Reklama

druid v.1 - pierwszy własnoręcznie wykonany nóż

Zaczęty przez bombadil, 03-08-2010, 18:36:05

bombadil

Witam, na początku chciał bym się przywitać, zawżdy jest to moja pierwsza wiadomość na tym zacnym forum, i przedstawić waćpanom mój pierwszy nożyk ;-) . Od pewnego czasu dręczyła mnie chętka na spłodzenie jakiegoś ostrza, po pewnych przygotowaniach zabrałem się do roboty. I tak oto lejdys end dżentelmens po 3 dniach nielichego wysiłku powstało takie cuś  :special:.

Uploaded with ImageShack.us

No, to teraz parę słów na temat wykonania, najpierw wyciąłem pożądany kształt z resora ( po uprzednim wyprostowaniu oczywiśćie :D)

Uploaded with ImageShack.us potem z niemałym trudem wyprowadziłem jako taki szlif

Uploaded with ImageShack.us i wypolerowałem, po tych zabiegach wziąłem się za trawienie w chlorku żelaza  

Uploaded with ImageShack.us , na koniec hartowanie, delikatne odpuszczanie i oplot rękojeści ,z "wisienką " w postaci koralika z sardonyxu. Nożyk wydaje się surowy, ale o taki właśnie efekt mi chodziło :D, w końcu nie bez powodu nazywa się druid .A teraz to co każdy lubi najbardziej, możecie mnie zjechać w imię konstruktywnej krytyki :P A, bym zapomniał, mam 15 lat, więc póki co jeszcze jestem "gołowąs" w sprawach najfmejkingu  :frown:

Bródkes

Popraw linki, bo zdjęc nie widać.

Edit. Sorki, jedno widzę. Szczerze bardzo ładny jak na pierwszy nóż i kt ładna.  ;)

bombadil

dzięki  ;-)

ed: zdjęcia poprawione
ed2: zdjęcia poprawione

kosma

paproch

Za rękawiczki przy kątówce zaraz Cię zlinczują  ;-)

By z krwi naszej życie wzięła Ta
Co jeszcze nie zginęła

rybak

Cytat: bombadil

ed: zdjęcia poprawione

Nie - zobacz sobie regulamin, II.2.
Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

bombadil

Trollsky

fajny zwierzak, i patyk naostrzy, przetnie sznurek, konserwe otworzy - nic tylko isc na dobe do lasu z nim ;)

Ludzie wybaczą Ci wszystko, oprócz tego ze Ci coś wyszło.

Kagemusha

jak miał być surowy to się udał  :)
Oplot jest dostatecznie wygodny?
Pochwiszcze jakieś do tego będzie?

slice of life
Obecne EDC: MT Scarab, Camillus CQB1, LM Surge, Olight i3 EOS, Victorinox Compact

bombadil

Oplot daje radę, choć klasycznej rękojeści pod względem wygody nie dorówna, jednym słowem nie jest źle. Pochewka będzie na pewno, niestety muszę się zaopatrzyć w materiał, z którego ją wykonam.   

Kagemusha

slice of life
Obecne EDC: MT Scarab, Camillus CQB1, LM Surge, Olight i3 EOS, Victorinox Compact

kezsel

Widać że wiesz czego chcesz :D jak na pierwszy całkiem fajny, czekamy na następne :D Powodzenia

kosma

Dzięki za foty w łapie, jako że mam chude palce to mnie by najpewniej ten dynks gryzł w "przestrzeń międzypalcową" ale nie ja będę używał. Jak na pierwszy nóż to imo jesteś mega eMCe czekam na następne wyroby. 

rybak

Cytat: bombadil

ed2: zdjęcia poprawione

Udzielam Ci pisemnej pochwaly :)

On topic - fajna esencja noza.

Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

cat

8D ! Zdolną mamy młodzież  :?
Się ucz i rozwijaj ;>

Profesor

Fajniutki
Ja kończę swój i nawet się nie umywa, gratulacje!

Nie bardzo tylko rozumiem dlaczego wytrawiłeś napis "kos" skoro nazywa się druid a ty
bombadil. Zmienia właściciela czy miał mieć inna nazwę? Jak moi kumple się dowiedzieli jakie mam hobby od razu zamówili kilka, ale same blanki do rzucania nawet ich nie będę wrzucał.

Jeszcze raz gratuluję i zazdroszczę

Come to the Darkside - We have cookies!

rangy67

Bardzo sympatyczny nożyk na pierwszy rzut oka kojarzy się (mnie przynajmniej) ze Striderem MFS...gratulacje. :) Zrobiłbym tylko oplot rękojeści z czegoś grubszego:grubsza linka ew.paracord to by zdecydowanie poprawiło chwyt(wygoda).

.....i po sześciu dniach tworzenia Bóg usiadł by.....siódmego wymyślić Sebenze.

bombadil

Cytat: Profesor w 04-08-2010, 10:00:10

Nie bardzo tylko rozumiem dlaczego wytrawiłeś napis "kos" skoro nazywa się druid a ty
bombadil. Zmienia właściciela czy miał mieć inna nazwę?

Heh ten "kos" to taka jakby punca, a kos się wzięło stąd, że mam tak na nazwisko  ;-)

porcelanowy

Powitoł

Cytat: Trollsky w 03-08-2010, 21:17:30

fajny zwierzak, i patyk naostrzy, przetnie sznurek, konserwe otworzy - nic tylko isc na dobe do lasu z nim ;)

I rzucić nie strach, że okładziny odpadną ;)

Cytat: bombadil w 04-08-2010, 10:29:25

Heh ten "kos" to taka jakby punca, a kos się wzięło stąd, że mam tak na nazwisko  ;-)

A na imię Janek? Eee, rodzice by nie poszli na taką łatwiznę ;) :D
Fajny zmrol. Gratuluję :) Kątówką chyba najprzyjemniej uprawia się tzw. "najfmejkingowego fristajla" :D
Trzeba jednak uważać, bo stosunkowo szybko zbiera ;) Początek szlifu przy rękojeści też zaczynałeś kątówką?

bombadil

Hehe, na imię mi Marcin :D,a szlif był robiony w całości pilnikami  :P