Reklama

Burt Foster - fotorelacja z robienia fajnego Bowie

Zaczęty przez Mikko, 05-09-2010, 13:17:26

eddie

Pewnego dnia omsknie mu się ręka/noga i będzie miał 20cm oszcza w bebechach  :x
Nie wyobrażam sobie satinowania noża w ten sposób.

Cytat: RNL w 03-12-2012, 10:37:18
Przeszczep- parówki jak papierosy- spożyłeś jedną, przegrałeś życie ;)

killrathi

Cytat: eddie w 05-09-2010, 14:36:36

Pewnego dnia omsknie mu się ręka/noga i będzie miał 20cm oszcza w bebechach  :x
Nie wyobrażam sobie satinowania noża w ten sposób.

dlaczego?
bardzo wygodna metoda, sam tak robię. Jak nie pracujesz całym ciałem ale jedynie rękami to żadne omsknięcie nogi/ręki/głowy nie spowoduje obrażeń.
Jak satynowałem klingę umieszczoną równolegle do mnie to satin wychodził nierówny, przy prostopadłym układzie można zrobić równiutkie ryski.

Kagemusha

pytanie do knifemakerów - on klei kawałki stali w pakiet i skuwa to razem z super-glue?  :I

slice of life
Obecne EDC: MT Scarab, Camillus CQB1, LM Surge, Olight i3 EOS, Victorinox Compact

graf

Cytat: Kagemusha w 05-09-2010, 15:01:45

pytanie do knifemakerów - on klei kawałki stali w pakiet i skuwa to razem z super-glue?  :I

Z tego co kojarzę to z superglue to był żart.
Najlepsze polskie noże do rzucania
http://grafknives.pl
Polub na FB
https://facebook.com/grafknives

Kubek

Cytat: killrathi w 05-09-2010, 15:00:54

dlaczego?
bardzo wygodna metoda, sam tak robię. Jak nie pracujesz całym ciałem ale jedynie rękami to żadne omsknięcie nogi/ręki/głowy nie spowoduje obrażeń.
Jak satynowałem klingę umieszczoną równolegle do mnie to satin wychodził nierówny, przy prostopadłym układzie można zrobić równiutkie ryski.

Tak jest bezpieczniej, płytsza rana w brzuchu będzie i paluchy mniej posiekane będą.

eddie

Cytat

Tak jest bezpieczniej, płytsza rana w brzuchu będzie i paluchy mniej posiekane będą.

ototottotooto  ;)
Ja podpieram blank na całej długości ;)

BHP to podstawa!

Kubek

Przesuń ostrze na klocek, tak by ciut drewna wystawało. Nie przeszkodzi to w szlifowaniu, a palce będziesz miał bezpieczne.

eddie

Cytat: Kubek w 05-09-2010, 23:59:07

Nie przeszkodzi to w szlifowaniu, a palce będziesz miał bezpieczne.

Hm-no mi jednak przeszkadza  :shy: być może to kwestia braku techniki albo tego że do satynowania używam dość długiego kawałka semitronu,a papier nawijam na samym środku.

Szabas

Pojęcia nie mam skąd mi się to bierze, ale ja zawsze sobie satynek kojarzę z takimi raczej ruchami prostopadłymi do KT.
Kiedyś już nawet Tlima o to zagadnąłem.

Znawcy tematu twierdzą, że taki równoległy jest o niebo trudniejszy...
W to, jestem skłonny uwierzyć..
Ale taki "pionowy" - prostopadły, to jakby taki praktyczniejszy w używaniu chyba jest. Tak mnie się wydawało zawsze.
Ciąć nim, czy wbijać... Oto jest pytanie.

A tak naprawdę...
;)

Dzięki Mikko. :kosunia:

Dylu dylu na winylu...

>El Solo Lobo<

killrathi

Cytat: Kubek w 05-09-2010, 23:37:10

próbowałem... nie pasuje mi.

Mritke

Jak się robi kiedy ostrze jest jeszcze bez KT to raczej ciężko o skaleczenie(no chyba ze szlif jest na 0). A wole przy satynowaniu podłożyć deseczkę, czy położyć na kancie stołu bo wtedy mniej sprężynuje-> można mocniej przycisnąć-> szybciej idzie:D

Co jakiś czas rozpływam się nad kawałkami stali, drewna/micarty/kości/rogu/metali kolorowych i innych tworzyw. Poskładanych razem w postaci noży mniej lub bardziej artystycznych o przeznaczeniu mniej lub bardziej użytkowym....

Non compos mentis...

Kubek

Cytat: Mritke w 06-09-2010, 10:40:31

Jak się robi kiedy ostrze jest jeszcze bez KT to raczej ciężko o skaleczenie(no chyba ze szlif jest na 0).

Ostatnio większość moich szlifów to zero.
Gotowe noże przeciągam tylko na trianglu i tyle.

graf

Swoją drogą, to wyczytałem że zrobienia bardzo ładnego hamona - niezależnie od tego czy na laminacie czy na jednolitej stali, wymaga bardzo dużo czasu. Cały dzień "kwaszenia", polerki, "kwaszenia", polerki, "kwaszenia" itp.
To faktycznie jest takie pracochłonne

Najlepsze polskie noże do rzucania
http://grafknives.pl
Polub na FB
https://facebook.com/grafknives

Guciek

Cytat: Kubek w 05-09-2010, 23:37:10

Ja robię mniej więcej tak, ale z zupełnie innego powodu: nie wygnie się jak mocniej przycisnę.

Cytat: Kubus Puchatek
Nie do konca wierze w Twoje, czy kogokolwiek tutaj istnienie. Net jest iluzja.
Cytat: Szabas
Nice, very kurwa nice. :D
W Polsce używamy polskich wyrazów!

SMF spam blocked by CleanTalk