nią swojego Vicka, to w sumie mogę kupić coś lepszego do domu :)
2. za tą cenę nie znajdę nic lepszego? :D (to w sumie pytanie retoryczne) ^^

zaro

1. http://tlim.net/txt-melon-jak-ostrzyc-noze-przeglad-ostrzalek.php
2. http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,65229.0.html  ;P

Edyta:
Jeszcze zerknij na Cold Steel GI Tanto, albo True Flight Thrower

ptaq

Bushman odpowiada mi najbardziej z tej trójcy ;D a co do tematu noże do 100 zł to przeczytałem kilka stron (174 mnie przerosły, wybaczcie :) )