Reklama

Mini podsumowanie roku .

Zaczęty przez eddieiron, 04-03-2014, 17:16:31

eddieiron

lepsze fotki

Fred

Pierwszy komentarz to prosba, żebys po ludzku wyedytował swojego posta.
Ja nawet jak bym chciał, to bym tak nie umiał  :dodge:

Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje - Stefan Kisielewski

eddieiron

przepraszam za post pod postem ,zdjęcia następne jak zamontuje drewienko,i jedno małe pytanie :question: jak zakończyć koniec uchwytu żeby nic nie było widać , skleić drewienko i ładnie oszlifować czy coś wkręcić ładnego :question:

eddieiron

naprawdę nie umiem ,wiem że cipowato to wygląda  :frown: proszę o wyrozumiałość :'(

Brr...

Kolego napisz sobie najpierw post w jakimś np. wordzie, sformatuj, skopiuj i wklej jako post (edytując i zamieniając to coś z pierwszego postu)
Proszę. Doznałem jakiegoś oczopląsu :special:

Luminous65

Popieram przed mówców, ale co do noża to blank całkiem ładny, a co do tego zakończenia to albo daj kawałek pręta gwintowanego i do tego jakaś nakrętka lub skróć i po prostu naklej drewienka

kosiarz

Po zakończonych zdaniach z opisem przed wklejeniem linku ze zdjęciem wciśnij enter ;p Tak, żeby link był innej linijce ;>

www.stalowypiotr.eu

Cytat: Krug w 17-08-2018, 21:41:39
...za bardzo heteroseksuany kozik zrobiłeś, bardziej kolorowy czeba jakaś tęcza, sysunia w zielonym abo cuś :)

LUCYFER

Masz hiddena, przytnij trochę i nic Ci nie będzie wystawać...

Wzywam posłańców przeznaczenia! - niech uderzą z ponurym zachwytem w ofiarę, którą wybrałem. Milczący jest ten ptak, co żywi się mózgiem tego, co mnie prześladuje, a jego  agonia niech odbędzie się w skomleniu i bólu, i niech będzie to ostrzeżeniem dla tych, co mego jestestwa nienawidzą...

Piotr Bialy

:)Ja fotki daje przez :

http://imgur.com/ Dosc prosto to dziala. Fajnie, ze mimo tak kiepskiej narzedziowni starasz sie cos zrobic. Glownia wyglada dosc fajnie  klimatycznie , warsztacik masz ograniczony, wiec moze zrob cos klimatycznego, jednoczesnie dopracuj szcegoly w opariu o narzedzia ktore posiadasz. Dopracuj czubek, bo chyba nie jest to idealnie. Co do rekojesci, to masz nozyk typu hidden, wiec musisz go robic ta jak sie takie nozyki robi. Troche ciezko powiedziec, czy dobrym pomyslem jest dac kosc, czy miedz na gradke, bo nie wiadomo co chcesz dac dalej I jak to bedzie gralo z reszta. Naszykuj materialy przymierz, zrob fotki, wtedy mozna cos powiedziec. Co do klejenia, to klej epoksydowy, idealnie jesli jest wolnoschnacy, wtedy bedziesz mial czas aby dokladnie I mocno wszystko spasowac I scisnac. Moze dobra jest rada Lucyfera, jesli nie masz gwintownika  , to po prostu przytnij koncowke. Ciekawa glownia, rozumie ze po hartowaniu. Nie spiesz sie, dopicuj jak najlepiej  mozesz, daj najlepsze materialy jakie mozesz zdobyc na rekojesc, a efekty pojawia sie same. Powodzenia :) :) :)

eddieiron

poprawiony wątek :jezor: , mam nadzieje że teraz czyta się lepiej(thx za podpowiedzi) ,dalej proszę o rady i zjebki też, jak coś jest nie tak,a jutro biegnę na złom poszukać jakiś blaszek mosiężnych na przekładki.

piotrbati

Lucek. Pozbyles sie takiego fajnego blanka :(
Ty Ty...  :heart:

Jamall

Tak IMO lepiej mi się czytało i myślę, że kolegom chodziło o taką zmianę ;)

Wszystkie odpowiedzi masz w tym dziale, więc poczytaj od 1 do X posty i daję słowo będziesz guru nożoróbstwa.

I chętnie pogadam z Diabłem o tym 58 HRC na 50HF ;) Toż to jakieś szatańskie sztuczki ;)

J.

Dużo ręcznej roboty, papierkowania, szlifowania starymi pilnikami, jakimś kamieniem do ostrzenia, nic mechanicznego, robota sama w sobie bardzo przyjemna

Chcę zrobić swój pierwszy nóż :).
Może nie nazwałbym to swoim, bo blank dostałem, ale trzeba od czegoś tą zabawę zacząć.

Bardzo was proszę o opinie oraz jak musicie albo chcecie to konstruktywne zjeby, które też przyjmę, co bym się uczyć mógł na błędach.

Drewienko już załatwione ,merbau, paoduk, orzech.
Nie wiem czy muszę dawać kawałek mosiądzu na przód rękojeści czy drewienko wystarczy?

Obiecałem sobie, że blank zrobię na lustro, ale u góry te ślady zostawię, aby wyglądał na ręczną robote, drewienko też będę wykańczał ręcznie, bo po prostu nie mam żadnej szlifierki ani nic w tym stylu.

Zostają tarniki i papierki :(

Mam do was parę pytań, czy na tym etapie jest wszystko ok, czym po zrobieniu rączki zakonserwować drewienko, jak zakończyć rękojeść, samym drewienkiem czy musi być coś twardszego np.kawałek poroża?

A teraz proszę o rady i zjebki  ;-P

Jak tylko posunę się dalej ,to przedstawię inne zdjęcia z roboty.

LUCYFER

Cytat: piotrbati w 04-03-2014, 20:00:25

Lucek. Pozbyles sie takiego fajnego blanka :(
Ty Ty...  :heart:

Miejsce na następny szykuję...

Jamalu, nie ze mną, post wyżej..., ja dokładnie nie pamiętam, szukać mi się nie chciało i nie mówiłem że ma, tylko około...

Wzywam posłańców przeznaczenia! - niech uderzą z ponurym zachwytem w ofiarę, którą wybrałem. Milczący jest ten ptak, co żywi się mózgiem tego, co mnie prześladuje, a jego  agonia niech odbędzie się w skomleniu i bólu, i niech będzie to ostrzeżeniem dla tych, co mego jestestwa nienawidzą...

eddieiron

Potwierdzam LUCYFERA słowa,napisał mi że około 58hrc ,a dlaczego, tej stali nie idzie tak zahartować?

Jamall

Nie stwierdziłem, że się nie da --> lecz, że chętnie o tym porozmawiam.

50HF to stal sprężynowa - w mojej opinii - kiepska na noże.

Jest jak tanie wina - tanie wina są dobre - dlaczego, bo są tanie i dobre;)

Jednak są lepsze wina, ale i droższe (nieco) - NCV1 i NC6 i od biedy ŁH15(choć 52100 wygląda lepiej ;))

J.

eddieiron

A ROZUMIEM , a czy możesz mi  panie Jamall szybko powiedzieć ,jak rozhartować D2 by łatwo się obrabiało,w domowych warunkach  :question:

Jamall

A proszę.

Wärmebehandlung
Weichglühen:
800 bis 850°C
Geregelte langsame Ofenabkühlung mit 10 bis
20°C/h bis ca. 600°C,
weitere Abkühlung in Luft.
Härte nach dem Weichglühen:
max. 250 HB.

Heat treatment
Annealing:
800 to 850°C
Slow controlled cooling in furnace at a rate of 10 to
20°C/hr down to approx. 600°C,
further cooling in air.
Hardness after annealing:
max. 250 HB.

Po polskiemu

Grzejesz blank w folii inox do 800-850C
Trzymasz 120 min w tej temperatur
Kontrolujesz programowalnym regulatorem prędkość chłodzenia w przedziale 10-20 stopni C na godzinę.
Czyli w tempie 25 godzin schodzisz z 850 do 600C.
Po osiądnięcu 600C chłodzisz w powietrzu.
Twardość po zmiękczaniu 250 HB czyli ok. 25 HRC

Pzdr.

J.

Tę wiedzę mógł Ci przekazać wujek Google w 23 sek. - ale trzeba by było poszukać, a to wyzwanie.

J.

eddieiron

jestem nieuk i języków nie znam  :frown: ale thx za info ,przynajmniej wiem że w domu tego nie zrobię w piecu C.O :special: :(

eddieiron

kolejna porcja ręcznego szlifowania ,lusterko tuż tuż  :winky: :jezor: :)