Reklama

Geometria - czyli zdjęcia szlifów w nożach kuchennych.

Zaczęty przez MichaelD, 11-06-2010, 22:38:59

MichaelD

Jak wiadomo dobry nóż to atrakcyjny design, odpowiedni dobór stali i właściwe jej zahartowanie, dobrze zaprojektowana rękojeść, a także odpowiedni szlif (czytaj odpowiednia geometria ostrza). Watek ten założony jest z myślą by podzielić się z innymi użytkownikami zdjęciami szlifów w nożach kuchennych. Prosił bym by wraz z zdjęciem umieścić także nazwę noża i jeśli to możliwe także podać szerokość ostrza i grubość głowni (w miejscu rozpoczęcia szlifu), tak jak jest to przedstawione na poniższym zdjęciu.

Sakai Izuminokami Shirogami #1 Funayuki-Deba 135mm  - 5.8mm

Sakai Yusuke  Shirogami #2 Wa-Gyuto 240mm - 3.8mm

Sakai Yusuke Swedish Stainless Steel Nakiri 165mm - 2.0mm

Sakai Yusuke Shirogami #2 Wa-Gyuto 210mm - 2.2mm

Sakai Yusuke  Swedish Stainless Steel Sujihiki 270mm - 2.3mm

Sakai Yusuke Ginsanko Yanagiba 300mm - 4.1mm

Sakai Yusuke Forged Ginsanko ( Wa-Gyuto 210mm - 2.5mm

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

MichaelD

Konosuke Swedish Stainless Wa-Gyuto 240mm - 1.49mm

Suisin Inox Honyaki Wa-Gyuto 240mm - 1.54mm

Takayuki Grand Chef Wa-Gyuto 240mm - 1.54mm

Yamamoto "Ei" Swedish Steel Wa-Gyuto 240mm - 1.66mm

Tadatsuna Inox Wa-Gyuto 240mm  - 1.73mm

Ichimonji Inox Wa-Gyuto 240mm - 1.78mm

Kikumori/Ichimonji Molybden Wa-Gyuto 240mm  - 2.25mm

P.S Kikumori przy Konosuke wydaje się być strasznym grubasem  8D Tyle ze to raczej przeciętna grubość ostrza jak na gyuto 240mm

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

MichaelD

Suisin Inox Honyaki Wa-Gyuto 270mm

Hattori FH Series Gyuto 270mm - 2.5mm

Tadatsuna Inox Wa-Gyuto 270mm  - 2.07mm

Mizuno Tanrenjo Akitada Hontanren Stainless Wa-Gyuto 270mm - 2.3mm

MichaelD

Fallkniven K1( po pocienianiu ostrza) - 2.54mm  x 46mm

Od lewej:
Akifusa Gyuto 240mm - 3.04mm,  Henckels Twin Cermax Gyuto 240mm - 2.2mm, Ryusen Blazen Series Gyuto 240mm - 2.79mm

Od Lewej:
Yoshikane Wa-Gyuto 240mm - 4.82mm, Aritsugu A-Type Wa-Gyuto 270mm - 3.0mm(szlif przerobiony na jednostronny) , Tadatsuna Wa-Gyuto - 2.07mm

Kumadori/Minamoto Kotetsu Santoku 178mm -

Ashi Hamono Stainless Wa-Petty 120mm - 1.75mm x 23mm

Zakuri Aogami Super Wa-Gyuto 240mm -3.75mm x 50mm

Zakuri Aogami Super Kurouchi Wa-Gyuto - 240mm - 4mm x 49.75mm

Zakuri Aogami #1 Kurouchi Wa-Gyuto 240mm - 4.25mm x 48mm

MichaelD

Od lewej: Sakai Yusuke Swedish Steel Gyuto 240mm,  Sakai Yusuke Swedish Steel Gyuto Wa-Gyuto 240mm

Od lewej: Sakai Takayuki Grand Cheff Wa-Gyuto 240mm,  Sakai Yusuke Swedish Steel Gyuto Wa-Gyuto 240mm

Od lewej: Hiromoto AS Gyuto 240mm -2mm   Hiromoto AS Gyuto 270mm - 2mm

Ryusen Blazen Series Gyuto 210mm

Ryusen Blazen Series Gyuto 240mm

Konosuke Shirogami #2 Wa-Sujihiki 270mm - 2.25mm x 32.5mm

Konosuke Stainless Wa-Sujihiki 270mm -  2.25mm x 31.5mm

Ashi Hamono Stainless Honesuki 150mm - 2.3mm x 41mm

Od lewej:  Yoshikane Hammer Finished Wa-Gyuto 240mm - 3.5mm x 47.6mm , Sakai Takayuki Grand Cheff Wa-Gyuto 240mm - 2.0mm x 52mm, Artisugu A-Type Wa-Gyuto 240mm - 2.4mm x 44.5mm

MichaelD

Monzaburo Aogami Honyaki Sakimaru Takohiki 300mm  -  3mm

Shigefusa Yanagiba Kitaeji Wide Blade 240mm - 4mm

Zakuri Aogami Super Funayuki 165mm - 3.5mm x 45.5mm

Zakuri Aogami #1 Funayuki 165mm - 3.5mm x 41.5mm

Od lewej: Ikkanshi Tadatsuna Shirogami Wa-Gyuto 240mm - 2 mm x 49mm , Murray Carter HG Shirogami (lamiat w stali nierdzewnej) Wa-Gyuto 240mm  - 1.5mm x 46mm

MichaelD

Takeda Aogami Super Wa-Gyuto 218mm

Tanaka Ginsanko Wa-Gyuto 210mm

Murray Carter KU Funayuki 5.3 Sun

Watanabe Blade Wa-Santoku 165mm

Tojiro DP Gyuto 240mm

Hiromoto Aogami Super Santoku 190mm

Suien Virgin Carbon 220mm - 2.5mm x 112mm

Aristugu A-Type Wa-Gyuto 240mm

Watanabe Blade Pro Aogami #2 Wa-Gyuto 240mm - 3mm x 55mm

Shimatani Yanagiba 210mm

Takeda Hamono Yanagiba 270mm

Haiku Nakiri 180mm

Sugimoto Sujihiki 270mm

Suisin Dreamcraft Mukimono/Kiritsuke 240mm - 3mm

MichaelD

Monzaburo Shirogami #2 Honyaki Wa-Gyuto 240mm - 3mm

Suisin Kiritsuke

Aritsugu Blackish Finish Deba 120mm - 6mm

Aritsugu Blackish Finish Thin Deba 210mm - 4mm

Ikkanshi Tadatuna Double Beveled  INOX Deba 210mm - 6mm

Ikkanshi Tadatuna Shirogami #2 Mioroshi Deba 210mm  - 6mm

Monzaburo Shirogami #2 Mioroshi 210mm - 5mm

Monzaburo Sakimaru Takohiki Aogami Honyaki 300mm - 3mm

Monzaburo Salmon Deba 240mm - 5mm

Toshiyuki Kurouchi Mioroshi Deba 240mm - 6mm

Aritsugu Blakish Finish Deba 180mm - 8mm

MichaelD

Yamawaku Wa-Gyuto 210mm - zaraz przy rękojeści - 4.78 mm, 20mm od rękojeści - 3.00 mm, 50mm od rękojeści 2.21 mm  x  50mm

Yamawaku Deba 165mm

Yamawaku Santoku 165mm

Od lewej: Hiromoto Aogami Super Gyuto, Artisugu A-Type Wa-Gyuto

Od lewej: Hiromoto Aogami Super Gyuto, Yamawaku Wa-Gyuto

Od lewej: Masamoto VG-10 Gyuto 240mm, Hiromoto Gin-3 Gyuto 240mm

Tojiro DP Gyuto 240mm

Od lewej: Togiharu Inox Stainless Moly Gyuto 240mm, Hiromoto Shirogami #2 Gyuto 240mm, Masamoto HC Virgin Carbon Gyuto 240mm, Sakai Yusuke Sweden Stainless Steel Gyuto 240mm

Watanabe Blade Aogami Super (laminat, plaży wykonane z stali nierdzewnej wykończenie typu Kurouchi) Nakiri 180mm.

Shigefusa (Tokifusa Iizuka) Kurouchi Nakiri 165mm

MichaelD

Shigefusa (Tokifusa Iizuka) Kasumi Wa-Gyuto 240mm - 4mm

Mizuno Tanrenjyo Ao Hagane Deluxe Series Yanagiba 270mm - 3.34mm-4.12mm x 31.7mm-33.34mm.

Hattori KD-30L Petty 150mm - 2mm

Takeda Aogami Super Banno-Kobunkabocho 120mm

Moritaka Hamono Supreme Nakiri 170mm

Glestain Western Deba 200mm - 3.3mm

Masamoto Shirogami Fuguhiki 240mm

Masahisa Aogami Damascus Mioroshi 240mm

Hattori KD-33 Gyuto 240mm - 3mm

Moritaka Hamono Aogami Super Wa-gyuto 240mm

Moritaka Hamono Chuka Bocho 225mm

MichaelD

Vick

- Zest (ceramiczny): 1,95 x 31 mm
- KAI Shun Wasabi Santoku: 1,95 x 46 mm
- Yahoo Marchewka 125: 2,3 x 31 mm

Wszystkie pomiary własne, bezpośrednie, suwmiarką VIS.

rak

HATTORI Petty---130mm głowni (po ułamaniu szpica) X27 X2

TOIJRO DP F-332---180mm głowni X43 X2

SPYDERCO santoku 170mm głowni X54 X 1,7

KASUMI Titanium Chef nr 22020---200mm głowni X43 X2,5

KASUMI Titanium Paring nr 22008---80mm głowni X21 X 1,5

EDIT: Poprawiłem linki

MichaelD

Yoshikane Damascus Aji Deba 127mm

Glestain Gyuto 240mm

Suisin Momiji Funayuki 195mm

Asai Damascus Nakiri 170mm

Nenohi Wa-Kiritsuke 270mm

MichaelD

Shigefusa (Tokifusa Iizuka) Suminagashi Nakiri 165mm

Mizuno Tanrenjyo Akitada Ao Hagane DX Fuguhiki 240mm

Masamoto Honyaki Gyokuhakuko HS Yanagiba 300mm

Masamoto HonKasumi Hassouuchi Gyokuseikou KH Yanagiba 300mm

Jyunichi Takagi Honyaki Usuba

EDIT: Większość zdjęć które tutaj wrzuciłem zostały skompresowane, wyostrzone i zmienione na czarno białe, tak aby jak najszybciej się wczytywały. Jeśli ktoś chce zdjęcia przed tą obróbką, proszę o kontakt.

apss

tyle udalo mi sie zrobic, jeszcze dorzuce wymiary, z fotek nie jestem zadowolony, poprawie je przy okazji stawiajac aparat na statywie i wybierajac wyzsze wartosc przyslony

KAI Pure komache 2 chef knife

BRKT Santoku

Yahoo

Cold Steela nie da rady tak fotnac :

Zwilinga  tez nie :

daj mi bussiaka na dobranoc ;)

sprzedam  noze

MichaelD

Od lewej: Bob Kramer Meji Line Gyuto 263mm, Masamoto Honyaki Shirogami Wa-Gyuto 265mm, Devin Thomas Mid-Tech AEB-L Wa Gyuto 270mm

Ichimonji-Mitsuhide TKC Gyuto 240mm

Suisin Inox Honyaki Yanagiba 270mm

Korin Ginsanko Deba 165mm

Kikuichimonji Shirogami #1 Honyaki  Gyto 275mm (rękojeść z poroża) - 4mm  x 54mm

Nenox S-1 Sujihiki 285mm

Shigefusa KU Nakiri 165mm

Watanabe Blade Wa-Gyuto 240mm - 55mm

Carter Cutlery  SFZG Funayuki 6.7sun/203mm

MichaelD

Od lewej: JCK Original VG-10 KV-6 Gyuto 240mm -  2.2mm, Ikkanshi Tadatsuna  Inox Wa-Gyuto 240mm

Od lewej: JCK Original VG-10  KV-8 Wa Gyuto 240mm - 2.2mm, Ikkanshi Tadatsuna  Inox Wa-Gyuto 270mm

Yoshikane Wa-Gyuto 240mm

MichaelD

Od lewej: Togiharu Hammered Texture Damascus Gyuto 240mm, Mundial (zmodyfikowany) 240mm,  Honsho-Kanemasa E-series Gyuto 270mm.

Od lewej: JCK CarboNext Gyuto 240mm, JCK Kagataki VG-10 Gyuto 240mm

JCK CarboNext Gyuto 240mm

JCK CarboNext Gyuto 270mm

Od lewej: Hiromoto AS Gyuto 270mm, JCK CarboNext Gyuto 270mm

Sakai Yusuke Wa-Gyuto 240mm

SMF spam blocked by CleanTalk