Reklama

Megalodon.

Zaczęty przez Silurus, 21-07-2010, 19:27:11

Silurus

Witajcie.

Dni takie jak dzisiejszy nie zdażają się za często... Dziś dwie odsłony  ;)

Przedmiotem niniejszej jest nóż - Megalodon.

Nóż ten dedykowany jest pracy w tuszy.
Jeleń... dzik... łosoś... z myślą o sprawianiu mięsiwa został stworzony, stąd również drapieżne imię.

Na fotografiach powyżej ukazałem go w ujęciu od góry.
Pozwala to dostrzec zbieżny profil gdzie od 4 mm na końcu rękojeści zwęża się do 0,8 mm na czubku.

Co zyskujemy dzięki temu ?
Po pierwsze wyważenie które tu oferuje środek ciężkości pod palcem środkowym. Nóż jest dzięki temu szybki w łapie i pracuje się nim zdecydowanie wygodniej (lżej i łatwiej).
Po drugie elastycność klingi. Dzieki takiemu profliowi nóż posiada na odcinku 30% długości swojej klingi ( licząc od czubka) elastyczność pozwalającą na odgięcie od osi ok. 7mm (7 mm łącznie... troszkę w lewo i troszke w prawo). Jest to niezwykle ważne przy wycinaniu kości (oddzielaniu mięsa).

Rękojeść umożliwia sprawne operowanie klingą  :)

Posiada fakturowanie umożliwiające sprawny chwyt przy dłoni śliskiej, mokrej. Wiadomo że czynności dedykowanych temu nożowi nie da się przeprowadzić na sucho...

Jak leży w dłoni ?

To jest poezja... wizualnie może wydać się niektórym nieco kontrowersyjny... jednak w dłoni wszelkie wątpliwości znikają... a co zostaje ?
Błogi, pełnen spełnienia uśmiech  :)

Garstka parametrów:

ov. 285
gr. klingi przed rękojeścią 2,2
wysokość klingi przed rękojeścią 44
dł. klingi 171 (max)
dł. klingi 153 (min)
dł. krawędzi tnącej 176
Stal Bohler K110SE (D2)
61 hrc. - IMP (wymrażana).
okładziny z mikarty czekoladowo - pomarańczowej  ;-)

Pozdrawiam Was - Silurus.

Trudno powiedzieć dlaczego, ale ofiara hipnotycznie urzekającego majestatu pustyni, kosmicznej pustki i martwej ciszy, tak głębokiej, że słychać własny oddech i bicie serca, nie ma innego wyboru: nie oprze się wyzwaniu i w poszukiwaniu absolutu dodającego życiu smaku, zawsze tam wróci.

maba

Ale kosmos. Cudo! 8D

Silurus

Cytat: maba w 21-07-2010, 19:30:32

Ale kosmos. Cudo! 8D

Również uważam że projekt jest więcej niż udany  ;)

Pozdrawiam Cię  - Silurus.

Trudno powiedzieć dlaczego, ale ofiara hipnotycznie urzekającego majestatu pustyni, kosmicznej pustki i martwej ciszy, tak głębokiej, że słychać własny oddech i bicie serca, nie ma innego wyboru: nie oprze się wyzwaniu i w poszukiwaniu absolutu dodającego życiu smaku, zawsze tam wróci.

Kagemusha

8o
kopara mi opadła, z takim wyglądem i parametrami ostrza to mięso samo spiernicza z tuszki zapewne  :kopara:

slice of life
Obecne EDC: MT Scarab, Camillus CQB1, LM Surge, Olight i3 EOS, Victorinox Compact

Silurus

Miło że zabrałeś głos w wątku  :)

W istocie. nóż ten jest sprawnym wycinaczem przydatnych fragmentów   :)
Wygląd zaś jest adekwatny do właściwości  :D

Pozdrawiam Cie  - Silurus.

Long Tom

Jak wszystkie Twoje projekty jest doskonale przemyślany, a przy tym jedyny w swoim rodzaju. Chylę czoła.

Pozdrawiam LT
Long Tom Custom Sheaths
http://www.knives.pl/forum/index.php/board,190.0.html

Silurus

Dużo ciepłych słów  :)
Nie mam pewności czy na wszystkie zasłużyłem ?

Wiem jedno że staram się poszukiwać... formy i treści...

Zastosowanie noża determinuje jego formę jak chociażby w Santoku.
Jednak są noże które są kolejnym szczeblem w drabinie rozwoju i tu - Megalodon.
Oczywiście jest to moja ocena i piszę o własnych odczuciach.

Cieszę się że dostrzegasz jego niecodzienność i że zechciałeś zabrać głos w wątku.
Jest to dla mnie ważne. Gdyż poza własnym wyobrażeniem o projekcie liczy się dla mnie Wasz głos.
Oczywiście cennniejszy jest głos użytkownika.
Aby jednak noże powstawały... nowe noże, musi być sprzężenie zwrotne.
Chcę, powinienem wiedzieć gdzie jestem.
Czy zamysł nie jest zbyt śmiały... a może zbyt zachowawczy...
Ja, jako twórca mogę błądzić w maliźnie własnych kreacji, wyobrażeń.
Głos tylu doświadczonych forumowiczów pozwala znależć wypadkową którą uwzględnić należy.

Przeto dziekuję Wam za udział w tym wątku - Silurus.

Mikko

To chyba nóż do oprawiania, ale dla Predatora. :D

Silurus

Cytat: Mikko w 22-07-2010, 21:46:38

To chyba nóż do oprawiania, ale dla Predatora. :D

Myślę że w przypadku który przywołałeś istotny jest rozmiar dłoni/łapy  :D
Gdybu ciut przedłużyć... coś mogłoby się z tego wyłonić.

Nie mam pojęcia jak zainteresować twórców filmowych swoimi projektami.
Uważam jednak że jest to wyzwanie niezwykłe.
Zwłaszcza do takiego filmu jak Predator.

Wracając na grunt rodzimy.
Oczywiście nóż ten służyć może jako fighter... ale to jak każdy nóż (prawie).
Faktem jest, że ten projekt posiada pewne predyspozycje zarówno na polu merytorycznym jak i szeroko pojętego PR.  :D

mi174

Kurna ale odjazd, dawno takiego fajnego kształtu nie widziałem  8D

Silurus

Cieszę się że przypadł Ci do gustu - również uważam że jest niecodzienny  ;)

Mam w zanadrzu kilka projektów które odbiegają od szeroko rozumianej klasyki  :P
Niebawem postaram sie ukazać conieco  ;)

WojaK

Jest w tym trochę jaj i trochę sztuki, ale wykonanie fajne :D Pogratulować

W imieniu wytwórni filmowej "Wild Mountain"i"Wieczorek Expeditions Team" zapraszam do oglądania filmów i seriali o tematyce Survivalowej, Turystycznej i Ekspedycyjnej.
Wszystkie nasze filmy znajdziecie na www.wildmountain.republika.pl oraz www.extreme-survival.pl Posiadamy kanały na "FB" i "YT"

KamilD

Panie, wszystko fajnie, ale dla czego praktycznie żaden z Twoich noży nie ma widocznych linii ani wyjść szlifu ? Według mnie nóż wygląda na "wybrakowany".  ;-)

Tymon25

Piekny,napewno zda egzamin przy oprawie mieska,czy filetowaniu rybki.

GepardCzester

:)

"Nie ma to, tamto"

Player

Cytat: KamilD w 04-09-2011, 19:42:46

Panie, wszystko fajnie, ale dla czego praktycznie żaden z Twoich noży nie ma widocznych linii ani wyjść szlifu ? Według mnie nóż wygląda na "wybrakowany".  ;-)

Coś Silurus o tym tu wspomina..

http://forum.knives.pl/index.php/topic,67491.msg341652.html#msg341652

.
.
.
.

rafnov

SMF spam blocked by CleanTalk