Reklama

[minirecka] Boker - Magnum - Neck Flash

Zaczęty przez jaszczur, 14-08-2010, 13:46:42

jaszczur

Witam, jako że wpadł mi w ręce dosyć fajny neck, postanowiłem wrzucić trochę fotek i krótki opis, żeby było o nim jakieś info na forum.
Boker - Magnum - Neck Flash to nie sam Boker, tylko jak widać na pudełku "by Boker" czyli wiadomo o co chodzi. Ogólnie nie miałem jakiś niesamowitych oczekiwań jak go zamawiałem, tym bardziej, że zalicza się on do grona noży <100 PLN. Po prostu mi się spodobał, ładnie wygląda i ma fajną pochewkę. Co prawda mina mi trochę zrzedła jak sobie uświadomiłem że bezczelnie (ale to tak cholernie bezczelnie) zerżnęli rękojeść od BM Tether`a, natomiast jeśli chodzi o głownię to Tether moim zdaniem jest stylistycznym nieporozumieniem i Boker wypada pod tym względem o wiele lepiej (zaznaczam moim zdaniem).
Tutaj pierwowzór od BM:

Po rozpakowaniu paczuszki widzimy następujący zestaw: pudełko, jakiś tam papier i nożyk czyli bez fajerwerków.

Po dokładniejszym obejrzeniu oczywiście znalazłem asymetrię KT na czubki i przy rękojeści. Nie przejąłem się bo to tani nożyk a taki sam babol mi się trafił przy CRKT M21-02 i wtedy mnie to wkurzyło - co innego teraz :grin:. Mam słaby aparat i może nie być tego widać.

Nóż nie za bardzo chciał golić, ale po podostrzeniu na Turnbox`ie zaczął. Nie zaobserwowałem zjawiska tępienia ostrza przez pochewkę.
Generalnie nóż fajnie siedzi w łapie, nie ślizga się. Guma na rękojeści dobrze się trzyma, nie ma się do czego przyczepić. Pochewka ma imbusa do regulacji nie wiem jak to powiedzieć, siły z jaką kuleczka naciska na nóż trzymając go w pochewce :?

Nie wiem czy to standard, ale miło, że ktoś o tym pomyślał.

Jeśli chodzi o testy to nie robiłem nim nie wiadomo czego. Jabłko obrał, kiełbasę pokroił.

Zrobiłem nim drewienka do rozpałki ogniska. Po przygotowaniu "szczapek" zostały małe ślady na głowni (nożyk jest z 440):

Jak na necka to jest on dosyć spory, ale mi pasuje - nie noszę go na szyi tylko gdzieś leży pod ręką i dzięki wielkości można nim więcej zrobić.
Porównanie do Turnboxa:

i w ręce

Ogólne wrażenia biorąc pod uwagę jego cenę (79 PLN) oceniam na 5. Ot, taki nożyk, który można wrzucić do torby czy schowka w samochodzie żeby był pod ręką. I krótko mówiąc czegoś takiego szukałem :D

PS. Nie wiem czy to dobre miejsce i może ktoś stwierdzi że reklama, ale trudno: chcę podziękować SpecShop`owi za błyskawiczną realizację zamówienia. Nożyk miałem na drugi dzień w domu. Bardzo miło. Thx.

BM Gamer, Camillus 18508, Boker Magnum Neck Flash, Victorinox Spartan Lite, Leatherman Sidekick

Kagemusha

Spoko recka, dzięki  ;-)
z patentem do regulacji siły, z jaką pochewka trzyma nóż, wcześniej się nie spotkałem. IMHO ciekawy pomysł.

Aha, i jeszcze wymiary tego necka mógłbyś dodać. Taki ukłon w stronę leniwych  ;-)

slice of life
Obecne EDC: MT Scarab, Camillus CQB1, LM Surge, Olight i3 EOS, Victorinox Compact

jaszczur

Wymiary:
Długość całkowita: 165mm
Długość ostrza: 69mm
Grubość ostrza: 2,5mm

BM Gamer, Camillus 18508, Boker Magnum Neck Flash, Victorinox Spartan Lite, Leatherman Sidekick

jaszczur

Może ktoś się zastanawia jak wygląda nożyk bez gumy na rękojeści - porzucałem sobie nim o drzewo i guma się rozdarła. Ściągnąłem całkiem i wrzucam poglądowe foto:

porcelanowy

Powitoł
Wygląda jak blak przygotowany do oprawy :)
W Swarogu jest promocja na mikartę ;)

elkrakerso

Zgrabny nożyk. Taki fajterek mi się kojarzy  :grin:

Mine is Strength... and Lust... and Power!

jaszczur

Jeszcze nie wiem co z tym zrobię, może się uda jakiś oplot a jak nie to będę zgłębiał tematy rękojeści.
A nożyk rzeczywiście troszkę zadziorny, ale nie do przesady.

SMF spam blocked by CleanTalk