Reklama

Rite Edge - tania alternatywa

Zaczęty przez Siper, 06-06-2010, 22:18:40

Siper

Witam serdecznie wszystkich czytelników forum. Przeglądając forum od już od dłuższego czasu, zawsze z przyjemnością czytam recenzje zasłużonych, doświadczonych nożowników i postanowiłem sam coś wysmarować.
Zauważyłem zapotrzebowanie na stosunkowo tanie i solidne noże do codziennym prac. Legendą obrósł już Vtech X2, ale jest problem z jego dostępnością.
Ja znalazłem i wypróbowałem nożydło o marce Rite Edge w wersji Fixed, pochodzące oczywiście jak to większość tanich noży, z kraju środka, w cenie 49zł.  :kopara:

No cóż, zaczynamy.
Paczka dotarła. W niezłej jakości pudełeczku, na którym stoi stal 440C ???  ;P znalazłem swój nóż. Konstrukcja full tang, szlif połowiczny, lekko wklęsły.
Długość całkowita 216mm, głownia dł. 104mm, grubość 3,3mm, wysokość 34mm, pokryta czarną oksydą. Waga w pochwie 194 gramy, sam nóż 150 gram. Rękojeść wykonana z Kratonu w kolorze Digital Camo, zakończona dwoma otworami do montażu linki. Pochwa nie do końca w tym samym odcieniu, sztywna, w dotyku jakby pokryta ortalionem  ;P Nóż nie zbyt dobrze w niej siedzi (tak trochę lata), no ale nie to jest najważniejsze.
Sam nożyk leży w mojej wielkiej łapie  :alien: całkiem stabilnie i wygodnie. No to jedziemy z testami.
Na pierwszy rzut idzie golenie kartki papieru. Idzie gładziutko.
Kolej na test kuchenny. Cebula w kostkę. Tnie pięknie, płynnie, szlif zupełnie nie przeszkadza w krojeniu. Kolej na pomidora. To samo. Nóż po prostu płynie przez miąższ. Pobawiłem się jeszcze z pieczywem i wędliną. Efekt takim sam. Tnie się gładko i płynnie. Nóż pewnie leży w dłoni, kraton zapewnia antypoślizgowość nawet na mokrej rękojeści.
Kolej na test terenowy. Ognisko, kiełbaski, patyczki, patyki ...  ;>. Idzie nieźle. Patyczki na kiełbasy przygotowane, kiełbasy pokrojone.
Coś cięższego? Przygotowanie rozpałki, trochę łupania drzazg na rozpałkę, struganie rozpałek, przycinanie gałązek na grubych konarach do ogniska.
Kurcze, jak ten kurdupel tnie  8D Jak natchniony. Ognisko rozpalone, kiełbaski zjedzone, ja, no cóż, zadowolony  :D
Po całym dniu zabawy, od kuchni po las, nóż nie wykazuje oznak zużycia. Oksyda siedzi dzielnie, brak wyszczerbień czy ubytków na KT, dalej goli papier.

Podsumowanie.
Zalety:
- TANI  :P\
- konstrukcja full tang
- przyzwoite rozmiary na uniwersalny nóż do wszechstronnych zastosowań domowo-obozowych (do cięższych prac są większe narzędzia  ;P )
- stal, cóż, chyba nie kłamali z tą 440C, ja jestem zadowolony, dobrze trzyma ostrość i się nie kruszy, to najważniejsze
- wygodna rękojeść, ręce się po niej nie ślizgają
- "dupka" z dwoma otworami do mocowania linki
- nawet ciekawie wyglądające śruby
- przyzwoita jakość wykonania (poza zbyt głębokim osadowieniem śrub)
- przyzwoitej jakości pochwa

Wady:
- pełny, lub znacznie wyższy, płaski szlif byłby dużo lepszy
- brak nacięć na górnej części głowni przy rękojeści, do stabilizacji przy precyzyjnych pracach, chociaż niezbyt mi to przeszkadzało
- kiepskie spasowanie w pochwie
- nie do końca podoba mi się kształt głowni, ma takie dziwne wybrzuszenie na górnej części głowni przy czubku  :x

Podsumowanie
Za 49zł dostajemy naprawdę zaskakująco przyzwoitej jakości nożyk, do uniwersalnych zastosowań.
Cóż, wydaje się być niezłą propozycją dla użytkowników poszukujących tanich noży, do używania, nie do oglądania  :D

Trochę zdjęć.

modka
składnia i pełniejsze wymiary
modka 2
adres strony do zakupów http://www.military.pl/ze-stala-glownia_58k/rite-edge_289m/

A tu wersja dla myśliwych, też używam i wrażenia są podobne.

WojaK

nożyk fajny a zwłaszcza jak na taką cenę :D :slini: :slini:

W imieniu wytwórni filmowej "Wild Mountain"i"Wieczorek Expeditions Team" zapraszam do oglądania filmów i seriali o tematyce Survivalowej, Turystycznej i Ekspedycyjnej.
Wszystkie nasze filmy znajdziecie na www.wildmountain.republika.pl oraz www.extreme-survival.pl Posiadamy kanały na "FB" i "YT"

Siper

Powiem że sam jestem zaskoczony. Ten dla myśliwych kupiłem jako eksperyment, do wymiany rękojeści, ale zaniechałem tego niecnego procederu  ;P i służy mi przy wypadach na ryby już od kilku ładnych miesięcy. Jeszcze go nie ostrzyłem, a trochę już pociął  :alien:
Ten wyżej, kupiłem "za ciosem" do przetestowania w warunkach polowych i domowych, no i okazał się być całkiem fajnym nożydłem. Tu chciałem się tylko podzielić wrażeniami, bo zapotrzebowanie na tańsze noże jest spore, ale myślę że za tą kaskę, chyba nie będę jedyny.

elkrakerso

Mine is Strength... and Lust... and Power!

PrzemoBK

Kagemusha

Dzięki za opis, ciakawa alternatywa dla mory do polecania newbies taniego i dobrego noża do lasu  ;)

slice of life
Obecne EDC: MT Scarab, Camillus CQB1, LM Surge, Olight i3 EOS, Victorinox Compact

drazel

podstawowe pytanie- gdzie to daja?

Fliegerkappmesser

Better dead than red / Lieber tot als rot

Petros1

Siper

Ja brałem z military.pl. Miałem też w ręce ten folderek (pomylili się w realizacji zamówienia  :special:) także pomacałem i nie przypadł mi do gustu.
Ma flipa, to plus, ale całość jakaś taka niedopracowana się wydaje.
W wersji fixed niewiele da się zepsuć  ;P także jak na Chińczyka to pewniej się czuję mając w ręce zwartą konstrukcję  :rotfl:

Cytat: Kagemusha w 07-06-2010, 21:36:19

Dzięki za opis, ciakawa alternatywa dla mory do polecania newbies taniego i dobrego noża do lasu  ;)

Właśnie z tą myślą zrobiłem ten teścik.

mgm

Wizualnie zbyt duży choil, przerosłe ricasso i ewidentny brak jelca - rękojeść mogli już wyprofilować lepiej.
Chociaż wrażenia poznawcze poprzez kontakt bezpośredni mogą pewnie burzyć pierwsze wizualne odczucia.
Mnie zastanawia żywotność oksydy, gdyż przypuszczając iż stoi w proporcji do ceny widziałbym go raczej w satynie.

Ja od dłuższego czasu myślę nad Echo. Przeznaczeniem podobny i też bez jelca (wyprofilowanie rękojeści nie budzi za to obaw o bezpieczeństwo), tylko cena gorsza.

Dzięki Tobie widzę, że trzeba to jeszcze przemyśleć. ;)

Siper

Cytat: mgm w 10-06-2010, 08:29:27

Wizualnie zbyt duży choil, przerosłe ricasso i ewidentny brak jelca - rękojeść mogli już wyprofilować lepiej.

Moje pierwsze wrażenia były podobne. Zdecydowanie brzydal z niego, natomiast użytkowo to już zupełnie inna bajka i o to chodzi  :shades:
Jelec generalnie nie jest mu potrzebny, wycięcia na palce na rękojeści i na samej głowni do bardziej precyzyjnych prac, dają wystarczającą stabilizację.
Jak dla mnie mógłby mieć nacięcia na górnej części głowni pod kciuk dla precyzji.
Cytat: mgm w 10-06-2010, 08:29:27

Mnie zastanawia żywotność oksydy, gdyż przypuszczając iż stoi w proporcji do ceny widziałbym go raczej w satynie.

Tak jak pisałem, sam jestem zaskoczony trwałością oksydy. Nie widzę żadnych uszczerbków, poza mikroskopijnymi dosłownie przy samej KT, poza tym trzyma się dzielnie (nawet przy czubku i to po łupaniu suchego pnia). Czas pokaże jak będzie dalej, mam nadzieję że da radę  ;P

dziab

Dzięki za reckę. Jestem zdecydowanie targetem dla tego nożyka i mnie zachęciłeś :D

"Wałbrzych - szary to też kolor!" :D
"Never let an anchor drop"

albercik

Całkiem sympatyczne nożydła za te pieniądze :)
Poproszę fotkę na której będą oba obok siebie. Dzięki!

Hanibal

Z wyglądu przypadł mi, jedynie to w 440C to nie wierzę. Proszę, przetestujesz stal na twardość np. pilnikiem ( czy bierze stal czy się ślizga, bo jeśli to 440C to na 54-55HRC jej by nie hartowali, tylko na 58-60 HRC). A czy wyłamywałeś coś czubkiem?

Siper

Niestety nie mam pilników do testów twardości, a i nikt w pobliżu znajomy nie posiada, także ten test odpada (no, przynajmniej na razie).
Ja też nie bardzo wierzyłem, ale przeszedł trochę cięcia suchego drewna. Przygotowywałem też drzazgi na rozpałkę i strugałem też patyki na rozpałki, także było też wyłupywanie suchego pnia. Ostrość roboczą zachował, a i czubek w żaden sposób nie ucierpiał, także stal wyszła im przyzwoicie.

Ciekaw jestem jak to z powtarzalnością tej stali, bo małe chińskie rączki nie robią raczej jednakowo, no chyba że mają kontrolę jakości w fabryce  ;)
Może ktoś kto używa niech napisze tu dwa słowa od siebie o trzymaniu ostrości i oksydzie. A jakby ktoś miał dostęp do pilników to twardość też można byłoby zmierzyć, bo sam ciekaw jestem. A 440C to na 56-58 HRC też hartują.

kali

Z tego co wiemy, chińska 440C to 8Cr13MoV.

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

Petros1

Troszkę odgrzeje temacik, ponieważ wpadłem w posiadanie tego nożyka jakiś czas temu. W zasadzie nie mam nic do dodania bo wszystko co istotne napisał Siper poza jedną rzeczą. Brakowało mi w nim deko pewniejszego chwytu gdy trzymałem nożyk w sposób jak na foto 3 i 4 recki Sipera i co? i poszedł w ruch pilniczek a efekty widać na poniższych zdjęciach. Taka mała modka a jak cieszy :P teraz chwyt w moim przypadku jest o wiele pewniejszy kciuk siedzi na miejscu i ani drgnie. Kosztuje to z godzinkę piłowania ;P Nie jest idealnie ale swoje zadanie spełnia w 100% i o to chodziło ;)

Zdjęcia z d... bo nie umiem robić.

s4kron

Witam, trochę odgrzebuje ale potrzebuje pomocy w wyborze między tymi nożami:

http://www.military.pl/rite-edge-coguar-hunter-210828_10257t.html
http://www.military.pl/noz-mysliwski-smith-amp-wesson-sw640_8856t.html

o rite poczytałem w tym temacie jednak nie wiem nic o S&W jako firmie produkującej noże, czy ktoś ma jakieś doświadczenie z nią? Co polecacie z tych dwóch i jak to jest z tą 440C czy można wierzyć, że one są z niej wykonane??

Kupiłem http://www.military.pl/rite-edge-coguar-hunter-210828_10257t.html i muszę powiedzieć, że jeżeli chodzi o wykonanie to jest pierwsza klasa, naprawdę nie ma się do czego przyczepić. Po kilku godzinach użytkowania stwierdzam, że śmiało może konkurować z morą jeżeli chodzi o stronę użytkową - nie wiem jak to będzie ze stalą. Kiepsko wygląda pochwa ale za 57 zł można ją przełknąć. W porównaniu do tego http://www.military.pl/smith-amp-wesson-noz-mysliwski-pochwa-skora-sw630_8855t.html którego kupił mój kolega jest rewelacja. Jeżeli chodzi o tego S&W to lipa, tandetny plastik, nie udało nam się go pewnie chwycić - rękojeść taka "drobna" i jakby krótka albo łapy za duże. Na plus zaliczam ładną i solidną skórzaną pochwę. W stosunku ceny do jakości  Rite Edge Coguar Hunter miażdży Smith & Wesson SW630.

Mattia

Witam,
właśnie dotarł do mnie nóż Rite Edge Digital Camo z wyżej wymienionej trójmiejskiej firmy. Pierwsze odczucia pozytywne - nóż dobrze leży w ręku i jest stosunkowo lekki jak na konstrukcję "full tang". Muszę go trochę podostrzyć i trzeba zacząć testowanie. Prawdopodobnie zrobię też rampę jak kolega Petros1. Pochwa nie powala ale można ją wygodnie zamocować do paska (nóż nie wystaje wysoko nad pasek), z czasem poszukam pochwy "custom". Ogólnie bardzo pozytywne pierwsze wrażenie, zobaczymy co będzie po kilku miesiącach użytkowania.
Pozdrawiam