Reklama

szybkie pytania dotyczące pochworóbstwa

Zaczęty przez nemesis, 24-12-2013, 07:26:13

shs

też czytałem ale to chyba jest główny dystrybutor na Polskę. Można poszukać jakiegoś ich Klienta i się z nim dogadywać  :dodge:

eddieiron

Panowie czy idzie czymś zastąpić grower? Lub znacie inny sposób na rowek aby zrobić?

Corn

Możesz wytłoczyć na mokro łyżeczką, ale dużo z tym zachodu.
Ostrze do grovera można zrobić z imbusa przewiercając w nim otwór i lekko szlifując, reszta to już łatwizna.

mikus

Ja swego czasu używałem otwieracza do piwa z vicka, wystarczy odrobinę poćwiczyć i spokojnie zrobisz nim rowek, nie jest to trudne ;)

eddieiron

No vickiem też zrobiłem rowek ;P dzięki za podpowiedzi.

arekm001

Chcę zrobić pochwę na duży nóż(7 cali długości, 5mm grubości).
W sklepie jest tylko skóra 4,5mm. Chcę uszyć z niej pochwę, ale obawiam się że te 0,5mm różnicy w przekładce sprawi że nie będę mógł wyjąć ani włożyć noża do pochwy. Czy może lepiej zrobić przekładkę z 2 warstw skóry 2,5mm?
Pozdro,
Arek

Noże są fajne! I proce też!

Gumy do proc Thera Band Gold!
https://forum.knives.pl/index.php/topic,206177.msg2670531.html#msg2670531

maiones

To zależy jaki kształt pochwy sobie wymyślisz. Moim zdaniem te 0,5mm nie wpłynie w żaden negatywny sposób na użytkowanie a przynajmniej nóż będzie ciasno siedział. Skórka i tak z czasem się trochę wyrobi i rozciągnie więc nic się nie bój, będzie ok  ;).

Jorgos69

Zagończyk

Prawda, skóra nie beton, rozciąga się. Są pochwy bez przekładek a "sprzęt" się w nich bez problemu mieści :D

www.facebook.com/ZagonczykSkororob
www.facebook.com/CavalloRossoLeather
www.etsy.com/shop/CavalloRossoLeather

Granado

Do fazowania krawędzi używam takie "coś" do wycinania skórek przy paznokciach. Każda dama ma, tylko poszukać w torebce, jeśli ktoś się odważy.

Pozdrawiam, Krzysztof

arekm001

Noże są fajne! I proce też!

Gumy do proc Thera Band Gold!
https://forum.knives.pl/index.php/topic,206177.msg2670531.html#msg2670531

laferty

Czy pochwę na nóż lepiej zrobić z Kydexu 1,5 mm czy 2,4 mm?

Ohana to znaczy rodzina, a w rodzinie nie można nikogo odtrącić ani porzucić.

maiones

1,5mm lepiej odwzorowuje kształt noża. Jak się ładnie postarasz to nawet linię szlifu można odbić na pochewce.  :)
2,4mm będzie pewnie bardziej pancerny ale już tak ładnie nie wygląda. Ja bym zrobił z 1,5mm :)

na chwile

Pewnie też troszkę zależy jaki nóż. Duży, czy mały. Kurna, nie mam suwmiarki, żeby sprawdzić ile ma ten, co mam przy sobie.

mialo byc na chwile, ale nie zostane chyba dluzej ;)

laferty

Dzięki za szybkie odpowiedzi. No właśnie miałem nóż KamilaD z kydexem, który był bardzo fajny, ale sam nie wiem jakiej on był grubości...

A Piotr Okoński do swoich cudeniek jakiej grubości używa najczęściej, nie wiecie może?

Chyba 1,5 mm będzie ok  :shy:

Ohana to znaczy rodzina, a w rodzinie nie można nikogo odtrącić ani porzucić.

Harny

Dostałem pasek skórzany sklepowy. Barwiony. Cholernie się rysuje. Czy zabezpieczeniem przed rysowaniem będzie woskowanie, czy nasmarowanie kondycjonerem do skór, czy oba?

Corn

Wrzuć zdjęcie paska. I dobrze by było też wiedzieć ile kosztował bo na zdjęciach często mało widać, a po cenie można określić czy jest to prawdziwa skóra, czy dwoina/salpa pokryta sztucznym licem.

depravedsouls

Gdzie kupię abs by poćwiczyć formowanie pochewek,szkoda mi trochę kasy na kydex który napewno spierdole przy pierwszych próbach wypieku.

Czasy inne - pomidorka nie tnie , oj a 500 stów dałem . Tam się żyło nożem i nikt nie biadolił . Orcanus

Kozak

Kydex daje się wielokrotnie podgrzewać i formować ponownie :D

shs

Cytat: Kozak w 23-10-2015, 15:57:27

Kydex daje się wielokrotnie podgrzewać i formować ponownie :D

Tylko może stracić fakturę i zrobić się "śliski"