Reklama

TEST SZPARAGOWY :)

Zaczęty przez jetron, 16-05-2010, 16:40:48

jetron

Test szparagowy

Zaczął się sezon ogórkowy...szparagowy. Deszczowa, zimna niedziela a więc wymarzona aura i czas na  testowanie noży w warunkach domowych. Pretekst idealny, bo w dzisiejszym menu szparagi właśnie!
Szparagi są specyficzne. Obiera się je ciężko. Warstwa zewnętrzna jest włóknista i coraz twardsza w kierunku korzenia. Do tego warzywo podczas obierania wydziela lepki sok, który oblepia KT i obieranie jest jeszcze trudniejsze.

Do rzeczy:

W rolach głównych testu:

- pikutek Victorinox
- Nirosta  (ulubiony nóż kuchenny mojej żony)
- Sebenza Regular
- Tlim chrom Buszkraft
-  BM Rukus 610
- 4 pęczki szparagów

PIKUTEK:

Mimo ząbków okazał się skuteczniejszy niż myślałem

NIROSTA:

Niezbyt ostra nierdzewka nie specjalnie dobrze pracowała,chociaż nożyk poręczny

SEBENZA:

Wklęsły szlif i goląca ostrość powodowała że Sebka zbyt mocno wcinała się szparaga-niebezpiecznie wręcz !!!

TLIM:

Pracował b.dobrze,bez zastrzeżeń

RUKUS:

Tak jak Tlim tylko trochę nieporęczny przez swoją wielkość

Zwycięzcą testu został

taram,tarm,taram...........

PIKUTEK !!!
IMO pracował najlepiej i następnym razem do obierania szparagów wezmę tylko jego  :D :D :D :D :D :D
CHWAŁA POKONANYM:

KONIEC  :D

rak

Zwycięzcą od 2-ch lat jest obieraczka firmy Kyocera z obrotową głowicą oraz 4cm ceramicznym ostrzem ->polecam sama przyjemnośc . Szparagi bez włókien są mniam, mniam.

WojaK

W imieniu wytwórni filmowej "Wild Mountain"i"Wieczorek Expeditions Team" zapraszam do oglądania filmów i seriali o tematyce Survivalowej, Turystycznej i Ekspedycyjnej.
Wszystkie nasze filmy znajdziecie na www.wildmountain.republika.pl oraz www.extreme-survival.pl Posiadamy kanały na "FB" i "YT"

Kagemusha

Fajny mały teścik przydatności noży w bardzo specyficznym zadaniu    :]
Pikutek w zadaniach kuchennych ciężki do pobicia jest, czyż nie?  :]
Dzięki za opis i fotki  :)

slice of life
Obecne EDC: MT Scarab, Camillus CQB1, LM Surge, Olight i3 EOS, Victorinox Compact

PrzemoBK

Pikutek jest idealny do drobnych zadań kuchennych, dlatego nie zdziwiłem się jego zwycięstwem  :D.
Dzięki za opis i zdjęcia  :).

Mario

Dzięki.

Bardzo fajny teścik.

elrond33

Po zjedzeniu szparagów strasznie śmierdzi mocz. Akurat dzisiaj taką ciekawostką mnie uraczono. Patrzę, a tu szparagowy test, to musiałem się podzielić. ;)

Mr Mruk - chusteczki EDC (póki co) i nie tylko (niebawem).

FAZIK

Pikutek z racji swej grubości nie mógł mieć sobie równych wśród tych noży. Cieszę się że Rukus tak dobrze wypadł :D

Life's a game with save and load features disabled.

WojaK

teścik pierwsza klasa do bojowych działań domowych :D

W imieniu wytwórni filmowej "Wild Mountain"i"Wieczorek Expeditions Team" zapraszam do oglądania filmów i seriali o tematyce Survivalowej, Turystycznej i Ekspedycyjnej.
Wszystkie nasze filmy znajdziecie na www.wildmountain.republika.pl oraz www.extreme-survival.pl Posiadamy kanały na "FB" i "YT"

gromand0s

Zanim dojechałem do końca to już miałem pretendenta do zwycięstwa. Dobrze myślałem  ;>.

Dzięki za tekst Jetron, dobrze się czytało :)! Ku chwale Pikutkom!

CytatThat guy does not want to cease fire. Get some!

harufa

Cytat: elrond33 w 16-05-2010, 19:46:44

Po zjedzeniu szparagów strasznie śmierdzi mocz. Akurat dzisiaj taką ciekawostką mnie uraczono. Patrzę, a tu szparagowy test, to musiałem się podzielić. ;)

Z tym moczem to prawda, uwielbiam szparagi ale to jest mój problem nr 1

Osobiście, jeśli chodzi o ich obieranie, najbardziej sprawdzone z moich narzędzi to obieraczka z tchibo. Bardzo poręczna, trzeba trzymać szparaga wzdłuż przedramienia chwytając za główkę i obierać "do siebie". Jutro postaram się zrobić jakąś fotkę. :D

"Mały człowieku
co wciąż gdzieś latasz
w ważnym pośpiechu
i w tarapatach
zwolnij zapomnij
zwolnij zapomnij stań"

Siper

fajna recka, taka minimalistyczna. Czyta się łatwo, lekko i przyjemnie. gratki  :D

gerard36856

ja uzywam  takich malych nozykow, maja napisane Solingen i kosztuja po 2zl. nie wiem ile w nich tego Solingen jest :)

B H P

w zeszlym roku, nauczylem sie ze w kuchni nie wszystkie moje noze musza brzytwami, nie mam takiej potrzeby.
nauczylem sie tez, ze nie powinienem ciagnac ostrza w sposob taki jak na fotografiach, w strone otwartego ramienia ;)
jestes bardziej doswiadczony i pewnie nic Ci sie podczas testu nie stalo  :D
offtop-dygresja zakonczona

Mój błysk przebije ciemności, moja jasność mroki rozproszy.

rzezniq

Zobaczyłem Pikutka i już wiedziałem kto wygra :D.

"When the
Umnumzaan performed exceptionally well in the many tasks you tried with it,
it required some alteration to ensure that it failed." - Anne Reeve

SMF spam blocked by CleanTalk