Reklama

Ittosai Stain-Resistant Layered Steel Santoku Knife

Zaczęty przez mgrzemow, 19-05-2010, 14:50:20

mgrzemow

Witajcie,

Nigdzie nie znalazłem  żadnych informacji o tym nożu:
http://korin.com/Suminagashi-Santoku-6-4-16-5-cm?sc=20&category=51929

115$ za 63HRC Santoku wydaje się dobrą ceną.

Tutaj:
http://www.foodieforums.com/vbulletin/showthread.php?1426-Ittosai-Kotetsu-Stain-Resistant-Gyuto
piszą, że to to samo co Hattori HD:
http://www.japanesechefsknife.com/HDSeries.html

Chcę sobie zrobić prezent - naprawdę fajny nóż Santoku za ok $100 i powoli przegryzam się przez informacje dostępne w sieci.

Co sądzicie?

Michał


jabberwocky

-Is there anything worn under the kilt?
-No, nothing worn, everything in perfect working order!

MichaelD

#2

Ittosai Kotetsu to noże robione wyłącznie dla Korin , tak jak Kagayaki dla JCK.

Osobiście nie wydaje mi się ze Ittosai Kotetsu jest to dokładnie samo co Hattori HD. Korin podaje ze Ittosai używa  'high-carbon stain-resistant steel with additional cobalt and vanadium", górna granica dla VG-10 stali to 62 HRC ( z tego co wiem to jedynie Tojiro seria Flash hartowane są tak wysoko). Choć z drugiej strony trzeba brać poprawkę rzędu (-/+ 2 HRC) na błąd pomiarowy.

Mhm... mało jest stali które spełniły by te warunki: "high-carbon stain-resistant steel with additional cobalt and vanadium"

http://www.zknives.com/knives/steels/steelgraph.php?nm=9Cr13CoMoV%2CAmtek%20D2%2CChromino%20100%2CCPM%20S110V%2CCPM%20S35VN%2CD5%2CN688%2CN690%2CPanzer36%2CVG10%2CVG10W&gm=0

Dobre santoku ( zakładam ze w stali nierdzewnej) do 100 USD

1.) Minamoto Kotetsu aka Kumadori  - z przesyłką 87 USD
http://japan-blades.com/chef-knives/western-style/1146.html

2.) Hiromoto Giggami 3  - z przesyłką 100.5 USD
http://www.japanesechefsknife.com/Page4.html

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

mgrzemow

Dzięki za info.

Znalazłem takie zestawienie:
http://www.shinsakuto.net/Santoku.htm
Niestety po holendersku.

Ciekawą opcją jest:
Sanetu ZDp-169 - jakaś nowa nierdzewna stal proszkowa Hitachi, HRc 64-66, na
http://www.japanesechefsknife.com
cena $166, ino wyszły.

Pozdrowienia,

Michał


jabberwocky

-Is there anything worn under the kilt?
-No, nothing worn, everything in perfect working order!

mgrzemow

Cytat: MichaelD w 19-05-2010, 15:35:42

Ittosai Kotetsu to noże robione wyłącznie dla Korin , tak jak Kagayaki dla JCK.

Dobre santoku ( zakładam ze w stali nierdzewnej) do 100 USD

1.) Minamoto Kotetsu aka Kumadori  - z przesyłką 87 USD
http://japan-blades.com/chef-knives/western-style/1146.html

2.) Hiromoto Giggami 3  - z przesyłką 100.5 USD
http://www.japanesechefsknife.com/Page4.html

Co rozumiesz przez "dobre noże"? Na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę poza stalą, materiałem rękojeści i estetyką?

Michał


jabberwocky

Cytat: mgrzemow w 19-05-2010, 18:08:05

Co rozumiesz przez "dobre noże"? Na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę poza stalą, materiałem rękojeści i estetyką?

Geometrię? Masę? Ergonomię? Takie tam pierdoły...

-Is there anything worn under the kilt?
-No, nothing worn, everything in perfect working order!

mgrzemow

Cytat: jabberwocky w 19-05-2010, 18:08:58

Geometrię? Masę? Ergonomię? Takie tam pierdoły...

;-)

Przez geometrię masz na myśli szlif? Rozumiem, że chodzi o decyzję: asymetryczny czy symetryczny. Poczytam.

Masa? Z tego co patrzę to oscyluje wokół 180g. To dużo? Mało? Ile powinno być?

A jeśli chodzi o ergonomię - te 2 noże które polecasz - używałeś ich?

Wiem, że to pewnie głupie pytania i dziękuję za cierpliwość.

Michał


jabberwocky

Cytat: mgrzemow w 19-05-2010, 18:13:48

Przez geometrię masz na myśli szlif? Rozumiem, że chodzi o decyzję: asymetryczny czy symetryczny. Poczytam.
Masa? Z tego co patrzę to oscyluje wokół 180g. To dużo? Mało? Ile powinno być?
A jeśli chodzi o ergonomię - te 2 noże które polecasz - używałeś ich?

1)Rozmawiasz więcej niż jednym
2)A skąd któryś z nas ma wiedziec z jaką rękojeścią Ci wygodnie? To samo jeśli chodzi o "wolisz cięższe/lżejsze", "rdzewne/nierdzewne", "długie/krótkie" i parę innych par ;)
3)Nieodmiennie zapytam - masz czym/umiesz ostrzyć noże? Bo popsucie sobie fajnej zabawki jest bardzo niemiłe...
-Is there anything worn under the kilt?
-No, nothing worn, everything in perfect working order!

mgrzemow

Cytat: jabberwocky w 19-05-2010, 18:20:49

1)Rozmawiasz więcej niż jednym
2)A skąd któryś z nas ma wiedziec z jaką rękojeścią Ci wygodnie? To samo jeśli chodzi o "wolisz cięższe/lżejsze", "rdzewne/nierdzewne", "długie/krótkie" i parę innych par ;)
3)Nieodmiennie zapytam - masz czym/umiesz ostrzyć noże? Bo popsucie sobie fajnej zabawki jest bardzo niemiłe...

1. Właśnie się zorientowałem - sorry.
2. Czyli jednym słowem mam sobie kupić coś na czuja - ok, rozumiem - czyli nie za drogie. Ma to sens.
3. Mam 2 osełki - jedną bardzo drobną do brzytwy i drugą do noży - o nieznanej ziarnistości. Utrzymuję noże w stanie względnej ostrości (ostrzę raz na pół roku). Czy umiem - nie wiem. W najgorszym razie dam specjaliście do naostrzenia.

Michał


arnarnpl

   ZDP-189 Santoku 165mmsanetsu 163$
Ja mam tego i powiem jedno ze trza wymienic rekojesc bo mi wogole nie lezy:)


jabberwocky

Cytat: mgrzemow w 19-05-2010, 18:37:08

3. Mam 2 osełki - jedną bardzo drobną do brzytwy i drugą do noży - o nieznanej ziarnistości. Utrzymuję noże w stanie względnej ostrości (ostrzę raz na pół roku). Czy umiem - nie wiem. W najgorszym razie dam specjaliście do naostrzenia.

Raz na pół roku kuchenne noże to chyba nie  jest względna ostrość. IMHO  wydaj 100$natriangla a nie nóż :>
-Is there anything worn under the kilt?
-No, nothing worn, everything in perfect working order!

MichaelD

#12
Cytat: mgrzemow

Czyli jednym słowem mam sobie kupić coś na czuja - ok, rozumiem - czyli nie za drogie. Ma to sens.

Zanim kupisz musisz wiedzieć/ zdefiniować co dla ciebie jest w nożu ważne;  Jaki kształt ostrza preferujesz, Jaka stal preferujesz, itp..
Cytat: mgrzemow

Masa? Z tego co patrzę to oscyluje wokół 180g. To dużo? Mało? Ile powinno być?

Waga 150-180 gram jak na Santoku o długości ostrza 180-190mm jest w normie.
Cytat: mgrzemow

A jeśli chodzi o ergonomię - te 2 noże które polecasz - używałeś ich?

Posiadam 3 Hiromoto tyle ze w stali Aogami Super.
Kumadori Petty 150 używałem przez około 2 tygodnie ( wymieniłem się z znajomym by przetestować nóż ).
Cytat: mgrzemow

zez geometrię masz na myśli szlif? Rozumiem, że chodzi o decyzję: asymetryczny czy symetryczny. Poczytam.

Geometria czyli jaki szlif został zastosowany. Tu masz przykład rożnych szlifów.

W nożu kuchennym który będzie nam służył do przygotowania mięsa , warzyw, ryb i owoców, szukamy takiego o geometrii zoptymalizowanej na ciecie. Czyli mówiąc inaczej ostrze musi być jak najcieniej oszlifowane, tak by nóż stawiał jak najmniejszy opór podczas krojenia.

Masz tu zdjęcia dwóch rożnych noży:

Hiromoto High Carbon Gyuto 270mm

Tojiro DP   Western Deba 240mm - Ostrze jest znacznie "mocniejsze", bo nóż przeznaczony jest do porcjowania drobiu czy ryb ( tniesz kości)

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

mgrzemow

Dzięki za wszystkie informacje.

Postanowiłem najpierw sprawić sobie porządną ostrzałkę i doprowadzić swoje noże do dobrego stanu, a dopiero potem wydawać kasę na japońskie fanaberie. ;-)

Wszyscy polecają Spyderco Triangle.

Jednak ja będę ostrzył przede wszystkim noże kuchenne - czy w takim razie Lansky Gourmet nie sprawdzi się lepiej, ze względu na to, że ma dłuższe pręty?

Jeszcze raz dziękuję za uwagi.

Michał


jabberwocky

Chyba Lansky Gourmet. I jakieś diamenty żeby zapuszczone obrobić...

-Is there anything worn under the kilt?
-No, nothing worn, everything in perfect working order!

MichaelD

#15

A nie warto najpierw opanować ostrzenia na kamieniach których masz, zanim wydawać pieniądze na kolejna ostrzałkę?

Możesz pokazać jak wygadają te kamienie które masz ?

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

jabberwocky

w sumie to +1, zwłaszcza że częśc noży nie jest symetryczna chyba...

-Is there anything worn under the kilt?
-No, nothing worn, everything in perfect working order!

mgrzemow

Cytat: MichaelD w 20-05-2010, 10:07:13

Możesz pokazać jak wygadają te kamienie które masz ?

Mam kamień do brzytwy i taką zwykła badziewną osełkę - na allegro sprzedają jako "do kosy". Wiem, już wyczytałem co to jest warte.

Jednak myślę, że chcę coś bezmózgiego. Podoba mi  się idea tych ostrzałek Lanskiego:
http://www.lanskysharpeners.com/LKC03.php
ale, może to być kłopotliwe przy długich ostrzach (kuchnia), a po drugie, jak znawcy polecają triangle, to triangle.  :grin:

Michał


mgrzemow

Cytat: jabberwocky w 20-05-2010, 10:08:19

w sumie to +1, zwłaszcza że częśc noży nie jest symetryczna chyba...

+1?

Michał


MichaelD

+1  znaczy ze kolega podpisuje się / zgadza się z tym co osoba wyżej napisała.

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

SMF spam blocked by CleanTalk