Reklama

Sanrenmu SRM763 - opis modelu/fotki

Zaczęty przez Garandal, 17-08-2010, 10:30:35

Garandal

Dane techniczne producenta:

BLADE STEEL   8Cr13MoV Stainless Steel (56-58HRC)
HANDEL SPEC   G10 Handle Scales, Reversible Tip-Up Pocket Clip, Lanyard Hole
BLADE LENGTH   2.55"           65mm
OPEN               6.14"          156mm
CLOSE             3.66"           93mm
WEIGHT           2.05oz         58g

Nozyk jest wykonany na wysokim poziomie. Zero BP i jakis niedorobek ;>. Jedynym mankamentem jest to, ze nozyk z poczatku dosc ciezko chodzil. Dopiero po ok pol godzinki zabawy (najprawdopodobniej podkladki obrobione po macoszemu, wyrobily sie jak nalezy) wszystko dociera sie i jest ok. Odpalenie z Axisa wymaga jednak mocniejszego wymachu, poniewaz lekkie ostrze nie chce samo "plynac". Natomiast otwieranie z kolka, to czysta przyjemnosc ;).

Szerokie ostrze z wysokim wkleslym szlifem ma bardzo dobre wlasciwosci tnace. Wystajace linery daja mozliwosc zamocowania linki paracordu na kilka sposobow.

Miedzy linerami jest jakis nieokreslony plastik w kolorze brazowym :dodge:.

Spasowanie zamknietego noza, jak widac na zdjeciu w zasadzie idealne.

Mimo niewielkich rozmiarow w rece lezy bardzo dobrze i pewnie we szystkich chwytach. Szorstka faktura G10 zapewnia dobry chwyt bez ryzyka wyslizgniecia sie noza z reki.

Axis chodzi dosc ciezko. Jak pisalem juz wczesniej Chinczycy stosuja chyba troche grubszy drut na sprezynki niz SOG/Benchmade, co przy niewielkim jej rozmiaze sprawia, ze ciezko chodza. Ze wzgledu na maly rozmiar noza podczas odblokowywania blokady czasem blokujemy kolek z prawej strony palcem wskazujacym. Wygodniej mi jest go dociagac, tak jak na zdjeciu:

SRM763 swietnie sprawdza sie jako otwieracz do butelek ;P.

Na zakonczenie zdjecie porownawcze z SRM710

Jak dla mnie, to kolejny przyjemny nozyk z budzaca zaufanie i pewna blokada.

Pozdrawiam,

...Ale jeśli robi dobre noże za małe pieniądze to mi to nie przeszkadza, a już na pewno nie 99% populacji którym na myśl o wydaniu 1,5k na mały folderek odpada dupa ze śmiechu.

Cytuj z: elkrakerso

elkrakerso

Fajny, fajny. Dzięki za tekst.
Żeby tak jeszcze zrobili taki z 4' to bym kupował w ciemno.

Mine is Strength... and Lust... and Power!

albercik

Cytat: elkrakerso w 17-08-2010, 10:43:51

Fajny, fajny. Dzięki za tekst.
Żeby tak jeszcze zrobili taki z 4' to bym kupował w ciemno.

+1

Jedyne co, to wolałbym nie mieć możliwości przełożenia klipsa - wyrwa w okładce szpeci nożyk, który wygląda całkiem nieźle.

porcelanowy

Powitoł
Hehe, zobaczyłem 3 fotkę, zacząłem się zastanawiać, zobaczyłem fotkę nr 10 i już wiem :)
Szkoda, że taki mikrus :( Ale może mojej Żonce się spodoba :)
A możliwość przełożenia klipsa to jest to, czego mi obecnie w strykerze brakuje najbardziej, więc zapisuję to SRM763 in plus :)

Dzięks z telemarkiem Garandal  :-* :D

Glaca

Nożyk wygląda całkiem fajnie. Z przyjemnością zobaczył bym rozebraną blokadę, najlepiej w porównaniu z gripem

MAJSTER ===>

Garandal

Cytat: Glaca w 17-08-2010, 10:55:25

Nożyk wygląda całkiem fajnie. Z przyjemnością zobaczył bym rozebraną blokadę, najlepiej w porównaniu z gripem

Nie rozbieralem go jeszcze i niestety nie posiadam gripka, a tez chetnie zobaczylbym takie porownanie zwlaszcza z malym gripkiem ;-).
Wersja z 4" na ostrzu to mogloby byc cos...
:shades:
...Ale jeśli robi dobre noże za małe pieniądze to mi to nie przeszkadza, a już na pewno nie 99% populacji którym na myśl o wydaniu 1,5k na mały folderek odpada dupa ze śmiechu.

Cytuj z: elkrakerso

amper

Chińczycy coraz bardziej sobie pozwalaja ;)
Tym razem nóż nie przypomina mi niczego co znam, więc nie będzie krzyku o podrabianie firmy X.
Patent z otwieraczem niegłupi  :P

Garandal - jak się będziesz pozbywał -> PW proszę  ;>

KAI: FAQ | Recenzje

Nie ma mnie i nie wiem kiedy wrócę...

Dexameth

No wreszcie realna konkurencja dla kerszoła  ;) Dzięki Garandal za fajną lekturę do porannej kawy   :)

Zawsze jest gdzieś piękny poranek , nawet w dniu naszej śmierci .

bobo

Ten otwieracz to tak chyba przy okazji wyszedł. Dzięki półokragłemu wycieciu w głowni, powierzchnia styku ze stoppinem jest bardzo duża.
I niebezpieczeństwo powstania BP góra-dół jest mało prawdopodobne.

- no i co?
- no i nic.
- a teraz co ?!

Piniolski

Podoba mi się.
Fajnie, że nie przypomina mi innego noża tylko dlaczego jest taki mały :x

Większość pieniędzy wydałem na noże i alkohol. Resztę po prostu zmarnowałem ;-)

mr_neox

sprowadzi go ktoś na nasz bazarek? jest już na "wiszliście" zakupów ;-)

Si vis pacem, para bellum

Chytrus

zgrabny taki, szkoda że mały...

Nie wolno się bać, strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło. Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko JA.
Blade Brothers Member

A_n_i_o_l

O! I to będzie mój pierwszy SRM!

boliron

Mam posiadam, jak na chińczyka jest naprawdę fajnie zrobiony.
Bardzo fajny choć niestety mały, gdyby chcieli większe robić to by było coś.

rot

Dzięki za opis. Naprawdę fajny nożyk i na mój stan wiedzy nożowej nie przypomina żadnego innego projektu :D Przez to jeszcze fajniejszy. Ale faktycznie mały strasznie.

mr_neox

nooo, zamówiłem go sobie właśnie, zobaczymy co to za wynalazek przyjdzie  :D

ps.na pewnym portalu aukcyjnym zostały jeszcze 2szt na dwa dni jakby ktoś chciał

unname

Cytat: mr_neox w 25-08-2010, 13:57:10

nooo, zamówiłem go sobie właśnie, zobaczymy co to za wynalazek przyjdzie  :D

ps.na pewnym portalu aukcyjnym zostały jeszcze 2szt na dwa dni jakby ktoś chciał

Zamówiłem tam gdzie Ty. Właśnie przyszedł, Srm znów mnie zadziwiło (pozytywnie). Jeśli chodzi o EDC, to wydaje mi się że sie będzie lepiej sprawować niż 710:)

mr_neox

Cytat: unname w 31-08-2010, 18:54:58

Zamówiłem tam gdzie Ty. Właśnie przyszedł, Srm znów mnie zadziwiło (pozytywnie). Jeśli chodzi o EDC, to wydaje mi się że sie będzie lepiej sprawować niż 710:)

710 dałem/odsprzedałem za 1zł koledze  :D ten modelik ma raczej u mnie dożywocie, jest sporo fajnieszy od "chinskiej sebci", jakoś go bardziej polubiłem  :D

pawlaczyskis

Piękny nożyk. Leci także do mnie. Jak tylko dojdzie pokuszę się o testy i o jakąś szczegółową reckę ;) Ma ktoś może jeszcze jakieś zdjęcia do pooglądania zanim dojdzie mój? :D ;)

Cytat: gruby69
Nie wiem dlaczego tak się dzieje. Po prostu ma się ochotę kupienia scyzoryka i już. [...] Np. niektórzy chcą zostać księżmi i też nie potrafią tego wyjaśnić. Tu po prostu jest takie przyciąganie, które prędzej czy później Ciebie także dopadnie [...]

pawlaczyskis

Cytat: gruby69
Nie wiem dlaczego tak się dzieje. Po prostu ma się ochotę kupienia scyzoryka i już. [...] Np. niektórzy chcą zostać księżmi i też nie potrafią tego wyjaśnić. Tu po prostu jest takie przyciąganie, które prędzej czy później Ciebie także dopadnie [...]

SMF spam blocked by CleanTalk