Reklama

Pełny, płaski szlif - ile opcji?

Zaczęty przez count_martin3z, 11-06-2010, 16:30:38

count_martin3z

Czołem,
Nie jest to pierwszy zakup noża. Powoli się ich zbiera przez Was " :mad: ". Przy wyborze wcześniejszych nawet nie śniłem o tym, żeby patrzeć na noże z pełnym, płaskim szlifem. No cóż, człowiek ewoluuje i nie mogę się oprzeć nie mieć jakiegoś cuda. Mam 300zł, może 350zł (jak będzie jeszcze drożej OK, mam zioma w US i jest taniej), jeżeli coś tańszego też dobrze. W tym przedziale coś się pewnie znajdzie. Prosiłbym Was o pomoc o podaniu modeli o których nie wiem, że są. Moje wymagania? Znikome, a mianowicie:

Długość ostrza - 8,5cm do 10cm
Otwieranie - półautomat najlepiej. Jak będzie kołek, nic się nie stanie
Blokada - nie katuje noży, może być każda
Materiały - min. AUS8 lub wyżej
Tyle chyba

Do tej pory biorę pod uwagę:
Spyderco Tenacious
Kershaw Cyclone
SOG Aegis
CS American Lawman

Jeżeli kojarzycie inne, będę zobowiązany za pomoc. Dzięki!

martin3z

.

BIGos

Bez wspomagania co prawda, ale Tenacious też nie ma- stary,dobry RAT-1 folder. Z kołeczka po nasmarowaniu się bardzo ładnie go otwiera ;)

Vick

Najnowsza Endura albo Delica Flat Grind

count_martin3z

Cytat: BIGos w 11-06-2010, 16:37:03

Bez wspomagania co prawda, ale Tenacious też nie ma- stary,dobry RAT-1 folder. Z kołeczka po nasmarowaniu się bardzo ładnie go otwiera ;)

Tak, tak, ale kurcze za wąska głownia :(
.

petelicki

Kershaw Blur- kilka stali do wyboru i kolorów.

"Kiedy ty odpoczywasz, twój przeciwnik trenuje"

"Cała rzecz polega jedynie na tym, że kiedy chcesz zarąbać na śmierć swego wroga, masz ciąć tak, by ten zginął, bynajmniej nie biorąc sobie za cel tego, jaki ma być cios: mocny czy słaby." - Miyamoto Musashi, Gorin no Sho - Zwój czwarty: Krąg Wiatru

count_martin3z

Cytat: Vick w 11-06-2010, 16:51:17

Najnowsza Endura albo Delica Flat Grind

O proszę :) Dopisuje do listy

Cytat: petelicki w 11-06-2010, 16:55:55

A taaak, brałem pod uwagę :) Ale niestety recurva :( Na razie dość recurv
.

jaciek

gator I 154cm, wymiata przy cieciu i tani jak barszcz, starczy jeszcze na tenka

hejtyniety

sog flash II, bardzo fajny do roboty...

count_martin3z

Cytat: jaciek w 11-06-2010, 18:05:23

gator I 154cm, wymiata przy cieciu i tani jak barszcz, starczy jeszcze na tenka

Może i maszyna niszcząca diamenty, ale cholera jeśli to TEN, to klinga przypomina scyzoryk z dawnych lat :)
.

jaciek

chodzi o ten, ale wlasciwosci tnace wymiataja, plus dobra stal jak za ta kase, jest jego recka na forum i temat o nim, poszukaj i poczytaj ;)

count_martin3z

Cytat: jaciek w 11-06-2010, 19:35:44

chodzi o ten, ale wlasciwosci tnace wymiataja, plus dobra stal jak za ta kase, jest jego recka na forum i temat o nim, poszukaj i poczytaj ;)

A i poczytałem :) Wszystko czytam co proponujecie :) Dzięki!

Cytat: hejtyniety w 11-06-2010, 19:17:20

sog flash II, bardzo fajny do roboty...

Nie wiem jak mi mógł umknąć, naprawdę nie wiem! Biję się w twarz jednocześnie dodając go do listy. Dzięki hejtyniety

.

jaciek

moze dozbieraj do 400zl, w tych okolicach cenowych mozna kupic spyderco military, a to juz pelen plaski w pieknym wydaniu.

count_martin3z

Cytat: jaciek w 11-06-2010, 19:49:45

moze dozbieraj do 400zl, w tych okolicach cenowych mozna kupic spyderco military, a to juz pelen plaski w pieknym wydaniu.

Ehhh... To taki czarny konik na koniec... Już dawno mam go jako wallpaper. ;) Poczekam aż dokończymy całość i wtedy puszczę pełne zapytanie ofertowe. Mam nadzieję, że starczy. Jak nie to  :heart:

.

jaciek

moze pocket bushman? tez dobrze tnie i taniii yest
EDIT aha odpada, stal gorsza od aus8

FAZIK

Cytat: petelicki w 11-06-2010, 16:55:55

Blur nie ma takiego szlifu. Tak całkiem na serio to on słabiusieńko tnie przez geometrię ostrza właśnie ;).
Life's a game with save and load features disabled.

hejtyniety

Cytat: count_martin3z w 11-06-2010, 19:46:36

Nie wiem jak mi mógł umknąć, naprawdę nie wiem! Biję się w twarz jednocześnie dodając go do listy. Dzięki hejtyniety

osobiście polecam go bardzo :grin: ładnie tnie, fajnie trzyma ostrość no i jest w tylu wariantach wykończenia/ceny, że każdy znajdzie coś dla siebie :D

MichaelD

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

kostek69

Zgadzam się z Jaćkiem .Gator to jest to ,co z pewnością cię zadowoli.

guevara57

Kup Gatora a nie będziesz żałował i jeszcze Ci sporo na piwo zostanie ;).
Co prawda to nie półautomat ale po paru ćwiczeniach można go otworzyć naprawdę szybko. Znakomicie obrobiona stal no i ta rękojeść najchwytniejsza wśród folderów, sam miód...

Może nożem?

kostek69

Jak tylko pomacasz gatorka,będziesz wiedział o czym mówimy.Poprostu miłość od pierwszego wejrzenia.Stal 154cm u gerbera to prawdziwa rewelacja,nie wspomnę już o rękojeści ala skóra aligatora ,o której napisał kolega.Moim skromnym zdaniem powinieneś się skusić chociażby dla samej ciekawości.

SMF spam blocked by CleanTalk