Reklama

Różne stali kolorki...

Zaczęty przez M., 09-06-2010, 19:45:47

M.

Witam,
Ostatnio buszując po bezkresach tworu zwanego dalej Internetem, natknąłem się na wzmiankę o dość ciekawym procesie.
Otóż pewien pan pisał na forum, że można nadać stali kolor niebieski poddając ją jakieś obróbce cieplnej w oleju  :special: (bodajże było to odpuszczanie we wrzącym oleju, ale ręki nie dam se uciąć :/)
Niestety nie znalażłem tego forum, więc napisałem tutaj, gdzie pełno ekspertów się znajduje. :shades:
I tu mam pytanie: czy ktokolwiek z was taki efekt uzyskał? I jakie inne ciekawe terapie powodujące zmianę koloru dla stali znacie, oczywiście oprócz kąpieli kwasowej i oksydacji?
(zostaw tę rękę powiedziałem!)

Czekam na wasze propozycje, może się dowiem czegoś ciekawego i nowego.  ;>

"Tylko prawdziwie mądry człowiek przyzna, że wciąż może się czegoś nauczyć." Na przykład robić noże XD
Nie zaśmiecaj forum - używaj funkcji "Szukaj"

simon

niebieski kolor to pewnie barwa nalotowa powstająca w takcie odpuszczania przy temp ok 300 stopni...

Jestem żonaty 8D i mam syna!!!
Aambeld pokazał nóż (swój) ;P

michi74

M.

No właśnie simon mnie to dręczy bo ponoć to nie jest nalot a odbarwienie i ma chronić częściowo przed korozją.
Ach gdybym wiedział jaka to stronka była... :?

"Tylko prawdziwie mądry człowiek przyzna, że wciąż może się czegoś nauczyć." Na przykład robić noże XD

simon

M.

WOW  8D, dzięki simon, będę miał lekturę do poduszki. Jak masz więcej takich bajerów to podziel się.

simon

Use GOOGLE Luke, use GOOGLE  :alien:

:D linka znalazłem w google oczywiście ;)

M.

No tak, zapomniałem że Wujek Google prawdę ci powie.  :rotfl:

SMF spam blocked by CleanTalk