Reklama

szybkie pytania dotyczące pochworóbstwa

Zaczęty przez nemesis, 24-12-2013, 07:26:13

puchbeary

Cytat: dragosani w 08-06-2016, 14:10:59

rączka 16zł z zaciskiem dwuszczękowym do montowania igły (szpikulca właściwie).
igła krótka 1.60zł
igła długa 1.90zł
jakbyś chciał Puchu to daj znać ;)

Dragu - dzięki - jakby było "W" to się odezwę.  Koleżanka ma zrobić w sobotę bobrowanie u teścia co ma sto lat i dużo różnego dobra po piwnicy schowanego. Twierdzi, że widziała coś podobnego.
Nie mogę się pogodzić, że w moim mieście - cirka 17k mieszkańców nigdzie czegoś takiego nie można kupić.

Świat jest za piękny, żeby marnować czas na cienkich leszczy
--------------------------------------------------
A psy i tak fajniejsze Marcinu...

dragosani

my mamy niby 70.000 mieszkańców minus milion który wyjechał na stałe za granice i juz nie wróci a kupić można jedynie szydło :D
i nic więcej.

Kupię używany wolnowar, jak największy, ceramiczna wyjmowalna misa, najchętniej analogowe sterowanie.

MarqsBlack

Popełniłem swoja pierwszą kaburę do mojego Tlimowego Obozowca i mnie sie podoba ale mam pytanie, jeśli wiercicie wiertłem otwory pod slam to jakiej średnicy jest to wiertło, ja wierciłem 2mm ale wydaje mi sie że jest za duże ?

Na zdjęciach jest jeszcze nie przeszyta ale już to zrobiłem i dlatego pytam bo nie wiem czy dobrze dobrałem rozmiar wiertła do nici...  :?

"SIC PARVIS MAGNA" - "Wielkość od skromnych początków"

shs

Podpowiedzcie koledzy czym oczyścić stary kawałek skórki żeby przywrócić mu blask życia  ;). Leżało etui na okulary, pewnie ze 30 lat w szufladzie. Żonie się podoba i chciałem je trochę odratować. Po czyszczeniu aperturą potraktować?

dragosani

Cytat: shs w 13-06-2016, 14:24:49

Podpowiedzcie koledzy czym oczyścić stary kawałek skórki żeby przywrócić mu blask życia  ;). Leżało etui na okulary, pewnie ze 30 lat w szufladzie. Żonie się podoba i chciałem je trochę odratować. Po czyszczeniu aperturą potraktować?

ano wlasnie, trzeba takie cos czyscic mydelkiem bez zasadowym czy moze tym rozpuszczalnikiem do skór Renia? zanim sie zapoda jakiś tłuszczyk?
się podpinam pod pytanie.
Kupię używany wolnowar, jak największy, ceramiczna wyjmowalna misa, najchętniej analogowe sterowanie.

MarqsBlack

Jest jakaś galeria gdzie można by wstawiać zdjęcia pochew czy innych skórzanych wyrobów

Hickock

Jeśli chodzi o wiercenie otworów to nie wiertłem jeno szydłem wierć.

MarqsBlack

Rozumiem, kiedy pochewka ma 6mm grubości ale nie kiedy prawie centymetr ... nie mniej jednak dziękuję za twój głos w sprawie

maiones

Cytat: MarqsBlack w 14-06-2016, 07:35:26

Rozumiem, kiedy pochewka ma 6mm grubości ale nie kiedy prawie centymetr ... nie mniej jednak dziękuję za twój głos w sprawie

Szydło o przekroju diamentowym czy rombowym jak zwał tak zwał. Wyostrzone i wypolerowane na lusterko. Nawet i 3cm przebijesz bez większego wysiłku ;)

MarqsBlack

Zapytałem o wiercenie albowiem właśnie przebijałem się szydłem lecz przy wyciąganiu prawe wyjąłem szydło z oprawki więc zacząłem wiecić a że miałem 2mm wiertełko to takowego użyłem ale nie podoba mi się efekt końcowy i dlatego pytam, wiem też że wiercenie jest dość powszechnym sposobem przygotowania pochwy do szycia :D

Jorgos69

Gdy wiercisz, usuwasz część materiału. Wiertło 1mm jest wystarczające.

yorri

Można też zrobić tak. Kupujesz igłe o przekroju szydła, ucinasz ucho i mocujesz w uchwycie wiertarki. Rozwiązany masz problem prostpadłości otworu, nie trzeba używać dużo siły do zrobienia otworu, a sam otwór nie jest duży,  ani postrzępiony z drugiej strony jak przy wiertle.

MarqsBlack

No właśnie, więc kupię sobie wiertł 1mm i 1,5mm oraz jakąś groszuwkę i zobaczę co będzie mi bardziej odpowiadać, jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi. A co do galerii dla skórzanych prac to rozumiem że nie ma, bo nie znalazłem i nikt na to pytanie nie odpowiedział więc ok pytania nie było :D

Siper

Jeżeli chcesz wiercić, używaj wiertła 1,5mm. 1mm jest zbyt wiotkie i może się wyginać w skórze, a i otworki są małe do szycia, a 2mm imho jest już za grube ;)

Hickock

Marqs
Ale mi chodziło że szydło przykręcasz do wiertarki :)
Wtedy nie za wysokie obroty coby się nie przypalała skóra.

MarqsBlack

jetron

Cytat: MarqsBlack w 13-06-2016, 15:56:30

Jest jakaś galeria gdzie można by wstawiać zdjęcia pochew czy innych skórzanych wyrobów

Tu możesz zobaczyć moje:

https://forum.knives.pl/index.php?topic=168143.0
Cytat: dragosani w 13-06-2016, 14:52:05

ano wlasnie, trzeba takie cos czyscic mydelkiem bez zasadowym czy moze tym rozpuszczalnikiem do skór Renia? zanim sie zapoda jakiś tłuszczyk?
się podpinam pod pytanie.

Najlepiej czystym acetonem ale śmierdzi okrutnie. Nie robić w pomieszczeniach.

nemesis

Panowie mam prośbę
jakiś czas wstecz krązył po forum tutek
jak zrobić pochewkę z wstawką/okienkiem nie pamietam czyjego autorstwa
szukam ale nic to nie daje
pomożecie ?
dzieki :)

brony_

Panowie - jak odświeżyć tanio szybko i możliwie dobrze tą skórzaną kierownice ? Mycie szarym mydłem, malowanie czarną farbką ( jaką ? ) tamponem + wosk ?

K O Ł O B R Z E G   ---> www.rezydencja.fajnewczasy.com

JoteN

Witam. Czy mógłby mi jakiś ktoś doświadczony w robieniu pochew wytłumaczyć o co chodzi z tą skórą. Dlaczego do robienia pochew powinno używać się skóry wyprawionej roślinnie?
Przeczytałem w wielu wątkach ostrzeżenia przed używaniem skóry wyprawianej chromowo, ale nigdzie szczegółowo nie mogłem doczytać dlaczego.
Podejrzewam, że taka informacja przyda się wielu początkującym "pochworobom".
Z góry dzięki.