Reklama

Gerber - pytania i odpowiedzi - wątek ogólny.

Zaczęty przez malagant, 25-02-2013, 19:08:10

malagant

Gerber - firma budząca kontrowersje, pytania, odpowiedzi, ogólnie i szczegółowo o mojej chorobie ;-P

Nie mogę powiedzieć, że znawcą Gerbera jestem. Ale sam fakt posiadania kilkudziesięciu produktów tej firmy, jak również to, że wiele więcej przeszło przez moje ręce, skłoniło mnie do założenia tego wątku.
Chciałbym w nim zebrać ciekawostki, obalić mity, przedstawić fakty. Skomasować po jakimś czasie tę wiedzę w solidne kompendium. Trochę to potrwa i mam nadzieję, że w międzyczasie rozgorzeje dyskusja. Zarówno fanów jak i przeciwników tej marki.
Chciałbym, żebyście podzielili się swoimi spostrzeżeniami, odnośnie fixów i folderów, jak również mulitooli i innych gadżetów. Zadawajcie pytania, piszcie opinie, dzielcie się wiedzą :kosunia:

"Poloneza czas zacząć" :D

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gerberowe wątki(na razie chaotycznie):

1.  Gerber Gator - nóż dla trampa
2.  Gerber Multi-Plier 400 Compact Sport
3.  Gerber Multi-Plier 800 foto recka
4.  Gerber Multi-Plier 800
5.  Gerber Bear Grylls Compact
6.  Gerber Clutch Mini
7.  Gerber Diesel SS
8.  Gerber Recoil Auto-Plier
9.  Gerber Fatty - recka
10. Gerber Mark II
11. Gerber - wątek producenta
12. Gerber Steady
13. Gerber Balance
14. Gerber Prodigy - jaka stal?
15. Kłopoty z LMF II lub Prodigy
16. Bear Grylls nóż przetrwania
17. Gerber Applegate-Fairbarn Mini Covert
18. Gerber Harsey Air Ranger (combo)
19. Gerber Prodigy vs. Sog Seal Pup
20. Gerber Prodigy - dużo fotek
21. Folder Gerber Bear Grills - Test

Dystrybutorzy:

1. Świat Noży
2. FLTE
3. broń.pl
4. Gerber Tools
5. Gerber Gear
6.

Bohaterowie zdarzają się, bo ktoś popełnia błąd.

InQuizitor

Strasznie podrabiają tą firmę, na trzy noże miałem dwie podróbki (kupowałem zanim zalogowałem się na forum).

malagant

To prawda, że jest mnóstwo podrób. Allegro jest zalane tymi śmieciami, chociaż najczęściej łatwo jest je odróżnić od oryginału.

InQuizitor

Łatwo dla kogoś, kto się choć trochę orientuje. Ja będąc newbie, widząc napis Gerber z Afganistanu od Amerykanina, łykałem jak młody pelikan rybę  :rotfl:

Szabas

Spectre - od zawsze o nim myślę. :heart:
Raz nawet mi się śnił. ;)

Dylu dylu na winylu...

>El Solo Lobo<

malagant

Cytat: InQuizitor w 25-02-2013, 19:19:32

Łatwo dla kogoś, kto się choć trochę orientuje. Ja będąc newbie, widząc napis Gerber z Afganistanu od Amerykanina, łykałem jak młody pelikan rybę  :rotfl:

Pewnie tak. W Iraku było za to sporo niezłych podróbek Gerbera, na tyle dobrych, że w pewnym znanym sklepie w Polsce, sprzedawca poświadczył autentyczność, mając na półce ten sam model. Dopiero kiedy wskazałem na drobne detale, opadła mu szczęka. Fakt, że mnie ktoś poinstruował w tej kwestii i pewnie sam dałbym się nabrać.
Sporo moich kolegów do tej pory używa nabytków z misji, w przekonaniu, że posiadają oryginały.

Ed.

Cytat: Szabas w 25-02-2013, 19:22:41

Spectre - od zawsze o nim myślę. :heart:
Raz nawet mi się śnił. ;)

A jest gdzieś w Polsce dostępny :dodge: :question:

Hetman

Noże Gerbillsa są badziewne i bez podrabiania. Ciekawe czy jak Chińczycy podrobią tę serię to będzie wytrzymalsza od oryginału  :shades: ?

brony_

Podobnie jak SOG z Gerbera poważam jedynie starsze modele.

K O Ł O B R Z E G   ---> www.rezydencja.fajnewczasy.com

TDK

Mam 3 gerbery - Spectre, Parrish Bird i Big Rock Camp.

Spectre - dobra wielkość jak na folder, nie za duży i nie za mały. Lekki dzięki tytanowym linerom i dość wąskiej klindze. Nieprawdopodobnie sztywny, po rozłożeniu zero BP, jest jak fixed. Także w stanie złożonym głownia ani drgnie na bok. Klinga dobrze upakowana w rękojeści. Dobra stal 154CM.

Parrish Bird - rewelacyjny maluch. Jak na swój rozmiar bardzo solidny i bezpieczny. Zero BP i blokada blokady, więc nie ma mowy, żeby głownia złożyła się na palce. IMO idealny prezent na pierwszy folder dla chłopca.

Big Rock Campa nie używałem, więc nic nie powiem, ale w ręce leży wygodnie. :)

Miałem też Applegate Combat Folder, ale sprzedałem, bo rękojeść była zbyt plastikowa.

malagant

Z tego co pamiętam, Spectre występował w dwóch rodzajach stali: ATS-34/154CM.
Parrish Bird-a chętnie bym kupił do przetestowania.

Cytat: brony_ w 26-02-2013, 01:12:27

Podobnie jak SOG z Gerbera poważam jedynie starsze modele.

Rzeczywiście starsze modele, produkowane jeszcze w USA, są zdecydowanie lepszej jakości, niż obecne tłuczone w Chinach. Niemniej nawet aktualnie część serii trzyma się w podanych parametrach, a niektóre np Mark II mają dożywotnią gwarancję - chociaż nie wiem jak miałoby to wyglądać w praktyce :dodge:

Cytat: Hetman w 26-02-2013, 00:36:03

Noże Gerbillsa są badziewne i bez podrabiania. Ciekawe czy jak Chińczycy podrobią tę serię to będzie wytrzymalsza od oryginału  :shades: ?

Tą serię w gruncie rzeczy można pominąć. Mercedes też miał model który wywracał się na zakrętach ;P
Noże BG traktuję jak czarną owcę w rodzinie i wykluczam je poza nawias rodziny Gerbera ;>

Szabas

Cytat: malagant w 25-02-2013, 19:26:31

A jest gdzieś w Polsce dostępny :dodge: :question:

W Polsce?
W Polsce, nie sądzę. :D

Widywałem czasami na ebayu. Rzadko.

Dylu dylu na winylu...

>El Solo Lobo<

dar007

Miałem dwa toole, 400 i 600. Nie zachwyciły mnie szczególnie. Dwa noże " miśka", też podarowałem. Jeden szlag trafił bardzo szybko, pomimo zwykłego użytkowania. drugi jest katowany, w pracy na kopalni, w górach itp. Co do tooli spory plus w czyszczeniu i rozbieraniu. Żadnego nitowania, specjalnych śrub itd. Można spokojnie rozebrać na części, wymyć, wyczyścić. Aha, nożyczki to porażka. Grube, ani dla praworęcznych, ani dla leworęcznych. No i wystające, po złożeniu kombinerki. Dla kogoś kto nie używa żadnego pokrowca, wymiana kieszeni po krótkim czasie. 

jast

Trochę oryginalnych używanych tooli w niezłej cenie na Alle ustrzelić jednak można. Jak na razie to podróby widziałem jedynie wersji saperskiej.

Same toole mają atut jednoręcznego otwierania - w niektórych zastosowaniach to spora zaleta. Patent na to im dopiero chwilę temu wygasł i LM rzucił się na to jak Reksio na szynkę.

A sam z kolei chętnie dowiedziałbym się, jak to jest teraz z reklamacją w Polsce, bo przedstawiciela nie znalazłem? Kilka lat temu wysyłali części albo nówki ale teraz na stronie zaznaczają, że tego nie zrobią ze względów bezpieczeństwa.

A, i dzięki za inicjatywę Malagancie.

malagant

Cytat: dar007 w 26-02-2013, 23:22:33

Miałem dwa toole, 400 i 600. Nie zachwyciły mnie szczególnie. Dwa noże " miśka", też podarowałem. Jeden szlag trafił bardzo szybko, pomimo zwykłego użytkowania. drugi jest katowany, w pracy na kopalni, w górach itp.

Co do tooli to kwestia przyzwyczajenia. Specjalnych zastrzeżeń nie mam. No, a miśkowe noże - to już wiadoma historia, nie ma co nawet tego roztrząsać ;P

Cytat: jast w 26-02-2013, 23:37:13

A sam z kolei chętnie dowiedziałbym się, jak to jest teraz z reklamacją w Polsce, bo przedstawiciela nie znalazłem? Kilka lat temu wysyłali części albo nówki ale teraz na stronie zaznaczają, że tego nie zrobią ze względów bezpieczeństwa.

+1

Cytat: jast w 26-02-2013, 23:37:13

A, i dzięki za inicjatywę Malagancie.

Kłaniam się nisko ;-)
W pierwszym poście zacznę zbierać również rozsiane po forum wątki o gerberach różnorakich, oczywiście te, które wnoszą coś sensownego.

mar_kow

Toole raczej kiepskie. Kupione przez kolegów na misji - w trzech pękły blokady otwieracza do konserw (chyba na 5 kupionych). Fakt że puszki były twarde - od chyba 3kg orzeszków. Mój LM Surge był jednak nieporównywalnie mocniejszy...

InQuizitor

Pociągnij wątek, pozbieraj recki i ostrzeżenia bo warto!!!
Firma fajna i mało się o niej u nas mówi.

malagant

Cytat: mar_kow w 27-02-2013, 21:04:43

Toole raczej kiepskie. Kupione przez kolegów na misji - w trzech pękły blokady otwieracza do konserw (chyba na 5 kupionych).

Pewnie to właśnie podróby były :kosunia:

Cytat: InQuizitor w 27-02-2013, 21:07:17

Pociągnij wątek, pozbieraj recki i ostrzeżenia bo warto!!!
Firma fajna i mało się o niej u nas mówi.

Taki mam zamiar :)
Dlatego chcę wszystko zebrać w jednym miejscu. Myślę, że to będzie sporo pracy ale dam radę ;P

mar_kow

Cytat: malagant w 27-02-2013, 21:13:46

Pewnie to właśnie podróby były :kosunia:

Nie były - kupione w amerykańskim PX-sie w jakiejś promocji. Choć aż takie tanie też nie były. Była kiszka z reklamacją, kupione na jeden paragon który się zagubił. Można było negocjować wysyłając z Bagram do Stanów ale nie sądzę aby dotarły po reklamacji do Polski.

malagant

W Afganistanie nie byłem, w Iraku podróby stanowiły 50% rynku i były bardzo dobrze wykonane.
Może to była jakaś wadliwa partia, lub te puszki jednak były zbyt pancerne.

mar_kow

Cytat: malagant w 27-02-2013, 21:22:19

[...]
Może to była jakaś wadliwa partia, lub te puszki jednak były zbyt pancerne.

Puszki były twardsze niż standardowe ale mój LM ciął je bez problemu. Z drugiej strony Gerber Gator wywarl na mnie pozytywne wrażenie. "Kiełbasiana" gumowana rękojeść jest bardzo wygodna w użytkowaniu.