Reklama

Carpenter Steel -rewolucja w Spyderco ?

Zaczęty przez rumcajs, 31-05-2010, 08:44:11

rumcajs

Oj szykuje się konkretna ewolucja w Spyderco .Cytuje za Salem .

"Carpenter Steel - Mule Teams
When we first began working with Carpenter steel over a year ago, there were many steels that we discussed. Carpenter has been exceptional in creating a number of steels that are good "knife blade steels".
We are proud to have been able to be the first to introduce Carpenter's CTS-XHP in a production knife. A stainless D2 alloy that has shown to be exceptional in knife blade qualities. you will surely see more Spyderco models using the excellent steel.
Another steel that was specially formulated to our request is Carpenter steel's new CTS-BD1. This is, in my opinion, an optimal formualtion for a blade steel. It is based on Hitachi's well known "Gingami I" (silver paper), also knows as G2 (early Spyderco's) and GIN 1 (current Spyderco's).
CTS-BD1 has been "tweaked" by Carpenter's metallurgist, Rick Gleixner and the result is very nice, and USA made.
I might also add that Carpenter Steel will have a booth at the Blade Magazine show next week. Rick will be there personally to answer questions and discuss knife steels with knife "afi's" and makers. A very bright guy that knows his sh*t.
It looks like our next Mule Team will be a short run of Carpenter's CTS-BD1. I would wait for Taz's official "announcement", but from here, that's what it looks like. We have three other Mule Teams in various stages of manufacture, but not yet to us. (one from Hitachi and 2 from Takefu).
It looks like Carpenter Steel will be another USA made option for us knife makers. Along with Crucible's excellent steels, the future is bright for the steel junky's.

sal"

- fajnie że nie boją się eksperymentować z nowymi stalami
- ciekawy jestem tej stali  CTS-BD1- jeśli  to podrasowana wersja Gingami I to zapowiada się całkiem nieźle- specyfikacja poniżej
CTS-BD1:
C=0.9
Mn<0.6
Mo=0.3
V=0.1
Si<0.37
Cr<15.75

- Mule Teams z takefu  ;> mogli by z tego zrobić Militarkę  :slini:

"Combat Knife is actually 10% weapon and 90% tool." Al Mar

kali

CTS-BD1 - wygląda jak TROCHĘ podrasowana AUS-8, albo zubożona VG-10... mam nadzieję, że chociaż tańsze te noże będą ;]

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

rumcajs

Znalazłem skład Gingami1 (Gin-1)

podstawowa różnica pomiędzy Gingami1 a CTS-BD1 to + 0,25% chromu +0,1 % vanadu  dla CTS-BD1
Mam kilka noży z Gin 1 , G-2 i całkiem przyjemnie mi się nimi pracuje .
Niestety nie liczyłbym na spadek cen noży ,raczej będzie odwrotnie - nowość na rynku ,egzotyczny gatunek przełoży się odpowiednio na cene.
Z drugiej strony Spyderco doszło już do górnej granicy rozsądnych cen i dalszy ich wzrost ograniczy grono nabywców do grupki zapalonych kolekcjonerów

kali

Nowość na rynku nie znaczy drogo. Wygląda raczej na tańszą stal, nic wielce specjalnego w niej nie ma, dlatego myślałem, że jej podstawową zaletą ma być zmniejszenie kosztów... bo jeśli nie, to co? Troszkę poprawiona AUS-8 jako egzotyk? Ktoś to kupi?

FP

ordo

Cytat: kali w 31-05-2010, 10:50:55

Troszkę poprawiona AUS-8 jako egzotyk? Ktoś to kupi?

Dawno nie byłeś na forum Spyderco ;) Do tego pochwalą się, że to amerykańska stal, patriotyczna i wszystko pójdzie. Rynek nożowy nie jest racjonalny, bliżej mu do rynku kolekcjonerskiego.
Ceny niekoniecznie zwiększą, mogą zachować MSRP, a dawać wyższe ceny dilerom. Mogą zwiększyć MSRP, a ceny sprzedaży tylko trochę ;)
Mogą też najpierw puścić droższą serię, a jak nie będzie schodzić to odtrąbić sukces i zmniejszyć ceny. Wreszcie ceny mogą zostać te same, a spadną im koszty. Pojęcia nie mam. Zobaczymy.
Reality has a well known liberal bias

kali

Cytat: rustle

Dawno nie byłeś na forum Spyderco ;)

Coś się zmieniło, czy cały czas wszyscy spijają słowa z ust Sala niczym nektar? ;)

Do tego pochwalą się, że to amerykańska stal, patriotyczna i wszystko pójdzie. Rynek nożowy nie jest racjonalny, bliżej mu do rynku kolekcjonerskiego.
Ceny niekoniecznie zwiększą, mogą zachować MSRP, a dawać wyższe ceny dilerom. Mogą zwiększyć MSRP, a ceny sprzedaży tylko trochę ;)
Mogą też najpierw puścić droższą serię, a jak nie będzie schodzić to odtrąbić sukces i zmniejszyć ceny. Wreszcie ceny mogą zostać te same, a spadną im koszty. Pojęcia nie mam. Zobaczymy.

Rynek nożowy nie jest tak nieracjonalny (gdy CS zmienił stal z AUS-8 na VG-1 to było wiele krzyku, że robi downgrade), ale fani Spyderco... ;) Nie mam nic przeciwko tanim, dostatecznie dobrym stalom, byleby przekładało się to na ceny.

FP

rumcajs

Carpenter Steel było odpowiedzią spyderco na plotki o kłopotach Crucible Materials Corporation.
Widmo odcięcia od głównego dostawcy stali na pewno spędzało Salowi sen z powiek, dlatego musiał poszukać alternatywy na rynku.
Dobre jest to że, szukają nowych rozwiązań ,nowych gatunków .Carpenter Steel w końcu jest nowością na rynku , liczę że będzie starał się przekonać do siebie rynek jakością i ceną.
A jak na tym wyjdzie konsument to się jeszcze okaże...

kali

Carpenter nie jest nowością, ich 440XH jest na rynku z 10 lat, lekko licząc. Tzn. jest od kiedy pamiętam, ale nie pamiętam, żeby ktoś z niej robił noże ;) Po prostu dotychczas nie pchali się w tą niszę.
Alternatywa na pewno jest mile widziana, przecież nikt nie chce, żeby powtórzyła się sytuacja z windowaniem cen 154CM przez Crucible.

FP

porcelanowy

POwitoł
Jeśli to ma być "TROCHĘ podrasowana AUS-8, albo zubożona VG-10" to rewolucja jest na miarę "porażki przekutej w sukces" :) Wymuszona ździebko :)
A ja szukam ciekawych noży w coraz to starszych katalogach :D

ordo

Carpenter jest nowy, bo przedtem interesy robiło się łatwiej z Crucible.
Carpenter w zasadzie nie handluje z makerami, minimalne zamówienia są duże, nie mają takiego działu sprzedaży jak miało Crucible (w sumie nawet nie wiem, kto kupił te oddziały - część produkcyjna zeszła szybko). Są nowi na rynku nożowym.

1. Chodzi o zysk. Obstawiają zmniejszenie kosztów, zmniejszenie cen, zwiększony popyt wśród kolekcjonerów, Carpenter dał dobre ceny - cokolwiek. W kazdym razie uważają, że na tym zarobią i pewnie się nie mylą.
2. Nie bezpośrednio zysk, a reklama - "własna" huta, która opracowuje specjalne stale (niczym Reeve i S30V), nowe amerykańskie stale itd., tajemnicze nazwy - ale wątpię, żeby to były tylko takie przesłanki.

To JAK zarobią na wprowadzeniu tej stali da pośrednio informacje o tym, kto kupuje Spyderco. Jeśli różnice będą tylko pomiędzy dilerami a producentem albo producentem a hutą - dowiemy się niewiele ;)

Poczekamy, zobaczymy. Dla takiego arachnofoba jak ja to w sumie żadna różnica, tylko zainteresowanie rynkiem. Gdyby obniżyli ceny, to dla wszystkich byłoby dobrze...

kali

Carpenter jest nowy, bo przedtem interesy robiło się łatwiej z Crucible.
Carpenter w zasadzie nie handluje z makerami, minimalne zamówienia są duże, nie mają takiego działu sprzedaży jak miało Crucible (w sumie nawet nie wiem, kto kupił te oddziały - część produkcyjna zeszła szybko). Są nowi na rynku nożowym.

Nowi na rynku, a jednak ich stale były testowane w nożach już z 10 lat temu. Po prostu teraz ktoś nawiązał z nimi współpracę.

FP

ordo

Przecież nie piszę, że firma powstała wczoraj, tylko że wcześniej taka współpraca żadnej ze stron nie interesowała (wobec dobrej pozycji Crucible i
chęci do współpracy) - "nowi na rynku nozowym", nie w sensie, że ktoś z ich stali zrobił nóż, ale że mają w tym czynny udział. Co jest w tym zacytowanym fragmencie. i to jest to samo co tutaj:

Cytat: kali w 31-05-2010, 11:06:42

Carpenter nie jest nowością, ich 440XH jest na rynku z 10 lat, lekko licząc. Tzn. jest od kiedy pamiętam, ale nie pamiętam, żeby ktoś z niej robił noże ;) Po prostu dotychczas nie pchali się w tą niszę.

kali

Jaki czynny udział ma firma Carpenter w nożach Spyderco? Przypominam, że 440-XH jest stalą stricte nożową.

FP

ordo

Taki, że wedle tego co jest w pierwszym poście tę stal zrobili dla nich/z nimi.

kali, nie wydaje mi się, żebyś chciał czegoś konkretnego, więc nie męcz, bo szkoda czasu i miejsca na czepianie się słówek.

kali

IMO Carpenter nie jest nowy. Tyle.

Skład wg. producenta:
Carpenter CTS™-BD1 Alloy
Carbon    0.85 to 0.95    %    Manganese (Maximum)    1.00    %
Phosphorus (Maximum)    0.040    %    Sulfur (Maximum)    0.030    %
Silicon (Maximum)    1.00    %    Chromium    15.00 to 17.00    %
Molybdenum (Maximum)    0.50    %

Czyli .85 - .95% C, 15-17% Cr, reszty wcale nie musi być. Wanadu brak. Wg. Sala jest optymalna. VG-1 z mniejszą ilością węgla i większą chromu. albo 19C27 z większą ilością chromu. Albo dolne granice 440C. To wszystko już jest na rynku. Tanio. A w Polsce mamy H18, jeszcze lepsza, bo więcej chromu i węgla. S30V nie jest optymalna, 154CM wychodzi z mody, wracamy do klasyki.

FP

ordo

Przecież cała rzecz rozbija się o znaczenie "nowy"...

Carpenter - Firma-hurtownik, dla której sprzedawanie stali na noże takie, o jakich rozmawiamy na forum, to margines:
-nie ma kanałów handlu detalicznego dla knifemakerów
-nie mieli do tej pory zindywidualizowanych kanałów i procedur do handlu z firmami nożowymi
-nie brali firm nożowych pod uwagę jako istotnych partnerów, nie tworzyli stali zgodnie z ich wymaganiami

Crucible to miało, a oni nie. Przedtem tego nie robili, a teraz tak. Czyli w tym wąskim znaczeniu, zgodnym z tematyką forum - są nowi, bo będą robić nowe dla nich rzeczy.

Prościej nie potrafię.

kali

piszesz, jakby teraz Carpenter miał te "kanały". ma? i naprawdę nie sprzedawała stali knifemakerom? skąd więc informacje o niej na stronach knifemakerów w zakładce "dostawcy"? skąd bierzesz te generalizacje?
i powtórzę jeszcze raz ;) specjalną stal na noże robią od 10 lat. dla mnie to po prostu wygląda, jakby zaczęli przywiązywać wagę do marketingu. i to działa, jak widać ;> od Sala się uczą :] zmiana nazwy 440-XH na CTS-XHP też jest marketingowa - ta sama stal, ale już nikt jej nie skojarzy z 440C, nie te czasy, żeby było to korzystne ;)

FP

ordo

Jak widać mają/tworzą kanały teraz, skoro robią interesy ze Spyderco i zacieśniają współpracę. Uczą się.
Co do marketingu - pełna zgoda. A dlatego to marketing, bo nie fortuna na handlu nożowym.
To nie uogólnienia, tylko porównanie do Crucible. Z makerów korzystających z ich stali, to kojarzę Hinderera i CTS-XHP, ale pewnie jest więcej, tylko o nich nie wiem, bo się nie interesowałem. Znów marketing widocznie, może od Ricka też się uczyli ;) Crucible - rozwinięty i sprawny aparat sprzedaży detalicznej, gdzie początkujący sobie mógł zamówić plaskowniczek bez żadnego problemu, sprawność, Crucible było w tym miejscu kilkanaście lat temu. Carpenter minimalne koszty zamówienia miał do niedawna spore - stąd Spyderco musiało puścić całą serię noży z nowej stali, zeby ją sprawdzić po tym jak pewnie obadali jakieś próbki, nie pamiętam zdaje się 20k USD - Spyderco puściło próbną serię, ale już dla Bark Rivera to był problem, szczególnie, że najpierw chcieli stal sprawdzić. Organizacja nie tak sprawna jak Crucible - brak opracowanych procedur, doświadczenia, specjalizacji nożowej, nie mówiąc już o takich wynalazkach jak np. CruForgeV Crucible - uczą się, są nowi w tym, dobrze im idzie.

Nie twierdzę, że firma jest nowa. Że nowa jest CTS-XHP. Twierdzę, że to dla nich nowe doświadczenia i że robią sporo rzeczy, tkórych przedtem nie robili.

A ja się zastanawiam - do czego zmierzasz.

kali

Do niczego nie zmierzam, jakbym zmierzał, to bym to napisał na samym początku. Z resztą nie ciągnąłem już tego dalej, od pewnego czasu ;) Ot tak sobie dyskutuję wieczorem, co myślę o tym i owym. Chyba muszę używać więcej emotek, bo prowadzenie dyskusji może zostać odebrane jako spinanie się ;)

Zobaczymy, co z tego wszystkiego wyjdzie, na razie Carpenter robi sobie dobrą prasę, Spyderco szuka amerykańskiej alternatywy dla Crucible, Sal nieopatrznie powiedział, że prosta nierdzewka jest optymalna na noże... ciekawie jest ;)

FP

ordo

No to cieszę się, mam nadzieję, że rozwiałem wszystkie Twoje wątpliwości, a gdybyś miał jeszcze jakieś - nie zawahaj się ich artykułować, coś poradzimy.

Może nie spinanie się, co pewien pośpiech wskazujący na brak starań zrozumienia, a chęć odniesienia się przede wszystkim.

SMF spam blocked by CleanTalk