Żegnamy Jumbo i Testrala

Reklama

victorinox Atlas/Locksmith

Zaczęty przez Ohio, 09-07-2010, 09:07:32

Ohio

hej

takie małe pytanko czy istnieją jednoręczne wersje tych scyzoryków???

bo chce jednego z nich zakupic w niedalekiej przyszłości a wolałbym wersję OH

z góry dzieki za odp.

Ohio

SPRZEDAM tanio Victorinox Farmer
link:http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,106184.new.html#new

Serdecznie zapraszam do kupna!!!

albercik

Nie, żaden scyzoryk Victorinoxa z blokadą suwakową nie jest OH.

Edzia: sorki Locksmith blokowany jest linerem, ale nie ma go w wersji OH.
Możesz spróbować go przerobić w serwisie w W-wie na Ptasiej.

Ohio

albercik

już poprawiłem, sam się zreflektowałem :D

Ohio

będzie ciężko bo ja ze śląska :frown:  mam vica OH czy da się po prostu wymienic ostrza??

albercik

Cytat: Ohio w 09-07-2010, 09:24:22

będzie ciężko bo ja ze śląska :frown:  mam vica OH czy da się po prostu wymienic ostrza??

Pewnie że da, ale żeby rozebrać Vicka musisz usunąć łby nitów (zeszlifować je lub rozwiercić) a do montażu musisz mieć nowe nity.
IMHO najlepiej zlecić to serwisowi.

Obrócz głowni wydaje mi się, że trzeba będzie przełożyć jeszcze slipjoint i liner, bo w wersji OH i dwuręcznej są różne.

Ohio

Dzieki za pomoc kurcze chciałbym dodatkowo mieć jeszcze kombinerki w moim MWCH :dodge:

czy trudno jest rozłożyć i złożyć vica???

PS. czy są jeszcze inne serwisy wykonujące takie podmiany??

albercik

Możesz zapytać w Swiss Bianco, ale do nich masz trochę dalej niż do Warszawy :D

Ohio

a czy w tym sewisie w Warszawie można dodatkowo dodawać warstwy narzędzi czy tylko wymieniać np. piłe na nożyczki itp.??

Edzia/ dla posiadaczy tych victorinoxów:  czy można otworzyć narzędzia (np. ostre itp) w rękawicach(zimowych itp.)??

demon

Przrzecież to scyzoryk - zamknięte nadrzędzia trzymane są przez tą samą sprężynę która trzyma je otwarte. Może z mniejszą siłą (nie sprawdzałem). W rękawicach będzie problem. Nie wiem może wybierasz się na K2 i ma to dla ciebie znaczenie ;) ale dla przeciętnego człowieka w zasadzie nie ma.

Chwilowo nie mam czasu. Takie tam, różne...

Tu wrzucić jakiś mądry / szokujący cytat - najlepiej po angielsku lub po łacinie, ewentualnie nazwę zespołu o którym nikt nie słyszał.

albercik

Cytat: Ohio w 10-07-2010, 09:16:43

a czy w tym sewisie w Warszawie można dodatkowo dodawać warstwy narzędzi czy tylko wymieniać np. piłe na nożyczki itp.??

Technicznie pewnie mogą pod warunkiem posiadania części (jakby co to można dać im dawce ;)), pytanie tylko czy mają do tego prawo i chęci.
Cytat: Ohio w 10-07-2010, 09:16:43

Edzia/ dla posiadaczy tych victorinoxów:  czy można otworzyć narzędzia (np. ostre itp) w rękawicach(zimowych itp.)??

Ostrze OH otwiera się bez problemu w rekawicach, na stronie Victorinox jest nawet filmik jak robi to strażak używając RescueToola.
Podobnie jest z ostrzem do przecinania pasów, piłką do drewna (zwłaszcza w modelach 111mm), piłką go szyb, kombinerkami w modelu 91mm oraz korkociągiem/philipsem.

Ohio

no że OH to wiem :grin: ale czy w Atlasie?Locksmith'ie się da??(ostrze)

sorki nie doczytałem.

Demon a sprawdzałeś czy tak zakładasz??

albercik

Cytat: Ohio w 10-07-2010, 09:42:45

no że OH to wiem :grin: ale czy w Atlasie?Locksmith'ie się da??(ostrze)

Zależy w jak grubych rękawiczkach. Ja w windstoperowych ze wzmocnieniami na paluchach mogę to zrobić ze zwykłym ostrzem (sprawdziłem na Outriderze i Foresterze). Blokadę też da się zamknąć.

demon

Nawet nie próbowałem nie mam rękawiczek z paznokciami :(

Piszę o ostrzach "nie OH" typu otwieracz, szydło itp.

edit. sorry fota z kamerki

jak widać rowki małe i blisko krawędzi/okładek

Tu wrzucić jakiś mądry / szokujący cytat - najlepiej po angielsku lub po łacinie, ewentualnie nazwę zespołu o którym nikt nie słyszał.

albercik

Cytat: demon w 10-07-2010, 09:54:48

Nawet nie próbowałem nie mam rękawiczek z paznokciami :(

Piszę o ostrzach "nie OH" typu otwieracz, szydło itp.

Te rękawice nie mają "paznokci", to tylko wzmocnienia aby nie przecierały się w tych miejscach.
IMHO nacięcie w ostrzu dwu ręcznym 111mm Vicka jest niepotrzebne. Da się je bez problemu otworzyć chwytając za głownię, coś jak w Gatorze, choć niestety nie samym kciukiem.

demon

Cytat

Da się je bez problemu otworzyć chwytając za głownię, coś jak w Gatorze

Chyba nie byłem na tej lekcji ... siędzę i kombinuję ... jak ?

albercik

Cytat: demon w 10-07-2010, 10:05:21

Chyba nie byłem na tej lekcji ... siędzę i kombinuję ... jak ?

Chwyć kciukiem i palcem wskazującym za głownię na wysokości nacięcia. Z obu stron ostrza. Ja tak mogę z Foresterem i Outriderem.

Edzia/ w rękawicach tak samo :D

demon

Ni hu ja ... mam Nomada -jest lżejszy może w cięższych sztuczka zadzaiła. Druga sprawa - mam problem z utrzymaniem noża w ręce podczas machania - znimnymi, mokrymi, tłustymi, upapranymi juchą smoka  itp. napewno bym nie utrzymał.

albercik

Machasz? Nie zrozumielismy się. Nie otwieram ostrza Outridera/Forestera jedną łapą podrzucając nóż. Otwieram go w rękawicach lub bez nie używając nacięcia pod paznokieć. Kciukiem i palcem wskazującym chwytam z obu stron za głownię, drugą ręką trzymam Vicka i otwieram go. Dwuręcznie.
Ohio pytał się czy da się otworzyć zwykłe ostrze w rękawicach. Nie pytał się czy się je da otworzyć jedną ręką.

demon

A to przepraszam - w samochodzie mam rękawiczki sprawdzę i opiszę co mi wyszło.