Reklama

Ostre Starcie vol. 8: Extrema Ratio, seria MF

Zaczęty przez Ypoznan, 24-08-2010, 09:09:21

Ypoznan

W imieniu Redakcji Knives.pl zapraszam do zapoznania się z tekstem ampera.

http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,99162.0.html

Ponieważ "Ypoznan" w konwersacji brzmi tak jakoś bardzo oficjalnie, dopuszczam także: Januszku, Jasiu, Jachu i inne miłe określenia. ;)

http://www.navaja.pl/

porcelanowy

Powitoł
Ha, wnioski Michasia potwierdzają w 100% moje spostrzeżenia z ledwie macanka ;)
MF1 miał być moim osobistym Królem kategorii: "Bez sensu, ale podoba mi się"(*)

Kilka dodatków do recki Ampera :)
Przecinak do pasów - nie trzeba za bardzo kombinować, żeby w szczelinę wsadzić palucha i zrobić sobie ziazia.
Ergonomia co najmniej dyskusyjna; gdzieniegdzie irytująca.
Fliper - opisano.
Subhilt w tym największym to IMO jakieś nieporozumienie - na kilka osób które go miało w ręku, żadna nie potrafiła go złapać dobrze. MegaBzdura - sprawdzanie ergonomii włosi chyba skończyli na przyłożeniu ręki do monitora z wyświetlonym projektem autocada.
Blokady - poracha; chyba a priori przyjęli, że blokada blokady pokryje niedomagania blokady :)

Śliniłem się na MF1 - po zobaczeniu tych złotawych zachlapałem się śliną. A po macanku...
Oglądaliście "Trainspotting"? Pamiętacie, jak Begbie odkrył, że nie tylko kobiety noszą damskie ciuszki?
No ;>

Dzięki Amper :)

(*) Hasło zajumane z GMTForum ;)

elkrakerso

Dzięki za tekst, fajny.
Noże - no porażka jednym słowem, w dodatku potwornie brzydkie.

Mine is Strength... and Lust... and Power!

rot

Mi akurat wizualnie pasują. Szczególnie MF0 jest przyjemnym grubasem.
Jednak składanie po puknięciu i cena skutecznie odstraszają.
Dzięks amper ;)

Pitt

Bardzo dobra recenzja - brawo!
Gdyby nie błędy nieprzystające do grupy noszącej miana "redaktorów", rzekłbym - idealna.

"Extrema Ratio – firma produkty której zdążyły obrosnąć już swego rodzaju legendą." - kwadratowa stylistyka.

"Włosi poszli po najmniejszej linii oporu i wykorzystali sprawdzone materiały." - błąd językowy.

"Druga cecha jest szczególnie widoczne" - literówka.

Do tego przecinki stawiane kilkukrotnie w niewłaściwych miejscach. Ale to mało znaczący szczegół.

Noże kompletnie bez sensu, źle zaprojektowane, nie najlepiej wykonane, z przeciętnych materiałów, o bardzo niezadowalającym stosunku ceny do jakości.

Miło się czytało. Dziękuję!

Uwaga - nieogarniam paczkomatów, wysyłam tylko DPD

W. Irving

Czoł(gi)em  8D

to ja też dorzucę 3 gr.  :D

standardy piszemy "standardy" nie standarty  :] ;>

Poza tym ciekawa recka nieciekawych (w sensie standardów projektowo - wykonawczych) noży.

Dzięki Amper (edyta: poprawiłem Autora - przepraszam Amper )

Pozdrowionka
Tomek

wiem k...a wszystko... jako rzecze kosiarz ;>

(tu http://forum.knives.pl/index.php/topic,156717.msg1501352.html#msg1501352 )

vrtel

Miło się czytało, wielkie dzięki za konkrety.

grisza

Recka fajna i konkretna,a noże...stosunek cena-jakość masssakraaa i wizualnie nie podobają mi się,ale produkty ER nigdy designem mnie nie powalały.
Dzięki,pozdrawiam  :)

"Cokolwiek czynisz, czyń roztropnie i patrz końca! "
                     Owidiusz

9/19

Taipan

Świetna recenzja, dzięki.
Szkoda, że tego samego nie można powiedzieć o nożach.Wizualnie mnie się podobają, ale to trochę za mało.

brony_

Skopane blokady - śmiechu warte  :D :cry:
Jakoś nigdy nie przekonałem się do linerów i omijam je szerokim łukiem, nawet tych "poprawnie" wykonanych  :/
Jednak nie są to noże pokroju Nemesisa ... :>

Co jeszcze? ---> Widziałbym w nich tytan zamiast aluminium, w końcu w XXI w. to nie taki cud  :)

... a ta linia nożyków najzwyczajniej mi się nie podoba  :/

Dzięki za reckę  :-*

K O Ł O B R Z E G   ---> www.rezydencja.fajnewczasy.com

Dziad z Lasu

Jak dla mnie ładne nożyki. Podejrzewam, że dałoby się nimi zrobić to samo, co robię innymi.
Szkoda, że cena mnie odstrasza.

I jedno moje "ale" co do recki: Podkładki to prawdopodobnie teflon. Skoro temu materiałowi nie szkodzi przebywanie na patelniach, to i na pustyni da radę ;)

amper

Dziękuję wszystkim za odzew

@Pitt und Irving
Szewc bez butów chodzi - nie ma to jak być filologiem i takie babole walić ;) Niestety nikt nie zwrócił mi na to uwagi wcześniej, a jak wiadomo, po kilku przeczytaniach tego samego, człowiek ślepnie i błędów nie widzi. Mam nauczkę na przyszłość.

@Dziad
Brakuje tam emotki ";)" przy "pustynia", ale trudno się mówi ;)
Mimo wszystko - teflon czy inny plastik w nożu za grubą kasę to w moim osobistym odczuciu przesadne skąpstwo. Co, fosforobrąz kosztuje 100$ za uncję?  :D

KAI: FAQ | Recenzje

Nie ma mnie i nie wiem kiedy wrócę...

elkrakerso

Cytat: brony_ w 24-08-2010, 16:43:17

Skopane blokady - śmiechu warte  :D :cry:
Co jeszcze? ---> Widziałbym w nich tytan zamiast aluminium, w końcu w XXI w. to nie taki cud  :)

Totalnie się zgadzam.
Nie dość że blokady z dupy w taktycznych folderach za masę kasy to jeszcze te aluminum...  :rolleyes:

;> zaraz, zaraz... stal średnia... aluminium... cienki liner... blokada blokady... przecież to CRKT tylko cenę pierdolnęli od czapy  :]

Mine is Strength... and Lust... and Power!

Kagemusha

Cytat: elkrakerso w 24-08-2010, 21:20:33

zaraz, zaraz... stal średnia... aluminium... cienki liner... blokada blokady... przecież to CRKT tylko cenę pierdolnęli od czapy

i przeszła mi jakakolwiek ochota na ER'kę  ;P

dzięki za reckę, czytało się fajnie, tylko szkoda że noże nie stanęły na wysokości zadania (blokada)  :>

slice of life
Obecne EDC: MT Scarab, Camillus CQB1, LM Surge, Olight i3 EOS, Victorinox Compact

demon

Dzięki za tekst i resztę.

Szkoda, szkoda, szkoda. Swego czasu ER wydawało mi się firmą, która może wpuścić odrobinę świeżego powietrza do naszej małej, zatęchłej zbrojowni. Wydawało mi się, że w koncu znalazł się ktoś kto postanowił zaopatrzyć bezkompromisowych facetów w bezkompromisowe narzędzia/przedłużacze penisów. Oczekiwałem jakiś rozwojowych wersji Fulcruma (stalowe linersy + tworzywo ? Tytan ? Może nowa oryginalna blokada ?). Niestety - zamiast narzędzi dostaliśmy dizajnerskie zabawki. ER idzie w ślady Microtecha i Chrisa R. Z przykrością stawim krzyżyk na firmie.

Chwilowo nie mam czasu. Takie tam, różne...

Tu wrzucić jakiś mądry / szokujący cytat - najlepiej po angielsku lub po łacinie, ewentualnie nazwę zespołu o którym nikt nie słyszał.

apss

MT to sie zgodze, ta firma juz dawno powinna zniknac z rynku, ale Reeve jest ok, przynajmniej Sebcia ;)

ER cos w sobie maja, skoro sa tak latwo i  chetnie kopiowane w taki sposob, ze na pierwszy rzut oka trudno czasem rozpoznac czy oryginal czy podroba...  :rotfl:

dobrze, ze chociaz ich fixedy sie bronia ;) ...chyba

daj mi bussiaka na dobranoc ;)

sprzedam  noze

brony_

Cytat: apss w 25-08-2010, 23:07:45

dobrze, ze chociaz ich fixedy sie bronia ;) ...chyba

... ale tylko te z gumowymi rękojeściami - te z innch tworzyw pękają  ;P
K O Ł O B R Z E G   ---> www.rezydencja.fajnewczasy.com

zexusuxe

:)

amper

Zobaczymy jakie będą twoje odczucia po obcowaniu z MF na żywo.
Liczę na twój głos jak już się trochę oswoisz ze sprzętem :)

PS. Bronxa to sie grzbietem klingi otwiera  :shy:

KAI: FAQ | Recenzje

Nie ma mnie i nie wiem kiedy wrócę...

zexusuxe

Niby tak, ale póki nowy, to oszczędzam powłokę na grzbiecie :)

Do trzech razy sztuka :)

SMF spam blocked by CleanTalk