Reklama

Jakaś,chyba,militarna kosa.Co to jest ?

Zaczęty przez cozzy88, 06-09-2010, 12:47:14

cozzy88

Mój nowy nabytek.Jeszcze się z takim nie spotkałem.Może ktoś wie coś więcej na temat tego noża ?

paproch

By z krwi naszej życie wzięła Ta
Co jeszcze nie zginęła

u99

Cytat: paproch w 06-09-2010, 12:49:09

szukaj pod hasłem: "RNL"

Dokładnie tak, to Ratowniczy Nóż Lotniczy opracowany w ITWL (jego konstrukturem był inż. Stanisław Wawrzonek) na początku lat 70-tych XX w. Znajdziesz go w kobinezonie pesonelu latającego PSP, PMW, ewentualnie WL. Był produkowany od połowy lat 70 do połowy lat 80 ub.w. przez KMW WIFAMA w Łodzi. Więcej znajdziesz w monografi Z. Gwoździa "Noże Wojska Polskiego" (Wyd. Bellona W-wa 2006 - s.116-118).

demon

Lubię okładki z tego i podobnych tworzyw - fajne "archaiczne". Tytułem małego OT. Panowie pochwa ma jakieś ucho ? Czy to "czysty" kapeć z żelaznym czubem ?

Chwilowo nie mam czasu. Takie tam, różne...

Tu wrzucić jakiś mądry / szokujący cytat - najlepiej po angielsku lub po łacinie, ewentualnie nazwę zespołu o którym nikt nie słyszał.

yetisize

demon

Tu wrzucić jakiś mądry / szokujący cytat - najlepiej po angielsku lub po łacinie, ewentualnie nazwę zespołu o którym nikt nie słyszał.

katz

Niech zgadnę, w kieszonce kombinezonu, albo kamizelki?

Skóry różne: http://katzs-leathers.tumblr.com
Sprzedam

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia.

u99

Cytat: demon w 06-09-2010, 20:09:23

To jak go nosić - na stopie ?

Cytat: u99 w 06-09-2010, 17:32:55

Znajdziesz go w kobinezonie pesonelu latającego PSP, PMW, ewentualnie WL [...] Więcej znajdziesz w monografi Z. Gwoździa "Noże Wojska Polskiego" (Wyd. Bellona W-wa 2006 - s.116-118).

W kombinezonie lotniczym była specialna kieszonka na RNL-a na prawym udzie. Linka przewleczona przez dziurę w "dupce" zaczepiano o metalowy D-ring przyszyty wyżej na nogawce  :shades:

demon

Jachu

ciekawa konstrukcja i ładnie wykończona.
jeśli wklęsłe ostrze wydaje się logiczne do cięcia lin i pasów w sytuacji zagrożenia życia to  dwurzędowa piła do drewna wydaje się nie na miejscu - chyba że do ścinania gałęzi na której się zawisło  ;) - to chyba faktycznie przemyślany projekt

u99

W/g założeń pilka była przeznaczona do "przecinania drewna, szkła organicznego, duraluminium".

jast

Piła to chyba jest do rozpaczliwego rżnięcia aluminiowej powłoki samolotu, ma zresztą dosyć drobne ząbki. Albo do jeszcze bardziej rozpaczliwego cięcia własnej kończyny przyciśniętej we wraku  :cry:

Jachu

tak, często spotykane materiały w poszyciu samolotów z II Wojny, dzisiaj bardziej na miejscu byłaby mini-szlifierka albo palnik :)
Zastosowanie zdominowało wygląd tego noża... brzydki nak noc listopadowa, nawet wyniuniana rękojeść i pochewka nie jest w stanie go uratować

cozzy88

Co do rękojeści to się zgodzę,jest "wyniuniana".Kosałka naprawdę świetnie leży w dłoni.

kali

Cytat: Jachu w 06-09-2010, 23:25:01

tak, często spotykane materiały w poszyciu samolotów z II Wojny, dzisiaj bardziej na miejscu byłaby mini-szlifierka albo palnik :)

nóż jest całkiem współczesny, do cięcia aluminiowej powłoki powinien wystarczyć, tak samo jak zagraniczne odpowiedniki tego noża.

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

allmadey

Cytat: u99 w 06-09-2010, 21:31:48

W kombinezonie lotniczym była specialna kieszonka na RNL-a na prawym udzie. Linka przewleczona przez dziurę w "dupce" zaczepiano o metalowy D-ring przyszyty wyżej na nogawce  :shades:

W kwestii doprecyzowania, tak nosili go piloci w pułkach.
Podczas szkoleń spadochronowych (odbywających się w moro), gdzie wykonywano rzeczywiste skoki, był troczony na górze zapasu.

Gdyby skotłowany przez powietrze świeżak miał go na udzie, to w wypadku kalafiora, albo kichy przy 400 m. wysokości szkolnego skoku na SDW, raczej nie zdążyłby go dobyć ;)

RNL

w kwestii ścisłości, na zapasie był troczony nóż spadochronowy. RNL był tylko na wyposażeniu pilotów/nawigatorów AFAIK, a spadochroniarze mieli inny nóż, dwusieczny, o dłuższej głowni, bez jelca, tępo zakończony, z uchem w głowicy i w pochewce z zamszu.

RNL to jeden z najwygodniejszych i chyba najciekawszych fixedów LWP. Dodam, że jest to integral.

,,Good luck, Mr. Gorsky"

Pozdrawiam wszystkich frustratów z pieczątką :*

allmadey

Tak, taki jak pokazywałeś w swoim 1? poście na forum. Był też na wyposażeniu WL i służył do szkolenia. Mój błąd wynika z faktu, że nigdy ich tak 'dogłębnie' nie rozróżniałem.

RNL

Nóż spadochronowy jest prawie 2x tak wielki jak RNL  :D

,,Good luck, Mr. Gorsky"

Pozdrawiam wszystkich frustratów z pieczątką :*

allmadey

To już nie wiem o czym mówisz, mój spadochronowy miał z 10 cm, a ten (RNL) ma mieć 5? ;D Edit: ostrza znaczy.

SMF spam blocked by CleanTalk