Reklama

Nożyk na bazie rączki od UC 855 - pomocy:)

Zaczęty przez Adam81, 18-05-2010, 23:29:19

Adam81

Witam.

Mam rączkę + śruby od UC 855 (noża bojowego bratniej bundeswehry) i rozhartowany w ognisku stary pilnik - trzeba by z tego nóż zrobić.
Kształt już sobie wymyśliłem, głownia jak z noża bojowego marynarki wojennej Mk. 1 firmy Colonial Knife Co. - coś takiego jak na fotace
.
I tu pojawia się problem - jaki kształt powinien mieć konic głowni, który wchodzi do rączki - tutaj apel o pomoc do posiadaczy UC 855 o podanie wymiarów, jeżeli można całej głowni i patentu mocowania do rączki (czy pod jelcem jest podkładka gumwa czy skórzana) - dokładane wymiary ułatwią mi wycięcie kształtu na ROBOCUT'cie(druciarce).
Z góry dziękuję za pomoc.

wojtekn

przeciez odwzorowanie tych dokladnych kszaltow tanga (bo tak sie ten element glowni nazywa) masz zapisane w rekojesci

NIE ROBIE NOZY NA ZAMÓWIENIE
koń roboczy nie musi być uwalony gównem po samą grzywę, żeby był roboczy[pecado]
Cytat: Dagorn w 10-05-2006, 08:55:16
Nie każdy chce żeby jego wiedza (i niektóre kruczki podnoszące jakość i estetykę) wyszła, że tak napiszę - na jaw!

Adam81

Hm. No po czesci tak ale chodzi mi o dokładne wymiary by dobrze to wszystko spasować jak w oryginale. Rączkę pomierzyłem sobie suwmiarką ale są tam pewne załamania, promienie, rozstaw oryginalny otworów i ich średnice itp. które ciężko jest mi zmierzyć tym przyrządem pomiarowym.

wojtekn

a myslisz ze posiadacze tego noza do ktorych apleujes zo pomoc beda dysponowali dokladniejszymi przyrzadami pomiarowymi?

koń roboczy nie musi być uwalony gównem po samą grzywę, żeby był roboczy[pecado]
Nie każdy chce żeby jego wiedza (i niektóre kruczki podnoszące jakość i estetykę) wyszła, że tak napiszę - na jaw!

Adam81

No widzę, że lubisz się czepiać. Napisałeś 2 odpowiedzi a nie posuneliśmy się z tematem ani na krok.
Liczę, że weźmie głownię, kartkę papieru i dokąłdnie odrysuje jej kształt na papierze a potem zeskanuje 1-1 i wstawi w formie obrazka lub wyśle na meila. Nie musi do tego posiadć skanera 3D lub maszyny wspórzędnościowej (tzw. bramy).

wojtekn

zwyczajnie nie widze problemu w dopasowaniu jednej czesci majac druga
natomiast widze problem w tym ze poslugujac sie ww metodyka mozesz nie uzyskac zadowalajacej dokladnosci spasowania czesci

kooniu

Wojtek ma racje, znacznie latwiej odrysować raczke kladac okladzinę na materiale który ma być w przyszlosci tangiem niz jakiśwycięty z papieru wydruk- bo czy na pewno dobrze wyskalowany?a moze się przesunąl? a moze nierówno wycięty? a tak kladziesz okladzinę, znaczysz miejsca pod nity czy śruby, odrysowójesz co ma być odciete i tyle

" border="0

robię drogo ale za to bardzo chujowo ;)
Cytat: bataki
.... Nie ma noży idealnych bo gdyby były to ktoś by już je robił. I tyle. ...

hejtyniety

Z tego co zrozumiałem kolega chce to robić na CNC..
A może fotka, trasowanie i później wyskalować po prostu? nie wiem jaki tam program macie do tego, ale podejrzewam, że coś w stylu megaCAD. Osobiście tego nie robiłem, ale kolega w prosty i szybki sposób przerabiał grafiki Corel'owskie na megaCAD  :shades:

Adam81

Pewnie się nikt z tym nie zgłosi ale trzeba było spróbować.

kali

Nie sądzę, żeby komuś chciało się zrobić to, czego Tobie się nie chce :]

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

piotrbati

Cytat: kali w 19-05-2010, 22:14:08

Nie sądzę, żeby komuś chciało się zrobić to, czego Tobie się nie chce :]

+100  :rotfl:  :]

Adam81

No i teraz wyszło że jestem leń.

Podobno internet wymyślono by umożliwić wymianę informacji. Nie widzę powodów męczyć się przy tej robocie więcej niż potrzeba i chcę zdobyć jak najwięcej informacji nim zacznę (skoro kształt już isnieje w "przyrodzie" - nie widzę potrzeby wymyślania go od nowa) . Negując moje czynności negujecie 5 milionów lat ewolucji i wynalazczości.

Nikt sie nie zgłosi - dobra - będę to robił po swojemu, dzięki za pomoc i cenne rady.

W. Irving

Czoł(gi)em Waszmośćpanom  8D

Adam81 - to nie wiedziałeś, że lenistwo ludzkie jest motorem postępu i wynalazczości ?  :shy:

Ale swoj drogą, to mógł ktoś pomóc  :dodge:

pOSdrownionka
tomek

wiem k...a wszystko... jako rzecze kosiarz ;>

(tu http://forum.knives.pl/index.php/topic,156717.msg1501352.html#msg1501352 )

Adam81

Dobra. Trochę machania pilnikiem i wyszło coś takiego. Koncepcja jak widać uległa zmianie z powodu grubości pilnika.
;
Surowy kształt z licznymi rysami i niedociągnieciami -  traktuję ten nożyk jako prototyp (ciekawe co się z nim stanie podczas hartowania) więc jego powierzchowność nie jest tu priorytetem.

Wzorując się na filmie "Greenpete'a" i z tego co wyczytałem to teraz powinienem go naostrzyć jak tylko się da, zahartować w około 800 stopniach i gasić w oleju o 50 stopniach a następnie odpuszcać w około 180 stopniach przez 1 do 1,5 godziny. Jeżeli sie mylę poprawcie.
I tu pojawia się kilka pytań.
Hartowanie - czy mogę zahartować pilnik w płomieniu acetylenowo-tlenowym nawęglającym oczywiście trzymająć glownię w kicie grzbietem do płomienia a potem gasiś w zużytym oleju samochodowym, zanurzając tylko ostrze czy cały pilnik od razu. Jeżeli ktoś próbował proszę dać znać.
Odpuszczanie - czy przed tym zabiegiem mam czyścić głownię z zendry papierkiem na glanc czy dopiero po odpuszczaniu? I wreszcie samo odpuszczanie - czy mam odpuszczać cały pilnik w ww. temp. przez 1,5 h czy tak jak u "Greenpete'a" nagrzać grzbiet na kolor słokowy i gasić w wodzie?

Za wszelkie cenne uwagi z góry dziękuję.

WojaK

no i teraz już całkiem ładnie to wygląda mogę pochwalić :D
pokazuj po hartowaniu :D

W imieniu wytwórni filmowej "Wild Mountain"i"Wieczorek Expeditions Team" zapraszam do oglądania filmów i seriali o tematyce Survivalowej, Turystycznej i Ekspedycyjnej.
Wszystkie nasze filmy znajdziecie na www.wildmountain.republika.pl oraz www.extreme-survival.pl Posiadamy kanały na "FB" i "YT"

Adam81

No i wyszło coś takiego (trawiony w antoxie i polerowany jako tako).
.
Po obróbce cieplnej jak wyżej wyszło: w odległości do 10 [mm] od krawędzi tnącej 51 - 61 HRC, grzbiet to około 30 HRC (pomiar na przenośnym twardościomierzu).

Dobrze to to czy źle? Może powinienem dłużej grzać? Może studzić w wodzie? Proszę o komentarz.

Pitt

Cytat: Adam81 w 21-09-2010, 21:46:47

Po obróbce cieplnej jak wyżej wyszło: w odległości do 10 [mm] od krawędzi tnącej 51 - 61 HRC, grzbiet to około 30 HRC (pomiar na przenośnym twardościomierzu).

Dobrze to to czy źle? Może powinienem dłużej grzać? Może studzić w wodzie? Proszę o komentarz.

Zara... zara... może określ się jakoś, bo 51 to miękka kupa 61 mega zatwardzenie. To ile toto ma?
Uwaga - nieogarniam paczkomatów, wysyłam tylko DPD

Adam81

To się określam. Tyle ile się dało przy krawędzi tnącej przytknąć nie uzyskując błędu pomiaru to 61 HRC. Im wyżej tym miększe i na wysopkości 10 [mm] od krawędzi tnącej jest 51 HRC.

Pitt

Cytat: Adam81 w 21-09-2010, 21:59:19

To się określam. Tyle ile się dało przy krawędzi tnącej przytknąć nie uzyskując błędu pomiaru to 61 HRC. Im wyżej tym miększe i na wysopkości 10 [mm] od krawędzi tnącej jest 51 HRC.

Aaa... to ok. Nie zajarzyłem z początku.
Według mnie świetnie zahartowane. Rzekłbym - modelowo.
Uwaga - nieogarniam paczkomatów, wysyłam tylko DPD

Fliegerkappmesser

Dużo fajniejszy niż oryginał z którego pochodzi rękojeść  :)

Better dead than red / Lieber tot als rot

SMF spam blocked by CleanTalk