Reklama

Bushcrafty FG XL :)

Zaczęty przez tlim, 24-08-2010, 23:01:40

tlim

Trochę głosów było, że standardowe bushcrafty 10/21cm dla niektórych małe, więc zrobiłem większe o 20%
Dla porównania fotki z wcześniejszymi maluchami.

Bushcraft FG XL
Długość ostrza: ~ 13cm
Długość całkowita: ~ 26,5cm
Stal - ostrze: ~3mm, NC6 - hartowanie na bainit
Inne materiały: Rękojeść mikarta

Bushcraft 2 FG XL
Długość ostrza: ~ 12cm
Długość całkowita: ~ 25,5cm
Stal - ostrze: ~3mm, NC6 - hartowanie na bainit
Inne materiały: Rękojeść mikarta

Więcej na bazarku

maba

Bardzo świetne - z takim nie strach w las iść :)

Pitt

Już się zastanawiam co sprzedać, by kupić...

Uwaga - nieogarniam paczkomatów, wysyłam tylko DPD

WojaK

hehe te ok25cm to taka optymalna długość :D można powiedzieć średnia krajowa dla fixed'a :D

W imieniu wytwórni filmowej "Wild Mountain"i"Wieczorek Expeditions Team" zapraszam do oglądania filmów i seriali o tematyce Survivalowej, Turystycznej i Ekspedycyjnej.
Wszystkie nasze filmy znajdziecie na www.wildmountain.republika.pl oraz www.extreme-survival.pl Posiadamy kanały na "FB" i "YT"

PrzemoBK

Bardzo mi się podobają  :D. Szczególnie przypadł mi do gustu pierwszy (ten większy), choć jak dla mnie rękojeść o trzy centymetry za długa (jakbym się uparł to złapałbym ją oburącz).

Jorzwin

Cytat: PrzemoBK w 24-08-2010, 23:10:29

Bardzo mi się podobają  :D. Szczególnie przypadł mi do gustu pierwszy (ten większy), choć jak dla mnie rękojeść o trzy centymetry za długa (jakbym się uparł to złapałbym ją oburącz).

Zgadzam się, ale ja mam raczej małe rączki  :rolleyes:
Za wszelkie błędy ortograficzne i inerpunkcyjne bardzo przepraszam ;)

Kagemusha

E tam, lepiej, jak jest więcej miejsca, niż żeby się łapa ledwo na okładzinach mieściła, c'nie?  ;-)
Niezłe te większe buszkrafty  :)

slice of life
Obecne EDC: MT Scarab, Camillus CQB1, LM Surge, Olight i3 EOS, Victorinox Compact

ofaniel

Bushcraft FG XL - świetny  :slini:
trzeba będzie wrócić do zupek chińskich ale chcę go mieć :)

<a href="http://www.frihet.pl">Wyprawy w góry</a>

Hudson

Jest tani, brzydki (moim zdaniem) i dobry (tak zakładam) - CUDO!

Edit: zamówiłem.  :slini: Jestem ciekaw jak to kroi, bo do tej pory jechałem praktycznie tylko na pełnym płaskim...

ofaniel

Cytat: Hudson w 25-08-2010, 10:48:23

Edit: zamówiłem.  :slini: Jestem ciekaw jak to kroi, bo do tej pory jechałem praktycznie tylko na pełnym płaskim...

Kroi zacnie :) Będziesz zadowolony.
Mam wersje nie XL (C448).
pozdr!
<a href="http://www.frihet.pl">Wyprawy w góry</a>

Irek_W

piękne nożyki   :)
szkoda że nie mam kasy,
bo próbowałbym namówić na wykonanie w wersji z 6 cm ostrzem   :P

Pikom

Co do krojenia, ścinania, podrąbywania i batonowania to ten powiększony bushcraft ustepuje nieco Nessmukowi FG... Ale tylko nieco, przez niższą klingę co przy batonowaniu bywa zauważalne. Ale powiem Wam jedno - dwa, dwa i pół centymetra dość świeżej gałązki brzozowej przecina skubaniec w powietrzu - znaczy sie gałąź trzymana w jednej ręce, bez podparcia o ziemię a nie gałąź "w locie" :) Wypróbowałem zarówno tego dużego busha jak i "Obozowca" i są naprawdę pod tym względem potężne... Postaram sie jutro skrobnąć coś więcej i wrzucić parę fotek.

Tak na szybko efekty testów:

Testowy zestaw FG ;)

Efekty cięcia "z ręki" - na samym dole, w poprzek, grubsza sosenka, wymagała dwóch cięć Obozowcem z oparciem przecinanego drewna o ziemię.

Lekkie batonowanie - nawet bez przyłożenia większej siły (mały pobijak) gałęzie wymagały zazwyczaj jednego uderzenia.

Czas na obiadek - tu do towarzystwa dołączył (zastąpił Hunterka) mały Chromik ;)

Na stanie
Pozdr,
Pikom

Hudson

Skrobaj, skrobaj, dzięki za to co już zamieściłeś.

Pikom

Na stanie
Pozdr,
Pikom

PrzemoBK

Cytat

(jakbym się uparł to złapałbym ją oburącz)

Prawie mi się udało  :), ale to nie zmienia faktu, że leży w dłoni jak przyklejony  :D.

tlim

W zimę gdy na dłoniach ma się rękawice, więcej miejsca na rękojeści się przydaje.

PrzemoBK

Cytat: tlim

W zimę gdy na dłoniach ma się rękawice, więcej miejsca na rękojeści się przydaje.

Dokładnie, sam miałem napisać ale zapomniałem  :).

SMF spam blocked by CleanTalk