Reklama

szybkie pytania dotyczące pochworóbstwa

Zaczęty przez nemesis, 24-12-2013, 07:26:13

vol7

Fabryka Rzeczy Fajnych

Druk 3D na życzenie

pkanoj

Witam,szukałem i nie mogę odszukać, ile nici przygotować aby przeszyć pochwę i aby jak najmniej zmarnować?

NKJ Stachu

Zależy jak szyjesz, jeśli na 2 igły to pięciokrotna długość ściegu, ja zazwyczaj daje sześciokrotną. Wiadomo ze dużo zależy od gęstości ściegu i grubości skóry.

Qbson

Zależy od grubości pochwy. Ja przygotowuję średnio 4-5 x długość szytego elementu. Możesz też obliczyć:2x (długość szytego elementu+grubość elementu x liczba otworów)+ ok 20 cm.

pkanoj

Dzięki za odpowiedz, gdzieś mi to umknęło.
To zabieram się do mierzenia.

koszmarnykarol32

Panowie , proszę o pomoc jakie macie patenty aby szew wychodził tak samo po obu stronach pochwy ?? ja już w ten sposób psuje 4 pochewkę :rzyga:

Jorgos69

Cytat: koszmarnykarol32 w 11-10-2016, 23:09:40

Panowie , proszę o pomoc jakie macie patenty aby szew wychodził tak samo po obu stronach pochwy ?? ja już w ten sposób psuje 4 pochewkę :rzyga:

"Ćwiczyć,wiczyć, ćwiczyć!"  ;>

Kozak

Pokaż @koszmarnykarol32 na fotce jak to u Ciebie wygląda to na pewno ktoś ze speców podpowie jakie błędy popełniasz i jak je poprawić.

Ćwiczeniami, jak słusznie pisze Jorgos, też dojdziesz do wprawy ale potrwać to może dłużej...  ;-)

pitersek

Rowek pod szew po obu stronach, jak więcej do przebicia to możesz przebijać polowe grubości od frontu a druga polowe od tylu, tak ze spotykasz sie w środku skory. Wtedy masz otwory w linii rowka jak powinno być i ladnie sie uklada. Przed szyciem "przeradełkuj" otwory żeby sie wyrownaly w rowku, możesz przejechać nawet otwieraczem od vicka. Pilnuj kolejności szycia - zawsze tak samo przekladaj igły. Kontroluj zacisniecie szwu, za slabo nie układa sie dobrze, a za mocno deformuje szytą skórę (obczaj oslony na paluchy do szycia). I jeszcze dobór nici, slam 1.0 to gabaryt nici np na siodła, szycie nią pochewek wymaga troche wprawy o glebszego rowka żeby dobrze to wyglądało.
Jak Kozak pisze - pokaz jakas fotkę to może będzie wiadomo cos więcej.

mikus

Dokładnie tak jak napisał pitersek, z jednej i drugiej strony rowek, szydłem przebijasz z jednej strony do połowy, z drugiej to samo, dziurki spotykają się w środku i szew jest nienaganny :D. Metoda praco/czaso chłonna ale niezwykle skuteczna.

Corn

Złap pochewkę w jakimś ścisku (może być imadło, ale trzeba pamiętać żeby coś podłożyć na ściski), ustaw go tak zęby go mieć na wysokości klatki piersiowej i przebijaj otwory trzymając szydło pod kątem 90 stopni do skóry. W trakcie przebijania cały czas kontroluj położenie szydła tak żeby ostrze wychodziło z drugiej strony w równych odstępach (można sobie też z drugiej strony odznaczyć radełkiem gdzie powinno wychodzić szydło). Z czasem nabierzesz wprawy.

koszmarnykarol32

Dzięki za pomoc , tak będę robił i już widzę że jest lepiej . Mamy w tym dziale jakiś wątek , z rzeczami które sami stworzyliście aby wam ułatwiały życie w pracy w skórze  ??

marcin0108

Ja ostatnio zrobiłem tak, że przebiłem 2 otwory w skórze i przykręciłem pochewkę do deski tak żeby się nie ruszała. Następnie osadziłem szydło w wiertarce kolumnowej i przebijałem przy włączonej wiertarce. Pierwszy raz wyszły mi tak dokładne otwory a miałem ten sam problem i próbowałem już wszystkiego - zawsze któryś otwór się spierdzielił. Polecam ten sposób.
Zapraszam do polubienia strony na Facebooku:
https://www.facebook.com/MGmanufakturanozy

redmar

Szybkie pytanie, jak wyczyscic surową skórę?  Lezaly na strychu ze dwadziescia pate lat, nie wiem co to jest - jasna jak masełko okolo 3mm grubosci, tylko z jednej strony gładka, ale ukurzona i przybrudzona.
Jakies proste, domowe sposoby?

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka

maiones

Obawiam się że po tylu latach ta skóra jest twarda jak deska i niewiele da się z niej zrobić.
Do czyszczenia takiej skóry tylko mydło do siodeł przychodzi mi do głowy.
Szukaj pod "saddle soap". Domowymi sposobami nie dasz rady raczej.

maiones

redmar

Cytat: maiones w 18-11-2016, 09:28:22

Obawiam się że po tylu latach ta skóra jest twarda jak deska i niewiele da się z niej zrobić.
Do czyszczenia takiej skóry tylko mydło do siodeł przychodzi mi do głowy.
Szukaj pod "saddle soap". Domowymi sposobami nie dasz rady raczej.

Owszem twarda, ale na szczęście po namoczeniu da się ją formować. Pochewka powoli sie rodzi, ale niestety będzie nie do końca umyta - myłem zwykłym, naturalnym mydłem z wodą... trochę zabrudzeń zostało.
Dzieki za odpowiedź.

maiones

Jeżeli umyłeś zwykłym mydłem to tylko pogorszyłeś sprawę.
Skóra po wyschnięciu zrobi się jeszcze twardsza. Skoro zrobiłeś już z niej pochewkę to koniecznie duuuużo jakiegoś olejku albo tłuszczu na nią daj bo sama popęka od patrzenia  ;)

redmar

Nie omieszkam jej wyPALCować. Thx.

na chwile

Podpowiecie, gdzie kupię zabijak do nitów do kydeksu? Nie wiem, jak to się fachowo nazywa. Ten, który miałem, tylko mi krwi napsuł. Niby w gratisie go dostałem, ale na chuj mi gratis, który mi zniszczył materiał :/

edzia: zakuwacz, nie zabijak ;> o taki, tylko działający:
http://knife.supply/pl/akcesoria-do-kydexu/24-zakuwacz-do-oczek-nitow-14.html

mialo byc na chwile, ale nie zostane chyba dluzej ;)