Reklama

Kosa wątek zbiorowy ....

Zaczęty przez kos, 02-02-2015, 08:32:43

kos

Witam, taki bardziej jakby elegancki nożyk poczyniłem :shades:.
Stal elmax 2.5 mm, dł całkowita ok. 215 mm, z czego KT to 97mm, okładki heban - czarny jak ebonit.
Nazwa dziwna, ale tak mi się elmax z hebanem skrzyżował stąd El Eban
Pin mozaika mosiądz + miedź.
Ciężko dobrą fotke strzelić, na żywca jest znacznie lepiej.
pozdr

Pozdrawiam Krzysiek

Pitt

Fajna nazwa, wpierw pomyślałem że to nóż dla użytkownika soldik :D
A tak na poważnie - fajny nóż. W ogóle wszystkie od Ciebie są fajne.

Uwaga - nieogarniam paczkomatów, wysyłam tylko DPD

CLEVER

bazarek
mam/miałem
LEPIEJ MIEĆ LWA NA CZELE ARMII OWIEC, NIŻ OWCĘ NA CZELE ARMII LWÓW.

cat

Wygląda wręcz za dobrze:) Ten heban gładki jak plastik:)

Mattia

Witam,
piękny nóż aż przyjemnie popatrzeć.
Gratuluję i pozdrawiam

kos

Witam, oprawiłem dziwerek - wyszło jak widać, foto jak zwykle do bani - na żywca lepiej się prezentuje :P.
Klinga - skute NC6 + 50 HF - odkuwka nabyta w stanie mocno surowym od Renqa, szlify moje. OC IM Poznań, twardość - nie znam, ale sądząc z obróbki po hartowaniu to jest baaardzo przyzwoicie ;>
Dł. całk. noża ok 250mm, KT użytkowa 120mm, szer. klingi przy początku szlifu 25 mm, grubość w grzbiecie ok 4.8 mm
Rękojeść - dąb ostrolistny (holm oak), stabilizowany, kawałek D2, mosiądz,fibra, dł 120 mm, tzw. "pełny chwyt".

Pozdrawiam Krzysiek

Lump

Mnie już tu nie ma......

Aragon16

Wyszedł bardzo dobrze. Prezentuje się świetnie!

kruk84

Genialny. Szkoda, że jeszcze działu nie masz. Nie trza by było tropić Twoich prac.

!!

kosiarz

www.stalowypiotr.eu

Cytat: Krug w 17-08-2018, 21:41:39
...za bardzo heteroseksuany kozik zrobiłeś, bardziej kolorowy czeba jakaś tęcza, sysunia w zielonym abo cuś :)

Piotr Bialy

Pokazuj na knifemaking, bo tutaj to ciezko Cie odnalezc, a nozyki robisz super.

SoDek

Cytat: kruk84 w 09-02-2015, 17:25:50

Genialny. Szkoda, że jeszcze działu nie masz. Nie trza by było tropić Twoich prac.

Jak najbardziej ZA.  ;)

kos

Witam, coś nowego: taki dość surowy, w miarę użytkowy nóż. Fotki jak zwykle do bani - telefonem zrobione, ale nie chce się mi aparatu w samochodzie wozić.
El Compan  - ponieważ nóż ten powinien być w moim doczucui użytecznym "przyjacielem" właściciela, w zasadzie to miał być dla mnie, ale aktualnie używam coś innego. Chociaż w praktyce  klingi z elmaxu nie testowałem więc trochę kusi mnie :shades:.

Mikarta nie będzie już dopieszczana/bardziej polerowana - nadmierna "gładź" nie jest konieczna w tym nożu
Stal Elmax 4.5 mm gr, dł. całk. ok 250 mm, KT ostrej 120 mm, waga samego noża ok 210 gr. OC IM w Poznaniu

Pozdrawiam Krzysiek

Aragon16

Jest super,bardzo fajny, choć jak dla mnie dziura z tyłu jest niepotrzebna.Poza tym niczego mu nie brakuje,jest ładny i funkcjonalny.

Barni

wg mnie jest ona zbyt blisko krawędzi poza tym nóż bardzo fajny i uzytkowy

"Kolejny przedmiot wprawia w lot, gwałtowny mojej ręki ruch na trajektori lotu ściana, a wciąż jest tyle do rozjebania"
---------
--------
Poroże jelenia z różą kupie!!!

kos

Cytat: Barni w 16-02-2015, 11:32:52

wg mnie jest ona zbyt blisko krawędzi poza tym nóż bardzo fajny i uzytkowy

Z pozoru jest zbyt blisko - mikrta jest na tyle pancerna - przynajmniej ta, że nawet przy upadku na "dupkę" nie powinno nic pęknąć; poza tym robiłem troszkę jakby pod własną "rękę" - nóż miał być mój , a lubię jak linka/przelotka właśnie tak jest umiejscowiona - zawsze można jeszcze rurkę wstawić.
pozdr

Pozdrawiam Krzysiek

Sulejknives

Ten dziwerowy mnie zachwycił - piękny wzór na klindze i ładnie dobrane drewno. Jedyna wada to spore dziurki pod szew w pochewce.

"Na otworach i innych krawędziach bywają włoski". Mikko

https://www.facebook.com/Sulejknives/
Instagram: #sulejknives

kos

Witam, kolejny w dąb oprawiłem na szybko, ponieważ bez noża byłem ;P

Klinga to S390, 3.3 mm w grzbiecie, dł KT ok 100mm, szlif płaski pełny, OC IM w Poznaniu
Rękojeść dł ok 120 mm, g10, fibra, skóra, dąb.
Nóż wyważony na klingę - środek ciężkości ok 0,5 cm przed przekładką ze skóry - patrząc od strony "dupki" :shades:

Uprzedzając pytania - klinga nie idzie "pod górkę" do rękojeści jest to złudzenie - rękojeść jest tak wyprofilowana - klinga lekko opada

Pozdrawiam Krzysiek

kos

Witam, coś innego - troszkę nie w moim stylu, ale miało być na bogato, bez przepychu :shades: - myślę, że udało się zachować równowagę :special:. W założeniu nóż do efektywnego cięcia, nie napierdalnki :shades:
Klinga - przekuty damasteel wzór Oczy Odyna, gr w grzbiecie ok 2.8mm, dł klingi coś ok 130-140 mm, dł całkowita noża ok 270mm, OC klingi IM w Poznaniu
Jelec mokume wytrawione od strony klingi, aby było widać strukturę laminatu, przekładki mosiądz teksturowany, skóra, fibra, wstawka z hebanu
Rękojeść to stabilizowany orzech kaukaski.
Fotki słabe, padał deszcz, cyknięte na przydrożnym parkingu. Jak będzie chwilka to wstawię lepsze.
pozdr

Pozdrawiam Krzysiek

SoDek