Żegnamy Jumbo i Testrala

Reklama

rębacz

Zaczęty przez Jam Lasica, 06-07-2010, 18:35:26

Jam Lasica

potrzebny nóż, którego najbardziej hardcorową funkcją będzie rąbanie gałęzi :special: . Musi też jednak nadawać się do przygotowywania posiłków w warunkach polowych :D. Cena... to jest problem. W zależności od funduszu jaki uda mi się zebrać proszę o propozycje do 150zł :frown: oraz do 300zł  :D .

Niedawno czyściłem klawiaturę. Okazało się, że i ona zawiera śladowe ilości orzechów. ;]

elkrakerso

Jak duży rębacz w tej kasie to Ka-bar Large Heavy Bowie ale to przygotowywanie posiłków w warunkach polowych... znaczy jak oprawianie mamuta to ok... :)

Mine is Strength... and Lust... and Power!

Jam Lasica

Cytat: elkrakerso w 06-07-2010, 18:50:58

Jak duży rębacz w tej kasie to Ka-bar Large Heavy Bowie ale to przygotowywanie posiłków w warunkach polowych... znaczy jak oprawianie mamuta to ok... :)

mamuta może nie ale kiełbaskę itp. :D przygotowywanie posiłków to tak w cudzysłowie. Chodzi raczej o pokrojenie pomidorka itp.

edit. proszę podać przybliżoną cenę jeśli można :)

Niedawno czyściłem klawiaturę. Okazało się, że i ona zawiera śladowe ilości orzechów. ;]

łuki

Rozważałeś opcję toporek + jakiś duży victorinox ?

Jam Lasica

Cytat: łuki w 06-07-2010, 18:54:38

Rozważałeś opcję toporek + jakiś duży victorinox ?

nie rozważałem ale rozważę ;) proszę jednak o dalsze propozycje  ;P

łuki

Cytat: Jam Lasica w 06-07-2010, 19:00:24

nie rozważałem ale rozważę ;)

W takim razie przy budżecie 150 zł ja bym postawił na :

http://www.husqvarna.com/pl/landowner/accessories/tools/narz-dzia-do-pracy-w-lesie/toporek/  + Victorinox Nomad  (używany w bardzo dobrym stanie spokojnie kupisz za ~50 zł - np tu 55 : http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,87781.0.html )

Przy budżecie 300 zł można pomyśleć o jakimś folderze zamiast Vicka ew. zakupić mniejszego vicka (otwieracze, korkociąg itp się przydają ) + folder (np. Rat 1, kershaw ener-g2 , spyderco tenacious ) 

Jam Lasica

Cytat: łuki w 06-07-2010, 19:12:25

Przy budżecie 300 zł można pomyśleć o jakimś folderze zamiast Vicka ew. zakupić mniejszego vicka (otwieracze, korkociąg itp się przydają ) + folder (np. Rat 1, kershaw ener-g2 , spyderco tenacious )

mały vicek (ranger) i folderki  są już u mnie więc zakup kolejnych raczej mija się z celem

łuki

Cytat: Jam Lasica w 06-07-2010, 19:34:07

mały vicek (ranger) i folderki  są już u mnie więc zakup kolejnych raczej mija się z celem

tym bardziej polecam kupno toporka / małej siekiery

AxM

adonay

powitał

Boker Magnum Camp

pozdro

Nie lubię noży...zwłaszcza Seben..........ZMIENIŁEM ZDANIE, SEBENZA JEST COOL!!!...ale i tak sprzedałem...

ArooN

A może jakąś małą siekierkę i małego vicka? Np. Fiskars Handy 600 i Victorinox Hiker lub jakiś większy blokowany np. Forester.
Jeżeli będziesz taki zestaw stosował zgodnie z przeznaczeniem (nie będziesz rzucał siekierką), to powinien ci długo posłużyć.

LUCYFER

A może zestawik mory?, siekierka i nóż, 155 zeta z kurierem.

Wzywam posłańców przeznaczenia! - niech uderzą z ponurym zachwytem w ofiarę, którą wybrałem. Milczący jest ten ptak, co żywi się mózgiem tego, co mnie prześladuje, a jego  agonia niech odbędzie się w skomleniu i bólu, i niech będzie to ostrzeżeniem dla tych, co mego jestestwa nienawidzą...

porcelanowy

POwitoł

Hmmm, do zabicia tak. Do oprawiania już nie. Przy nożu takiej wielkości byłyby problemy z np. wycięciem odbytu.
;) A do rąbania jak najbardziej :) Przyciąć w miarę precyzyjnie patola też, ale kuchenne sprawy to nie jego domena.

elkrakerso

Cytat: porcelain w 07-07-2010, 08:34:18

Przy nożu takiej wielkości byłyby problemy z np. wycięciem odbytu.

Nie wiem, nigdy nie wycinałem mamutowi odbytu ;P
Mine is Strength... and Lust... and Power!

yetisize

Cytat: elkrakerso w 07-07-2010, 12:38:39

Nie wiem, nigdy nie wycinałem mamutowi odbytu ;P

NIEEE?
No co Ty, nie przyznawaj się, bo to siara...  :D

Sprzedam:

Noże
Mac Mini

kezsel

Cytat: Jam Lasica w 06-07-2010, 18:35:26

potrzebny nóż, którego najbardziej hardcorową funkcją będzie rąbanie gałęzi :special: . Musi też jednak nadawać się do przygotowywania posiłków w warunkach polowych :D. Cena... to jest problem. W zależności od funduszu jaki uda mi się zebrać proszę o propozycje do 150zł :frown: oraz do 300zł  :D .

Zobacz u Tlima tam napewno coś znajdziesz :D

WojaK

a ja zaproponowałbym do wyrębu gałęzi crkt m60-14 obojętnie jaka głownia ale ja mam tanto i działa bez zarzutów :D

W imieniu wytwórni filmowej "Wild Mountain"i"Wieczorek Expeditions Team" zapraszam do oglądania filmów i seriali o tematyce Survivalowej, Turystycznej i Ekspedycyjnej.
Wszystkie nasze filmy znajdziecie na www.wildmountain.republika.pl oraz www.extreme-survival.pl Posiadamy kanały na "FB" i "YT"

Jam Lasica

A co z CS Bushman i GI Tanto??

Muchomoor

Śmiechem-żartem ale używałem go przez jakiś czas jako jedynego kuchenniaka w akademiku..czyli w warunkach polowych  ;P

Co do bushmana i GI tanto - z tych dwóch lepiej bushman, geometryczne tanto nie jest wielce praktyczne. No i z bushmana możesz zrobić dzidę i upolować mamuta. A potem wykroić mu odbyt. Minusem jest metalowa rękojeść - średnio wygodna.

Najlepiej zakup siekierę +mora/victor/ ew. pikutek jak tylko do żarcia.

Ankh

Też myślę, że zestaw mory to najlepsza propozycja. Toporkiem porąbiesz kilka razy wydajniej i zostanie jeszcze świetny nóż. :P