Żegnamy Jumbo i Testrala

Reklama

Lionsteel sr-1 TI Vi

Zaczęty przez Darko, 15-05-2010, 13:40:18

Darko

W końcu dotarł do mnie długo oczekiwany nożyk co prawda był zapowiedziany na marzec ale producent sie przeliczył
po otwarciu przesyłki otrzymujemy drewniane opakowanie noża

Uploaded with ImageShack.us

Wygląda bardzo ładnie.Zaskakuje kolor, w zapowiedziach był niebieski taki trochę "cukierkowo-odpustowy" a otrzymujemy nóż w kolorze trudnym do określenia jakby mieszanka niebieskiego i fioletowego (na stronach producenta zapowiadany jako Violet) poza tym zmieniający się  wraz z kierunkiem oświetlenia ale dosyć o kolorze oto on w kilku ujęciach

Inaczej padające światło i ....

Pierwsze wrażenie "Ale łom"
po chwyceniu  do ręki czuć wagę i moc
w ręku leży pewnie w każdym chwycie

zaczynamy oględziny
wykonany dokładnie nie widać żadnych niedoróbek
tytan "ciepło"leży w dłoni blokada zapada z ładnym klikiem

oglądam blokadę i widzę że nie blokuje tytan tylko dokręcona nakładka
wygląda  bardzo solidnie

Zbijak niepozorny ale powinien spełniać swoją rolę

Kt wyprowadzona bardzo równo a szlify oceńcie sami

wrażenie  zrobił bardzo dobre i po kilku godzinach spędzonych w kieszeni ze względu na wagę klips powędrował do
pudełka a nożyk na pasek .Jakiś czas porobi za podstawowe EDC i wtedy więcej będzie można coś o nim powiedziećale mam przeczucie że "zaprzyjaźnimy" się na dłużej
jeszcze kilka fot porównawczych

tutaj w swojej kategorii wielkościowej

wydaje mi się że nóż wydaje się taki "mocarny" ze względu na kształt ostrza i szlify
to tyle jak na kilkugodzinne obcowanie z nożem Jak kroi w kuchni i terenie będzie później
Nie krzyczcie za foty dopiero uczę się fotografować noże

kapcun

Gratulację. Zajebiste nożydło. Naprawdę mi się podoba, nie ma do czego się doczepić.  :heart:

ordo

Gratulacje i dzięki za tekst. Bardzo fajny folder. Choć przyznam, że mimo znanych wymiarów miałem wrażenie, że jednak jest większy.
Mógłby być minimalnie dłuższy/smuklejszy.

Reality has a well known liberal bias

Kagemusha

Gratki i dzięki za podstawowy opis, czekam z niecierpliwością na wrażenia z EDCowania. Nożyk podoba mi się bardzo, ale mógłby, cholercia, mieć ten centymetr czy dwa więcej na KT  :(

slice of life
Obecne EDC: MT Scarab, Camillus CQB1, LM Surge, Olight i3 EOS, Victorinox Compact

kabaddon

Piękny nożyk  :shades: Po lekturze ostatniego wątku o blokadzie sebenzy ten wymienny element blokady jawi mi się baaardzo pozytywnie  ;>

Well Long Tall Sally she's built for speed, she's got everything that Uncle John need

Szabas

Fajny "kloc" z jajcarskim clipem.
Klinga elegancka. Lubię takie.
Gratulacje.
Dzięki za opis. :)

Dylu dylu na winylu...

>El Solo Lobo<

cardamon

uuuuuuuuuuuuuuuu Panie, zajebiaszcza kosa 8D :heart: 8D

" ... jedni lubią zapach madarynek a drudzy jak im skarpety śmierdzą ... "
... miałem/mam ...

PrzemoBK

Bardzo fajny nożyk  :) Też myślałem, że jest większy.

MYDEL

rewelacyjny nóż... taki europejski ZT0300  8D

brony_

Arcydzieło sztuki użytkowej  :kopara: :slini: :kopara:

...Sebenza?   ...a co to takiego  :question: ;) ;>

K O Ł O B R Z E G   ---> www.rezydencja.fajnewczasy.com

Fliegerkappmesser

Odkopię temat, za pozwoleniem.

Darko - minęło 4,5 miesiąca. I jak się to cudo u Ciebie sprawuje?  ;>

Better dead than red / Lieber tot als rot

jetron

Cytat: Fliegerkappmesser w 30-09-2010, 00:56:22

Odkopię temat, za pozwoleniem.

Darko - minęło 4,5 miesiąca. I jak się to cudo u Ciebie sprawuje?  ;>

+1
Dołączę do przedmówcy,bo jestem żywo zainteresowany.Dzisiaj miałbym go już w rękach (że się pochwalę  ;-)) ,ale poczta zawaliła :cry: I ciekawość mnie zżera!
Cytat: mydel w 23-05-2010, 20:30:50

rewelacyjny nóż... taki europejski ZT0300  8D

ZT jest większy i nieużytkowy zupełnie,SR1 wydaje się być fajniejszy!!!

Fliegerkappmesser

Trzy godziny temu miałem okazję pomacać to cudo dość dokładnie - nówka sztuka, out of the box :slini:  W dodatku miałem go równocześnie z Sebką i Umazanym. Umazany od zawsze był dla mnie... taki właśnie umazany!  :rzyga:  Do Sebki od początku mam stosunek zupełnie indyferentny: nie opluwam i nie zachwycam się, w moim przekonaniu to jeden z wielu noży nie wartych swej ceny. Choć byłby o wiele fajniejszy, gdyby był trochę większy. Teraz, po porównaniu z Lion Steelem, podpisuję się pod tym, co brony napisał troszkę wyżej: "Sebenza? A co to jest Sebenza?"  ;P

Kartonowe pudełko CR przy drewnie LS wygląda żałośnie. Wykonanie obu noży jest porównywalnie znakomite, z tym że bardziej bajerancka jest rękojeść LS, frezowana z jednego kawałka tytanu (tak, jak ma Lochsa). No i jeszcze stalowe zakończenie blokady, i blokada blokady (włączania obrotem o naprawdę bardzo mały kąt), i świetny klips (maleńki, ale trzyma, jak żyda za serce - jak to moja Babcia mawiała  :rotfl:  ), i glass beaker, i baaardzo wygodna rękojeść, i piękna po prostu forma  :slini:  Nożyk jest niewieki i krępy, taki "misio"  :)  Gruba i szeroka klinga ma 90 mm, nie 95 mm jak podają w opisach - chyba, że mierzą całość, a nie od rękojeści. Prawie pełny szlif płaski tnie jak dziki.

Teraz o tym, co bym zmienił, żeby był jaszcze bardziej fajowy  :P  Nożyk aż się prosi o flipper, zamiast kołków, które zersztą są ładne, ale mogłby mieć nieco przytępione krawędzie. Pasowałby mi sam flipper, podkreślam, sam i tyle - nie flipper + kołki. W takim układzie jelec wyprowadzony z rękojeści mógłby być mniejszy, dodając smukłości nożykowi. Klinga i rękojeść też mogłyby być ciut węższe - właśnie dla poprawienia smukłości. Albo bez zwężania możnaby je przedłużyć - klinga 10 cm wyglądałaby fajniej przy tej szerokości. Lionowa rękojeść tytanowa jest piękna, ale moim skromnym zdaniem prosi się o wykończenie takie, jak w Sebce i Umazanym: zwykłe, szare, matowe. W połączeniu z frezowanymi rowkami moim zdaniem byłaby to rewelacja!

Całe moje powyższe wydziwianie nie zmienia faktu, że nożyk mnie zachwycił i jest naprawdę kapitalny8D

Darko: wciąż czekamy na Twoje wrażenia z użytkowania :)

jetron

Cóż dodać ? To właśnie praktycznie razem oglądaliśmy ten nożyk z przedmówcą-w pełni się zgadzam.

Jeszcze dodam parafrazując:

"Nie wszystko amerikanskie co się świeci"  :D

Fliegerkappmesser

MAM I JA!  8D

Żeby się nie powtarzać: wszystkie superlatywy, które wypisałem powyżej są jak najbardziej obowiązujące :) Dołożę do tego jeszcze pewien smaczek w konstrukcji drewnianego pudełka. Jest miejsce na nóż, klips (fabrycznie nie jest założony, żeby użytkownik mógł go sobie zainstalować z jednej lub drugiej strony) i kluczyk do osi głównej i glass beaker'a, będącego jednocześnie mocowaniem klipsa. W dnie wyżłobienia na kluczyk jest... magnes!  :D Świetne rozwiązanie, kluczyk nie wypadnie i nie zgubi się - naprawdę duży ukłon za pomysłowość  :D

Teraz ciąg dalszy rzeczy, które bym zmienił. Rozczarowanie budzą podkładki - nie z brązu czy jakiego tam innego stopu na bazie miedzi, tylko teflonowe  :x  W nożu tej klasy dziwnie, wręcz niestosownie wyglądają kawałeczki plasticzku...  :mad: Poza tym kolorystyka: mój nożyk jest taki, jak ma Darko, fioletowo-szaro-niebieski. I nie jest to "mój" kolor - mniej pedalski, niż na niektórych zdjęciach dostępnych w Sieci, ale jakiś taki nie za bardzo. Zdecydowanie najładniejszy jest srebrny i myślę, że jeśli już poducent koniecznie musi barwić tytan, to niechby zostawił rękojeść srebrną, ale zamiast fioletowej i tej upiornej w kolorze rozwolnienia dużo lepsza byłaby czorna i zielona. Kolory srebrny, czorny i ciemnozielony do wyboru pasowałyby tu dużo bardziej moim zdaniem.

A tak w ogóle to nożyk jest CUDOWNY i jeśli w codziennym użytkowaniu sprawdzi się na poziomie wrażenia jakie wywołuje na początku, to jest to po prostu HIT!  8D

WhyDuck

Bardzo fajne nożydło, ale 900-1000(?) to bym za niego nie dał.

P.S.
Pozmniejszaj te 8-9 MB foty...
Nie pisuję z analfabetami.

Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie próbują ubrać tego w słowa.

www | grafika | reklama

sklep knives.pl

jetron

Cytat: WhyDuck w 05-10-2010, 23:33:03

Bardzo fajne nożydło, ale 900-1000(?) to bym za niego nie dał.

P.S.
Pozmniejszaj te 8-9 MB foty...

To nie dawaj.

Nóż jest świetny,jutro dam fotki porównawcze z Sebką i Umazanym.

Mars

Cytat: Fliegerkappmesser w 05-10-2010, 22:55:47

...
Teraz ciąg dalszy rzeczy, które bym zmienił. Rozczarowanie budzą podkładki - nie z brązu czy jakiego tam innego stopu na bazie miedzi, tylko teflonowe  :x  W nożu tej klasy dziwnie, wręcz niestosownie wyglądają kawałeczki plasticzku...  :mad:
...
Kolory srebrny, czorny i ciemnozielony do wyboru pasowałyby tu dużo bardziej moim zdaniem.
...

Ha, co Wy tak z tym fosforobrązem?
Nylatronowe podkładki spotkać można u Hinderera, Terzuoli, Carsona i pewnie wielu innych.

Co do kolorów czarny i zielony przewidziany jest dla wersji alu.

Settlemunt my arse, let's slot floppies

WhyDuck

No..czarny... i już inaczej brzmi te 900/1000 :)
Kusicie Panie, kusicie  ;>

Nie pisuję z analfabetami.

Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie próbują ubrać tego w słowa.

www | grafika | reklama

sklep knives.pl

Mars

Cytat: WhyDuck w 06-10-2010, 00:30:36

No..czarny... i już inaczej brzmi te 900/1000 :)
Kusicie Panie, kusicie  ;>

Eee, czarny to rękojeść alu, cena ok 666, jakby były...
bo widziałem je tylko na targach :(
Settlemunt my arse, let's slot floppies