Reklama

Scyzor 4-5 calowy z blokadą, w stylu klasycznym

Zaczęty przez Mikko, 29-05-2010, 23:06:37

Mikko

Tak jak w temacie. Ciekawi mnie czy istnieje coś takiego, bo nie kojarzę nic:

- poniżej 150$
- klinga minimum 4 calowa, bez ozdób, najlepiej profil bowie, pełny płaski, ostrze konkretne - nie dychawiczna wykałaczka
- blokada backlock
- otwierane jak to w scyzorze łezką
- stal najlepiej węglowa, żadne 420
- na okładzinach mikarta, drewno albo róg jakiś, bez zbędnych ozdóbek

MichaelD

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

Mikko

Nie wiem czemu, ale linki i cała strona nie działają. Al Mara znalazłem, fajny, ale to nie to - ma kołek i inny profil ostrza.

MichaelD

Pacific Cutlery Laredo 103 czasami pojawia się na forach dyskusyjnych czy serwisach aukcyjnych

http://www.pbase.com/patryn/pacific_cutlery_corp

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

Mikko

Dzięki, design tego ostatniego chyba jest najlepszy [poza tym napisem].

Pitt

Uwaga - nieogarniam paczkomatów, wysyłam tylko DPD

MichaelD

rybak

Pitt, czytaj ;)

Cytat: Mikko

- klinga minimum 4 calowa,

BTW czy w Twoim tez tak klinga na wszystkie strony lata jak w moim...?

Mikko, a przejrzales GEC? Tam cos mieli chyba sporego...

Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

Pitt

Rybak, Mouintainman na głownie dokładnie 10cm, czyli 3,93701 cala. O, przepraszam... zapomniałem, że miało być minimum 4....  ;P

Mikko

Dzięki za wszystkie propozycje.  ;)

GEC poprzeglądam.

rybak

Cytat: Pitt

Rybak, Mouintainman na głownie dokładnie 10cm, czyli 3,93701 cala. O, przepraszam... zapomniałem, że miało być minimum 4....  ;P

A to mnie zaskoczyles, bo moj ma 92mm klingi.

Teraz jasne.

PS. a co z BP, ze tak sie jeszcze raz narzuce?

MichaelD

Cold Steel Black Rhino spełnia wymagania(na ebay'u chodzą po 136 USD)  oprócz kolka ( którego zawsze można się pozbyć)
http://www.coldsteel.com/blackrhino.html

Pitt

Cytat: rybak w 30-05-2010, 20:12:24

PS. a co z BP, ze tak sie jeszcze raz narzuce?

W pionie czuć tylko sprężynowanie blokady.
W poziomie, jak szarpię za czubek, to minimalnie na boki chodzi. Bardziej czuć niż widać. Gdyby linersy były grubsze, to byłoby lepiej. Jednak ten BP jest naprawdę niemal niezauważalny. Bardziej wkurza mnie KT, która przy czubku ma ok. 35st na stronę  :kopara:

kali

Cytat: Pitt w 03-06-2010, 11:01:18

Bardziej wkurza mnie KT, która przy czubku ma ok. 35st na stronę  :kopara:

ostrzą jak wszyscy, trzymając prosty odcinek ostrza poziomo i przy sztychu kąt się przez to zwiększa... tak myślę.

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

rybak

Cytat: Pitt

W pionie czuć tylko sprężynowanie blokady.
W poziomie, jak szarpię za czubek, to minimalnie na boki chodzi. Bardziej czuć niż widać. Gdyby linersy były grubsze, to byłoby lepiej. Jednak ten BP jest naprawdę niemal niezauważalny. Bardziej wkurza mnie KT, która przy czubku ma ok. 35st na stronę  :kopara:

A to se fajnie masz, moj lata i na boki i w pionie.

Taki czubek to w wielu "tradycyjnych" wiekszych skladakach mozna spotkac, gadalem z moim majstrem nozorobem, w niemieckich tez tak ponoc czesto robili/robia, zeby czubek byl wytrzymalszy.

SMF spam blocked by CleanTalk